reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lipiec 2014

reklama
Cześć :)

ja od 3 walczę z guzkami w prawej piersi karmię co 3h a tu coś takiego. Próbuję rozmasować ale średnio mi to idzie teraz pierś czerwona poszła w ruch kapusta. Ehh z tymi piersiami to przewalona sprawa:( nie wiem co by się stało gdybym przespała całą noc.

Czy Wasze dzieci jak śpią to się tak dziwnie wiercą, kurczą, przewracają? Idę do karmienia bo moja Żabka się obudziła i domaga się jedzenia.

ja zmieniam pieluchę jak jest pełna, leniwa jestem w nocy i bez potrzeby nie chce mi się :p

przyszła sukienka na chrzest, na zdjęciach aplikacja trochę ładniej wyglądała, ale i tak mi się podoba. jadę butów poszukać i bodziaków

pogoda beznadziejna, zimno, Ola ma cały czas katar, mnie boli gardło i mam katar, a Zuzia ma we wtorek szczepienie... musimy się wykurować do niedzieli, tylko problem taki, że jak ja już coś załapię, to do wiosny...

Ja też teściom, a raczej teściowej , co jakiś czas daję córkę na spacer. Małego bałabym się zostawić, choć chyba będę musiała, bo mamy 2 dni adaptacji w przedszkolu i chcę być na wyłączność starszaka.

Ale nie jest to dla mnie komfortowe rozwiązanie:no:
Moja teściowa ponoć ma mega stresa jak 3-latką musi się zająć, że aż nic jeść nie może:szok::szok: ,a co dopiero niemowlak.
Dzięki temu ja stresuję się podwójnie, mam poczucie,że z tą swoją paniką nie da rady....

Poszłam dziś do sklepu z gadżetami na chrzest i jestem w szoku. Ubranka za 200 zł na jedną godzinę...Powariowali. Do tego buty za 60 zl.:no:

Dla chłopców paskudne te ubranka. A feeee. Szukam czegoś w normalnej cenie, coś co jeszcze założy, oprócz tej godziny w kościele i żeby to wyglądało "po ludzku".

Michalina, ja mam teściów pod ręką, ale też nie daję Malucha. Wczoraj pierwszy raz pozwoliłam teściowej przejechać się na spacer i raz z Nim została jak jechaliśmy do szpitala na moje zdjęcie szwów. Nie lubię Go zostawiać, a dodatkowo jestem zosia-samosia i tak jak Jagódka napisała moje dziecko-mój problem.

Jagódka a ten atoperal skuteczny? Tłusty jak oliwka czy bardziej w formie kremu? Na receptę czy normalnie? Ja walczę juz 3 dzień z tym paskudztwem i mam serdecznie dość.

Dziewczyny ja Was podziwiam, że Wy pamiętacie o której dzieci jedzą w nocy :-D Ja jak automat jadę i tylko czasami ise zastanawiam czy juz karmiłam czy dopiero pierwszy raz wstaję ;-). Na zegar nie patrzę, żeby się nie rozdrażniać. Mały przybiera super na wadze więc nie zastanawiam się czy karmię często czy nie.

Jak nie ma męża to nie przebieram w nocy przed każdym karmieniem tylko wtedy jak ma pełną pieluchę. Jak jest mąż to on wstaje i przebiera i wtedy podaje mi maluchy do karmienia.

A co do tej "zosi-samosi" to ja jestem dokładnie taka sama. Nie poproszę o pomoc, bo prosić się nie lubię. Jeżeli ktoś sam z siebie zainicjuje, że chce pomóc to proszę bardzo. Czasami jestem wy****na jak koń po westernie, ale nie poproszę.

Katka - ja zmieniam po karmieniu - wtedy Adas twardo spi, wiec nie ma problemu.

Co do ubranka na chrzest - te biale garniturki mnie przerazaja, ale te ladniejsze, w innych kolorach sa pieronsko drogie :/ w zarze widzialam naprawde czaderski komplet, ale kosztowal 450 zl... Ot zara kids :D

Poza tym, oznajmiam, ze nie wchodze w swoje spodnie, ktore nosilam przed ciaza... Chyba jako jedyna... Niesprawiedliwe :p

Liczba Adasiowych kup ulegla drastycznemu zmiejszeniu. Robil 12 a teraz 2... Moze mu sie organizm uspakaja i dorasta :p

hejo

u mnie młody spał wczoraj przez cały dzień ciągiem 2 x po 1h.. masakra jakaś.. reszta to drzemki 5-15 min, wieczorem
dostałam migreny i poszłam spać o 20.. noc kiepska.. ogólnie zwłoki ze mnie od 2 dni.

ja zużywam mnóóóóóstwo pieluch.. sprawdzam pieluchę przy każdym niezadowolonym stęknięciu młodego, gdy jest chociaż
trochę wilgotna, albo mini kleks - zmieniam.. w szpitalu miał brzydkie odparzenie, więc mam teraz schiz.
Przewijam przed karmieniem - jeżeli jest potrzeba - i jeżeli w trakcie puści kupsko to "po" karmieniu też..ale wtedy
bardzo nisko unoszę pupę, bardziej wsuwam pampers, żeby nie ulał.

