Nasze maluszki osiągnęły wiek, kiedy to mamy szanse dać popis naszym kucharskim fantazjom i przygotować coś niekonwencjonalnego.
Zapraszam do podawania przepisów na maluszkowe przysmaki - jak przyzadzacie ksazkę mannę, jak przygotowujecie zupkę, jak przygotowujecie maluszkowe zapasy. Prosze o podawanie od jakiego wieku można podawać danie i by w miarę trzymać się wieku naszych maluszków.
Na dobry początek przepis znaleziony na strony bobo-vity:
Kisiel owocowy z mlekiem
powyżej 4. miesiąca
woda 100 ml
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
sok owocowy BoboVita 100 ml
cukier 1 łyżeczka
mleko lub preparat mlekozastępczy 2 miarki
woda do przygotowania mleka/preparatu 30 ml
Sposób przygotowania:
Zmieszać sok z wodą. Większą część wody z sokiem (60 ml) zagotować z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z pozostałą częścią (40 ml) zimnej wody z sokiem. Wlać na wrzącą wodę z sokiem i ciągle mieszając, zagotować. Kisiel polać mlekiem/preparatem rozprowadzonym w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu (będzie gęstszy!).
Lane kluseczki na "mleku"
powyżej 6. miesiąca
mleko/preparat mlekzastępczy 6 miarek
woda 180 ml
mąka kukurydziana 6 łyżeczek od herbaty
żółtko jaja 1/2 szt.
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę, przestudzić. W połowie wody rozprowadzić mleko/preparat. Żółtko połączyć z mąką oraz 4 łyżeczkami wody i wymieszać na jednolitą masę. Pozostałą część wody ponownie zagotować i na wrzącą wodę wlewać masę cieniutkim strumieniem. Gotować przez chwilę. Połączyć z wcześniej przygotowanym preparatem i wymieszać. Kluseczki powinny być bardzo miękkie, wielkości drobnej kaszy perłowej.
Krem z ziemniaków i brokułów
powyżej 6. miesiąca
średni ziemniak 1 szt.
brokuły 2-3 gałązki
masło/oliwa z oliwek 1 łyżeczka
woda 80 ml
mleko/preparat mlekozastępczy 2 miarki
Sposób przygotowania:
Ziemniaka umyć, cienko obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej wody, gotować do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać opłukane cząstki brokułów. Miękkie jarzyny zmiksować lub przetrzeć przez grube sitko, dodać margarynę, zagotować. Po przestudzeniu dodać preparat sojowy, wymieszać. Posiłek można wzbogacić pod względem wartości odżywczych dodając ugotowane chude mięso (2 łyżeczki na porcję).
Zapraszam do podawania przepisów na maluszkowe przysmaki - jak przyzadzacie ksazkę mannę, jak przygotowujecie zupkę, jak przygotowujecie maluszkowe zapasy. Prosze o podawanie od jakiego wieku można podawać danie i by w miarę trzymać się wieku naszych maluszków.
Na dobry początek przepis znaleziony na strony bobo-vity:
Kisiel owocowy z mlekiem
powyżej 4. miesiąca
woda 100 ml
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
sok owocowy BoboVita 100 ml
cukier 1 łyżeczka
mleko lub preparat mlekozastępczy 2 miarki
woda do przygotowania mleka/preparatu 30 ml
Sposób przygotowania:
Zmieszać sok z wodą. Większą część wody z sokiem (60 ml) zagotować z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z pozostałą częścią (40 ml) zimnej wody z sokiem. Wlać na wrzącą wodę z sokiem i ciągle mieszając, zagotować. Kisiel polać mlekiem/preparatem rozprowadzonym w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu (będzie gęstszy!).
Lane kluseczki na "mleku"
powyżej 6. miesiąca
mleko/preparat mlekzastępczy 6 miarek
woda 180 ml
mąka kukurydziana 6 łyżeczek od herbaty
żółtko jaja 1/2 szt.
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę, przestudzić. W połowie wody rozprowadzić mleko/preparat. Żółtko połączyć z mąką oraz 4 łyżeczkami wody i wymieszać na jednolitą masę. Pozostałą część wody ponownie zagotować i na wrzącą wodę wlewać masę cieniutkim strumieniem. Gotować przez chwilę. Połączyć z wcześniej przygotowanym preparatem i wymieszać. Kluseczki powinny być bardzo miękkie, wielkości drobnej kaszy perłowej.
Krem z ziemniaków i brokułów
powyżej 6. miesiąca
średni ziemniak 1 szt.
brokuły 2-3 gałązki
masło/oliwa z oliwek 1 łyżeczka
woda 80 ml
mleko/preparat mlekozastępczy 2 miarki
Sposób przygotowania:
Ziemniaka umyć, cienko obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej wody, gotować do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać opłukane cząstki brokułów. Miękkie jarzyny zmiksować lub przetrzeć przez grube sitko, dodać margarynę, zagotować. Po przestudzeniu dodać preparat sojowy, wymieszać. Posiłek można wzbogacić pod względem wartości odżywczych dodając ugotowane chude mięso (2 łyżeczki na porcję).