reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

reklama
emiolka, no właśnie - nie podajesz długości szyjki. I tu też możesz mieć dwie długości podane. Jedna to jest długość zewnętrzna, tzn ta którą jest w stanie wybadać lekarz przy zwykłym badaniu ginekologicznym i tą długość powinnaś mieć zapisaną w karcie ciąży jeszcze z dwoma innymi wartościami np 2,5 -0 -0 , lub 2 -0 -0 lub 3 -0- 0. Te dwie kolejne wartości oznaczają rozwarcie zewnętrzne i wewnętrzne.
Drugą długość szyjki, którą możesz znać to długość całkowita, która można zmierzyć tylko podczas USG i ta długość będzie o wiele większa.
Jeśli teraz lekarz podał Ci że masz szyjkę 2 cm wybadaną podczas zwykłego badania to jest bardzo przyzwoita długość i nie masz się czym martwić!!!!

z tego co piszesz nie wydaje mi się, żebyś tą długość badaną przez lekarza a nie podczas USG miała 4 cm, sprawdz w karcie ciąży

Doris ta długość o której piszę to jest badana, że tak powiem ręcznie. W tej ciąży nie miałam badanej szyjki przez usg.
Na następnej wizycie poproszę gina,żeby przy okazji połówkowego usg zmierzył mi też długość szyjki.
A w karcie ciąży nie mam nic poza imieniem, nazwiskiem,adresem, wagą, ciśnieniem i tętnem plodu :-(

Emiolka, no nie wiem już sama. Ja jestem w trzeciej ciąży i w każdej miałam taki zapis i teraz też mam, ja mam 2,5 - 0 - 0.
I to bardzo dobra długość szyjki, taką samą miałam w pierwszej i drugiej ciąży.

ja też mam zapisaną długość szyjki w karcie ciąży.
Sama nie wiem co o tym sadzić skoro lekarz mówi, że tak się skraca i nic nie zaleca, może jadnak dla własnego dobrego samopoczucia i spokoju to skonsultować.

reklama
Ja też nie mam nic zapiesane w karcie na temat szyjki, a ostatnio w trakcie wizyty dokłądnie ją badała po tym, jak jej zaczęłam kaszleć. Powiedziała, że świetnie trzyma, ale nie wiem jaka jest długa. Na pewno niczego nie zapisała...

Do góry