reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

SAŁATKA Z TORTELLINI:

1 opakowanie makaronu tortellini z szynką (mogą być uszka z mięsem)
4 pomidory
2 białe części pora jak duże lub 4 malutkie "działkowe"
szynka konserwowa (niekoniecznie)
4 ząbki czosnku
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu

Tortellini gotujemy. Pomidorki i szynkę kroimy w kostkę, pora w paski (jak jest twardy to zalewamy na chwilkę wrzątkiem i czekamy aż zmięknie).
Sosik robimy oddzielnie dodając przeciśnięte ząbki czosnku roztarte z solą, majonez i jogurt. Mieszamy i na końcu dodajemy do sałatki.

SMACZNEGO!!!
 
reklama
A ja dziś na kolację robię paprykę nadziewaną!!!
Taka papryka żółta mała i podłużna a nadziewam farszem jak na gołąbki!!Zapiekam w sosie pomidorowym aż farsz będzie gotowy.PYCHA!!!!
Ale mam tylko kilka papryczek bo jeszcze drogie 9zł za kilo!!Ale dla mnie wystarczy!!!!:-D
 
Moje kochane macie może jakieś przepisy na makarony .Ten od Gosi i Jakubki wszedł na stałe do naszego jadłospisu,ale chciałabym więcej sprawdzonych porad na temat makoronów .Z góry dziękuję:-)
 
Ja mam przepis na makaron-rurki w sosoie serowo-pieczarkowym.
Na ok 4 porcje.
Makaron rurki 1 opakowanie
2 średnie cebule
6-7 dużych pieczarek
6-7 plastrów szynki
2 ząbki czosnku
ok. 350 ml śmietanki 18% (takiej do zup i sosów)
1 jajko
3 plastry sera żółtego
sól, pieprz, oliwa

Ugotować makaron.
Cebulkę, pokrojone pieczarki i posiekany czosnek poddusić. Jak pieczarki puszczą już sok to dodać pokrojoną w cienkie plasterki szynkę i chwilkę poddusić. Doprawić do smaku.
Śmietankę roztrzepać z całym jajkiem i dodać do tego starty lub posiekany ser.
Zalać tym pieczarki i resztę. Pogotować na wolnym ogniu, ale tylko chwilkę. Tak, żeby się ser roztopił ale żeby się nie ścięło.
Makaron na talerzyki i polać gotowym sosem. Pycha i bardzo sycące.
Ta potrawa raczej nie nadaje się do podgrzewania. Najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu.
SMACZNEGO;-)
 
Ja mam przepis na makaron-rurki w sosoie serowo-pieczarkowym.
Na ok 4 porcje.
Makaron rurki 1 opakowanie
2 średnie cebule
6-7 dużych pieczarek
6-7 plastrów szynki
2 ząbki czosnku
ok. 350 ml śmietanki 18% (takiej do zup i sosów)
1 jajko
3 plastry sera żółtego
sól, pieprz, oliwa

Ugotować makaron.
Cebulkę, pokrojone pieczarki i posiekany czosnek poddusić. Jak pieczarki puszczą już sok to dodać pokrojoną w cienkie plasterki szynkę i chwilkę poddusić. Doprawić do smaku.
Śmietankę roztrzepać z całym jajkiem i dodać do tego starty lub posiekany ser.
Zalać tym pieczarki i resztę. Pogotować na wolnym ogniu, ale tylko chwilkę. Tak, żeby się ser roztopił ale żeby się nie ścięło.
Makaron na talerzyki i polać gotowym sosem. Pycha i bardzo sycące.
Ta potrawa raczej nie nadaje się do podgrzewania. Najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu.
SMACZNEGO;-)
Dzięki Monia w sobotę próba generalna i powiem czy smakowało .;-)
 
POMIDORY PO PIEZYNKA

pomidory
majonez
jogurt naturalny
sol
ser zolty
czosnek

ponidory ( zwykle lub koktajlowe jak kto woli lub co ma)kroimy dowolnie na plasteki,cwiartki ...przygotowujemy sos z majonezu i jogurtu ( ja czasem daje smietane jak nie mam nic innego) .dodajemy zmiazdzony czosnek i mieszamy.pomidorki do miski zalewamy sosem( ja to wszystko jeszcz mieszam) posypujemy startym zoltym serem( mozna tez kilka rodzajow dodac np,tarta mozzarelle) i do lodowki

ja i moja rodzinka uwilbiamy te pomidory bo to zawsze jakies urozmaicenie....przepis mozna modyfikowac weglug wlasnych gustow....ja lubie duzo czosnku na przyklad i czasem tez dodaje swieza bazylie...

SMACZNEGO.....PROSTE ,SMACZNE I TANIE:)
 
Ciasto drożdżowe
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
5 dag cukru (mżna trochę więcej)
2 jajka
skórka z otarta z cytryny
1/4 szkl. letniego mleka
6 dah masła lub margaryny

Drożdże rozrobić w mleku z cukrem, zagnieść z mąką, dodać jajka, skórkę, zagnieść, dodać rozpuszczony tłuszcz-wsztystko wymieszać, żeby się połączyło . Ja mieszam widelcem;-). Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (pod przykryciem).
Ciasto jest bardzo luźne, rozwałkować na prostokąt na blacie podsypanym mąką, smarować dżemem, masą makową, czy czym się chce. Zwinąć w rulonik, przełożyć na blachę9np. zrobić wianuszek w okrągłej). (posmarować roztrzepanym żółtkiem, wierzch można ponacinać).
Piec w 180 stopniach, zależy od piekarnika u mnie 30-40 min.

Uwaga: samo ciasto jest mało słodkie.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry