reklama

Nasze przepisy ;-)

reklama
Potwierdzam ze ciasto czekoladowe wyszlo dobre, za slodkie i troche za ciezkie jak Na moj gust ale to kwestia zmniejszenia skladnikow. Ogolnie polecam Bo szybko sie robi.

Dzis zrobilam szyszki z ryzu preparowanego ;) nie wiem czy pamietacie ze sklepikow szkolnych :-)

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    35 KB · Wyświetleń: 50
Jesienne naleśniki (6 szt.)

DSCF0080.jpg

* 6 naleśników (w razie "w" służę przepisem)
* 30 dag mielonego mięsa
* 3 pomidory
* 8 pieczarek
* pół papryki
* 1/3 średniej cukini
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* natka pietruszki
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* sok z plasterka cytryny
* 1/2 łyżeczki cukru
* sól, pieprz, chili, papryka ostra
* łyżka serka śmietankowego naturalnego

Posiekaną cebulkę zeszklić na 2 łyżkach oleju i dodać drobno posiekane pieczarki. Po kilku minutach dodać na patelnię pokrojoną w drobną kostkę paprykę, a chwilę później pokrojoną w paski cukinię. Jak się wszystko lekko poddusi dodać mięso i chwilę razem smażyć. Kiedy mięso nie będzie już surowe dodać sparzone i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier i posiekany drobniutko czosnek. Wszystko dusić doprawiając sokiem z cytryny, cukrem i przyprawami. Ma być pikantnie, żeby smak nie zginął w naleśnikach. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i serek dla zagęszczenia. Przełożyć ciepłe naleśniki.

DSCF0084.jpg

Warzywne trio z makaronem i bułką tartą

DSCF0204.jpg

* szklanka makaronu świderki
* pół kalafiora
* pół cukini
* garść fasolki szparagowej
* 1/3 kostki masła
* 4 łyżki bułki tartej
* sól

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Fasolkę umyć, odciąć końce i przekroić na pół. Kalafior podzielić na niewielkie różyczki. Wszystko ugotować w posolonej wodzie (wrzucić na wrzątek). Cukinię pokroić w plastry, a potem w ósemki. Posolić i podsmażyć lekko na maśle, zsunąć na bok i wsypać bułkę lekko ją rumieniąc. Wymieszać z cukinią, makaronem i resztą warzyw. Smażyć wszystko jeszcze chwilę często ale delikatnie mieszając.

Specjalnie na życzenie Mły przepis dla mam niekarmiących ;) Drinka znam od prawdziwego brazylijczyka więc jest na pewno oryginalny ;)

Caipirinha :)

składniki:
1 limonka
75ml cachaccy (brazylijska wódka trzcinowa, u nich najpospolitsza, u nas niestety dość droga)
3 łyżeczki brązowego cukru
lód
listki mięty

limonkę wyszorować, sparzyć, podzielić na czwórki lub ósemki i wrzucić cząstki do wysokiej szklanki, wycisnąć łyżeczką i z tym sokiem wymieszać cukier, do tego wrzucić lód do wysokości 3/4 szklanki, dolać cachacę i wstrząsnąć. Udekorować listkami mięty (można ew. zgnieść żeby puściły zapach) i pić przez słomkę. :)

dziewczynki potrzebuję przepis na sprawdzone dobre buraczki, albo takie papkowate albo wiórki, bez chrzanu zadnych dodatkowych, poprostu same buraczki:) plisss bo nie chce z neta nei sprawdzonych.

reklama
Freiya, z wszystkich składników mam tylko lód, i to nie w kostkach tylko dookoła zamrażalnika :D
Brzmi baaaardzo orzeźwiająco :)

Asko, ja chyba nie pomogę. Do obiadu robię takie zwykłe - gotuję, ścieram, dodaję chrzan, musztardę, cukier, sól i sok z cytryny. Ja je lubię na zimno, a M czasem sobie podgrzewa. Ale Ty chyba masz na myśli jakieś przetwory słoikowe, a ja takich nie robię :)

Naleśniki dla Izi :D (10 szt.)

* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 1,5 szklanki mleka
* 3 jajka
* pół szklanki wody
* szczypta soli
* 2 łyżki oleju (+ dodatkowy olej do smażenia; ja nanoszę na patelnię pędzlem do białek ;))

Mąkę przesiać. Do naczynia wbić jajka, dodać sól i olej. Chwilę miksować, a następnie miksując dodawać stopniowo mąkę i mleko, a na końcu wodę (ilość w zależności od konsystencji ciasta). Po wymieszaniu składników ciasto odstawić na 1/2h.
Do dań na słono często dodaję do ciasta vegetę, albo posiekany szczypiorek.

Izi, a Ty jakie robisz?

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry