reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

* maluszkowa księga przepisów *

Carioca77

BeBonka
Dołączył(a)
7 Listopad 2006
Postów
4 338
Miasto
Sopot
Nasze maluszki osiągnęły wiek, kiedy to mamy szanse dać popis naszym kucharskim fantazjom i przygotować coś niekonwencjonalnego.
Zapraszam do podawania przepisów na maluszkowe przysmaki - jak przyzadzacie ksazkę mannę, jak przygotowujecie zupkę, jak przygotowujecie maluszkowe zapasy. Prosze o podawanie od jakiego wieku można podawać danie i by w miarę trzymać się wieku naszych maluszków.

Na dobry początek przepis znaleziony na strony bobo-vity:

Kisiel owocowy z mlekiem
powyżej 4. miesiąca
woda 100 ml
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
sok owocowy BoboVita 100 ml
cukier 1 łyżeczka
mleko lub preparat mlekozastępczy 2 miarki
woda do przygotowania mleka/preparatu 30 ml
Sposób przygotowania:
Zmieszać sok z wodą. Większą część wody z sokiem (60 ml) zagotować z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z pozostałą częścią (40 ml) zimnej wody z sokiem. Wlać na wrzącą wodę z sokiem i ciągle mieszając, zagotować. Kisiel polać mlekiem/preparatem rozprowadzonym w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu (będzie gęstszy!).


Lane kluseczki na "mleku"
powyżej 6. miesiąca
mleko/preparat mlekzastępczy 6 miarek
woda 180 ml
mąka kukurydziana 6 łyżeczek od herbaty
żółtko jaja 1/2 szt.
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę, przestudzić. W połowie wody rozprowadzić mleko/preparat. Żółtko połączyć z mąką oraz 4 łyżeczkami wody i wymieszać na jednolitą masę. Pozostałą część wody ponownie zagotować i na wrzącą wodę wlewać masę cieniutkim strumieniem. Gotować przez chwilę. Połączyć z wcześniej przygotowanym preparatem i wymieszać. Kluseczki powinny być bardzo miękkie, wielkości drobnej kaszy perłowej.

Krem z ziemniaków i brokułów
powyżej 6. miesiąca
średni ziemniak 1 szt.
brokuły 2-3 gałązki
masło/oliwa z oliwek 1 łyżeczka
woda 80 ml
mleko/preparat mlekozastępczy 2 miarki
Sposób przygotowania:
Ziemniaka umyć, cienko obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej wody, gotować do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać opłukane cząstki brokułów. Miękkie jarzyny zmiksować lub przetrzeć przez grube sitko, dodać margarynę, zagotować. Po przestudzeniu dodać preparat sojowy, wymieszać. Posiłek można wzbogacić pod względem wartości odżywczych dodając ugotowane chude mięso (2 łyżeczki na porcję).
 
reklama
watek rewelacja :) fantastyczny pomysl!

ja tez znalazlam te same przepisy i zastanawialam sie kiedy podawac te kluseczki- zamiast obiadu?
 
Watek fajny :D czekamy na więcej przepisów!!!

A sama mam sporo przepisów dla dzieci więc w chwili wolnego czasu naskobie.
 
ZUPKI
A tu cos czego nie ma w tej ksiazce kucharskiej le mam zapisane na komputerze wiecej przepiso wkleje potem jak czas znajde
Pierwsza zupka jarzynowa (od 5 miesiąca):
1/2 małej marchewki
jeden mały ziemniak
1/4 korzenia pietruszki
łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego
2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
150-200ml wody
Warzywa myjemy obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20 - 30 minut). Uzupełniamy wodą podczas gotowania. Ugotowane warzywa przecieramy bądź miksujemy, a następnie łączymy z wywarem oraz kleikiem ryżowym. Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku.
zupka ze szpinakiem
(dla dziecka od 6 . miesiąca)
Składniki:
1 marchewka, 1 ziemniak, kawałek piersi indyka, gałazka szpinaku (można dać mrożony, ale to nie to samo), no i oczywiście woda
Przygotowanie:
Wszystkie skłądniki gotuję na parze oddzielnie i potem podczas miksowania dodaję wody, ale można też ugotować warzywa razem i dodać oddzielnie ugotowane mięsko i dopiero miksować.
Zupka jarzynowa z indykiem i ryżem [6 miesiąc ]
20g mięso z indyka,
odrobina kalafior,
odrobina kalarepa,
pietruszka - natka
60-70ml wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
0,5 ziemniaka,
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła
Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 20 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Następnie miksujemy Osobno ugotowane mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz masło dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Krem z ziemniaków i brokułów od 6 miesiaca
Warzywa oczyszczone – ok. 120 g, w tym:
– 1 średni ziemniak,
– 2–3 różyczki brokułów,
– 1 łyżeczka świeżego masła,
– 1/3 szklanki wody.
Ziemniak umyj, obierz cienko, usuń starannie „oczka”, opłucz, pokrój w kostkę. Zagotuj wodę, włóż cząstki ziemniaka, gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj opłukane cząstki brokułów. Miękkie jarzynki zmiksuj lub przetrzyj przez grube sitko, dodaj masło, zagotuj. Podawaj dziecku po ostudzeniu do odpowiedniej temperatury. Posiłek można wzbogacić pod względem wartości odżywczych, dodając ugotowane chude mięso (dwie łyżeczki na porcję).
1 porcja dla malucha = około 150 g
 
