reklama

Maj 2011

reklama
Adeczna na pewno bo uwielbiam oba te miasteczka

Dziewczyny poddałam się, powiedziałam szefowej że za 2 tygodnie zaczynam macierzyński bo nie mam już siły i kręgosłup mi siada, nie mogę siedzieć chodzić stać w pracy mało co jestem w stanie zrobić brzuch coraz częściej robi się twardy a od połowy zmiany jak już twardnieje to tak zostaje, do tego stopy zaczynają mi puchnąć, a przez kręgosłup prawie nie śpię i cały czas zmęczona chodzę.

6o też dziwne że rok macierayńskiego..
u nas tak nie ma..
a masz cały rok płatny ??
u nas jest zwolnienie Healt&safety Health and Safety Benefit i to mam płatne ąż do miacierzyńskiego
a o macierzyńskim musiałabym powiedzieć conajmniej na 8 tyg przed samym pójściem , i złożyć i wysłac papiery ..

ale dobrze robisz że idziesz na zwolnienie jakiekolwiek by nie było...

Marzena w UK macierzyński można wziąść na 11 tygodni przed terminem porodu
Kamcia 9 miesięcy płatne reszta nie, te 9 miesięcy tylko dlatego że takie są ustalenia wewnętrzne dla pracowników NHS, normalnie jest tylko 6 miesięcy płatne. Ale każdemu przysługuje rok macierzyńskiego, mimo to za względu ma finanse dużo kobiet wraca po 6 miesiącach.

Generalnie sobie pogadałyśmy o macierzyńskim bo każda o sytuacji w swoim kraju :)

W Polsce najwcześniej można ale nie trzeba iść dwa tygodnie przed terminem porodu. Wymiar to 20 tygodni plus dodatkowe 2. Potem można jeszcze urlop wypoczynkowy wziąć i tyle niestety.

Kamcia u nas na macierzyński można iść dwa tygodnie prze porodem

aha to ja myślałam że w pl jest podobnie jak u mnie
bo słysząłam że są właśnie 22 tyg
u mnie jest 26 tyg
z tego możesz wziąść 16tyg przed porodem i tym sammym wraca się do pracy najpóźniej 8 tyg po porodzie
albo najpóźniej wziąść 2 tyg przed porodem i wraca się do pracy 22 tyg po porodzie
a poźńiej jest jeszcze mkożliwość bezpłatnego 16 tygodni

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry