styna26
Fanka BB :)
Niestety z taki sprawami w sądach w Polsce jest ciężko, ja kiedyś pracowałam w firmie legalnie na umowę, któregoś dnia kumpela po coś do zusu poszła i się dowiedziała że firma od pół roku nie płaci jej składek zusowskich, powiedziała nam to i na drugi dzień wszyscy poszliśmy do zusu i nikt z nas tych składek nie miał opłacanych mimo że były ściągane z wypłaty. Złożyliśmy zawiadomienie do prokuratury, ci to badali 5 lat prawie i 2 miesiące temu ojciec mi dzwoni że pismo z prokuratury dostałam w którym pisze: "Sprawa przeciwko firmie xxx za nie odprowadzanie składek zus(...) zostaje umorzona ponieważ nie stwierdza się w takim zachowaniu zachowań czynu zabronionego, nielegalnego."wiesz co kochana ja bym tak tego nie zostawila skoro napiepszal bez umowy i wylecial za takie cos to ja bym mu teraz sprowadzila na glowe kontrol i postawila ultimatum, ze albo daje mu jakies pieniezne zadoscuczynienie albo sprawa do sada o bezprawne zatrudnianie na czarno. Oj odgryzlabym sie...kurde, wiem ze czasy sa takie, ze kazdej roboty czlowiek sie chwyta, ale wlasnie tak to jets ze lepiej poszukac dluzej albo popracowac za mniejsze pieniadze ale legalnie, bo tak to obowiazywaloby go czasowe wypowiedzenie ewentualnie kuroniowka...bardzo wam wspolczuje, bo wiem teraz co to znaczy brak pieniedzy...tylko my na szczescie mielismy od kogo pozyczyc...