reklama
Zupa marchwiowa z brokulami
  • 60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia)
  • 1 marchewka
  • 0,5 ziemniaka
  • odrobina pietruszki
  • odrobina selera
  • 1 łyżeczka kleik ryżowy
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 brokuły
Zupka jarzynowa
  • średnia marchewka
  • szklanka wody
  • pół średniego ziemniaka (albo łyżeczka suchego kleiku ryżowego lub ryżu)
  • łyżka ugotowanego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
1. Warzywa wyszoruj, obierz, dokładnie umyj, pokrój na kawałeczki. Włóż do rondelka i zalej szklanką wrzącej wody.2. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa całkiem zmiękną (mniej więcej pół godziny). Jeśli zamiast ziemniaka dodajesz ryż, będziesz musiała gotować zupkę dłużej. Jeśli używasz kleiku ryżowego, rozrób go w odpowiedniej ilości wrzątku i dodaj do zupy po ugotowaniu.3. Osobno –w wodzie, bez żadnych dodatków – ugotuj mięso. Wyjmij je z wywaru. (niemowlęciu wolno podawać wywar dopiero od 7 miesiąca).4. Mięso drobno posiekaj i łyżkę dodaj do zupy. Zmiksuj całość. Gdyby zupa była za gęsta, dolej nieco przegotowanej wody, modyfikowanego mleka lub mleka z piersi.

Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 30 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Miękkie warzywa rozdrabniamy mikserem potem dodajemy kleik i masło i jeszcze raz wszystko podgrzewamy. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
źródło: pl.rec.kuchnia


Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i masłem od 7 miesiecy

- 1/2 małej marchewki,
- 1/2 małego ziemniaka,

- 1/2 małej pietruszki,
- 1–2 różyczki mrożonych brokułów,
- łyżeczka świeżego masła,
- 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki wody.

Kaszkę kukurydzianą zalej 30 ml przegotowanej i ostudzonej wody. Marchew, ziemniak i pietruszkę starannie umyj, cienko obierz ze skórki i jeszcze raz opłucz. Brokuły opłucz zimną wodą. Wszystkie warzywa włóż do wrzącej wody, dodaj kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając od czasu czasu, gotuj na małym ogniu ok. pół godziny. Po ugotowaniu zmiksuj zupę, dodaj świeże masło i jeszcze raz zagotuj. Wartość odżywczą zupy można zwiększyć dodając pół świeżego żółtka. Przed wybiciem jaja ze skorupki starannie je umyj, sparz wrzątkiem przez minutę i dopiero potem oddziel białko od żółtka.
1 porcja dla malucha= 180 g
Uwaga! Zupę rozmieszaną z żółtkiem należy zagotować!


Warzywny rosołek
- pół małej marchewki
- ćwiartka małej pietruszki
- pół szklanki zielonego groszku
- 1/5 szklanki kuskus
- łyżeczka posiekanego drobno koperku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- szklanka wody
- 40 g schabu wieprzowego

1. Mięso ugotuj w osobnym rondelku.
2. Warzywa umyj, obierz, opłucz.
3. Pokrój w talarki marchewkę i pietruszkę.
4. Zalej je tak, by wody było trochę więcej niż warzyw (jeżeli znaczna część wyparuje,
uzupełnij ją).
5. Gdy marchew i pietruszka będą miękkie, dodaj groszek, a po kilku minutach wsyp kuskus.
6. Gotuj na małym ogniu 3–6 minut, mieszając co jakiś czas, by kaszka się nie przypaliła.
7. Dodaj oliwę z oliwek, przykryj garnek i odczekaj, aż kuskus napęcznieje.
8. Zmiksuj zupkę i jeszcze raz zagotuj.
9. Podawaj ją posypaną koperkiem i drobno posiekanym ugotowanym schabem.

Porcja: miseczka papki i łyżka ugotowanego schabu
 
Do góry