...mam trochę zagwozdkę.. położna olała mnie po całości, przyszła 1 x, dała kserówek i poszła..
byłam na wizycie u pediatry w 1 tygodniu życia, zważyli go, pobrali morfologię, dowiozłam mocz.. i pediatra
poszedł na urlop i nie mówiąc nic co i jak, poza szczepieniem po 6 tygodniu.
Moja siostra ważyła córkę dopiero kolejny raz przy szczepieniu.. i mieli przesunięte, zrobili to gdy mała miała 9 tygodni..
..ja myślałam, żeby młodego zważyć dokładnie jak skończy 1 miesiąc, żeby na centyle looknąć i mieć kontrolę czy kp daje radę..
jak myślicie?

Kasia ja często staram się żeby zjadł 1 pełną pierś, a 2 przystawić chociać troszkę, żeby nie była taka przepełniona.. np 1 minuta ssania :)

tusiaczek! Pamela dziękuje ;)

...a w ramach rozrywki.. moja córa średnia (niecałe 5lat) ma bóle wzrostowe.. czasem wstaje w środku nocy zapłakana i albo płacze w pokoju
albo przyłazi do nas.. ledwie odłożyłam Rafała, zasypiam jednym okiem, widzę, zbliża się do sypialni kolorowe widmo..
pytam, kto to.. MAAAAMOOO.. BOLI MNIE KOLANKOOO.. no to biorę do wyra, masuję, głaszczę itp.. coś mnie kłuje, plastikowe odnóża czy cosik..
potem mówię do młodej żeby poszła do siebie, bo w łóżku ciasno, kochamy się.. zaświeć sobie to fajne światełko i idź na górę.
RANO, UŚWIADAMIAM SOBIE, CO TO BYŁO ZA ŚWIATEŁKO..kolorowe.. migające..
Córcia, jako "latarki" użyła Barbie-syrenki ze świecącym ogonem :D

Graza - ja tez do mojej mowie zabka :) ja, odpukac, wiekszych problemow z piersiami nie mam. Meczy mnie tylko potrzeba Meli uspokajania sie przy cycku. Meczy bo wtedy uziemiona jestem.

katka - u mnie pielucha idzie w ruch po karmieniu i to tylko jak sie zakupka a tak to na czuja zmieniam co jakis czas. Ale przewaznie max dwa karmienia, czyli co 6h. A czasem dwie po rzad jak zrobie fallstart ze zmiana i druga ture Melka sadzi.

jagodko - kiedy czeszesz młodego i jak długo?

U mnie swieze przescieradlo na przewijak, przygotowane specjalnie na przyjscie położnej, zostało bezceremonialnie zasikane w trakcie wizyty...

Co robicie z dziećmi po karmieniu. Wiadomo bek, zmiana pieluchy i co dalej jak nie śpi? A może odrazu wam zasypiają? Bo mnie już trafia spacerowanie od okna do drzwi, od drzwi do okna. A sama nie poleży dłużej niż 3min. i kończy awanturą.

makota - ja mam tak samo, dziecko na rekach mi drzemie a do łóżeczka odkładam i ryk i nie wiem jak to traktowac... Takiego spania w łóżeczku mam w dzien 3h + 1do2h w wózku na dworze. Dzisiaj deszcz... zobaczymy czy pospi w zamian te 2h w łóżeczku. Ale mi sie wydaje ze to mało jak na noworodka.

michalina ja uruchomiłam już karuzelkę nad łóżeczkiem i Mały leży i gapi się, a ja tylko dobiegam jak słyszę że muzyczka się kończy coby nie wypadł z transu wpatrywania się ;-). Czasami chwila w nosidełku i pobujam nogą, a rękoma bawię się ze starszakiem (najczęściej wtedy zasypia). W sumie generalnie to moje dziecko leżące jest i patrzące sobie. Jak marudzi to zostawiam, bo albo się uspokoi samo, albo będzie awantura to dopiero wtedy interweniuję. Aaaa i uwielbia leżeć z gołym tyłkiem, więc jak już mamy armagedon ściągam pieluchę, rozkładam podkład, skarpetki na stópki i macha kopytkami przez jakieś 5-10 minut szczęśliwy jak nigdy :tak:

reklama
IMG_20140820_113733a.jpgIMG_20140820_113801a.jpg Taką sukienkę kupiłam na wesele. W realu lepiej wygląda:tak:

Michalina, smaruję go po kąpieli, a czesałam rano, jak zobaczyłam, że po podważeniu paznokciem od razu odchodzi. Tyle, że smarowałam chyba ze 3-4dni (wieczorem i rano), a czesałam dopiero dziś. I po czesaniu znowu posmarowałam.Czeszę do odpadnięcia tego co ma odpaść - nie szoruję za mocno, albo do awantury:-D
Jak nie chce leżeć sam w łózeczku, ani nigdzie (leżaczek odpada, wygląda jakby się go bał, od razu zaczyna płakać, wiec go nie wkładam), to zakładam nogi na stół lekko podgięte i kładę sobie go buzią do mnie na pleckach i tak sobie siedzimy.

Ktoś pytał o Atoperal. To emulsja - krem emolient. On nie jest na ciemieniuchę, ale nie wiedziałam czego użyć na to czoło, a to na pewno by nie zaszkodziło. No i i zadziałało chyba.

Załączniki

• IMG_20140820_113733a.jpg
    IMG_20140820_113733a.jpg
    20,8 KB · Wyświetleń: 98
  • IMG_20140820_113801a.jpg
    IMG_20140820_113801a.jpg
    15,2 KB · Wyświetleń: 85
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry