reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Palce Lizac :p

To mój przepis na piersi z kurczaka w słoneczniku(tak mnie natchnęło póki jeszcze można cosik zjesc)

-piersi z kurczaka
-słonecznik łuskany
-sól, pieprz przyprawa,
- curry
-jajko

piersi umyć i rozbic ale nie za cienko następnie natrzec je przyprawami dodając wiecej curry.
Następnie maczac w jajku(rozmąconym z małą ilościa soli i pieprzu) i dokładnie obtoczyć w słoneczniku
Smazyć na rozgrzanym oleju ja smaże na takim średnim gazie wtedy mięsko sie usmaży a słonecznik nie zdaży sie spalić

Smaku temu miesiwku nadaje własnie curry
 
reklama
Lazania

skladniki :

500 g mięsa mielonego
150 g pieczarek
3 cebule ( dwie starcza )
40 g masła
45 g mąki
0.6 litra mleka ( mozna troche mniej )
6 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki pełne koncetratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
200 ml wywaru mięsnego (bulion)
starty parmezan
bazylia, oregano, pietruszka, koper, pieprz czarny
sól, gałta muszkatołowa, pieprz biały,

Sos boloński - czerwony
Na patelni na oliwie,zeszklić dwie posiekane cebulki, dodać mięso i smażyć dopóty nie pozbędzie się surowego koloru.
Dodać pieprz czarny, sól, zmiażdzony ząbek czosnku oraz wywar z koncentratem pomidorowym. Przyprawić do smaku
oregano i bazylią.
Sos beszamelowy - biały
Rozgrzać w rondlu ok 35 g masła, nie rumienić, dodać ostatnia posiekaną cebulke, oprószyć mąką i zasmażyć 2-3
minuty. Zdjąc garnek z ognia i stopniowo dolewać mleka i trzepaczką mieszać na głdaką masę. Mieszając zagotowac i
gotować ok 20 minut na małym ogniu, sos ten łatwo się przypala. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i solą.
Na koniec dodać do niego trochę świeżo posiekanego koperku i podsmażone oddzielnie z solą pieczarki w plastrach.
Zapieanka - nasza flaga.
Ugotować płaty lasagne pojedynczo i oczywiśce al dente. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu ułożyc pierwszy płat
położyć część sosu bolońskiego, na to drugi płat i sos beszamelowy i tak dalej. Lasagna powinna mieś przynajmniej
4 warstwy. Na samą górę sypiemy posiekaną natką pietruszki i sporo parmezanu.
Jeżeli sosy kładliśmy gorące to lasagne zapiekamy 20 minutjezełi sosy były już zimne to 30 minut.
Zamiast sosu beszamelowego możemy użyć sosu mornay - to sos serowy równie smaczny.

Dzis robilam i nawet dobra wyszla ale na drugi raz nie bede obgotowywala makaronu ;-) pieklam na 200stopni przez 30 minut
 
Ostatnia edycja:
lasania - w wersji dla nygusów w zakresie sosu bolońskiego: kupić dwa sosy bolońskie Amino, najtańsze i wg mnie pyszne, podsmażyć mięso, dodac sosy wg przepisu na opakowaniu i gotowe. Aha, ja np nie cierpię cebuli i nie dodaje do żadnego z sosów i tez jest pycha :-)
Polecam płaty z lubelli
 
Biszkopt WZ-kowy
Proporcja na tortownicę:
4 jajka
1 szklanka cukru
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Proporcja na blachę:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę z proszkiem i kakao, wylać na formę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tarta lub wylozona papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w temp. ok 180-200 stopni.

Ciasto po wystudzeniu przekroić, nasączyć kawa, przełozyc bita smietana.
 
Domowe 3BIT

300g herbatników typu petit
400g masy karmelowej z puszki(ale nie polecam jej moim zdaniem zepsuła mi smak ciasta polecam mleko skondensowane słodzone gotowac na małym ogniu ok 3 godzin uwazając by cały czas puszka zanurzona była w wodzie jest duzo smaczniejsza:)
2-3 łyzki płatków migdałowych
3 szkl mleka(osobiscie radze dodac z pół szklanki mniej mnie budyn zlał sie z ciasta)
2 budynie waniliowe
1/2 kostki masła
esencja waniliowa
3/4 szkl cukru (ale ja jej nie dodawałam )
szklanka śmietany 30%
2łyżki żelatyny
wiórki czekoladowe

WYKONANIE:
Prostokatna formę wyłoyc herbatnikami.Jezeli bedziecie uzywac gotowej masy karmelowej trzeba ja podgrzac (ale jest do d....y).Wylac na ciastka,posypac płatkami migdałowymi i przykryc warstwą herbatników.
2 szzkl mleka zagotowac do wrzacego mleka wlac budynie wymieszane z pozostałą częscia mleka.Włożyc masło i gotowac 2 minuty dodac esencje i 1/2 szkl cukru(ja go nie dodawałam)
Przestudzony krem wylac na herbatniki i przykryc klejna warstwa herbatników lekko docisnac.wstawic do lodówki.
Schłodona smietane ubic z reszta cukru (ja ubijam najpierw na sztywno smietane a póziej dodaje cukier puder lepiej sie łaczy).Zelatyne rozpuscic w łyzce zimnej wody jak zastygnie dodac 2 łyzki wrzatku i too wlac do smietany. krem rozsmarowac na ciescie posypac wiórkami czekoladowymi.

polecam naprawde smaczne jak mówiłam ja troszke uzyłam swojej weny ale mleko bedzie lepsze niz gotowa masa

smacznego
 
izoldziu, mleko skondensowane słodzone czy niesłodzone? Esencja waniliowa to taki zapach w buteleczce? I czy zużywasz całe opakowanie tej esencji?
 
Rapunzel słodzzone mleczko a esencja to tak taka w buteleczce przynajmniej ja takiej uzywam cała to bedzie za duzo pół bedzie ok a jeszcze zalezy jaka duza ta buteleczka:)
 
Rapunzel z jakiej kawy zrobic ta esencje do nasaczania: rozpuszczalnej czy sypanej i z jakich proporcjii???????
Bita smietane to kupujesz w proszku czy juz gotowa???
 
Przepis na ciasto z majonezem.

Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki majonezu
3-4 łyżki ciemnego cacao
Całe jajka ubić ze szklanką cukru na puszystą mase do tego cały czas miksując wsypywać mąki i proszek do pieczenia.Na koniec dodać majonez (ja kupuję kętrzyński lub z"z motylkiem").
Ciasto przelać do podłużnej wąskiej foremki .Troszke ciasta zostawić wsypać cacao dobrze zmiksować i wylać na wierzch jasnego ciasta i delikatnie przemieszać łyżką.Piec jakieś 45-50 min w temp 180 st.
Tak jak pisałam ciasto robi się bardzo szybko , jest wilgotne i w naszym domku bardzo szybko znika..........
 
reklama
"SNICKERS"

cIasto:
60 dkg mąka
3/4 szkl cukru
2jajka
2 żółtka
20dkg margaryny np Kasia
3łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyzeczki sodki
1 cukier waniliowy

POLEEWA ORZECHOWA:
1/2 kostki margaryny
4łyżki cukru
2 łyżki miodu
20dkg posiekanych orzechów włoskich

KREM 1:
1 bydyń waniliowy

KREM2:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

WYKONANIE:
Mąę wymieszac z sodką i posiekac z margaryną.dodoac pozostałe składniki i zagniesc ciasto.POdzielić na 3 części.
Trzy identyczne formy (20*30cm) posmarowac tłuszczem mozna wyłózyc papierem i wylepic cienko ciastem.
Na jedną czesc ciasta wylac gorącą polewę orzechową i upiec
Ugotowac budyn śmietankowy wg przepisu na opakowaniu zużywając 1/3 mleka mniej Ostudzic
W celu otrzymania karmelu mleko wstawic do garnka z wodą i gotowac 3 godz.
Na jeden upieczony placek wylac budyn przykryc drugim plackiem posmarowac karmelem i przykryc plackiem z polewą orzechową


A polewę orzechową robimy rozpuszczając margarynę dodając cukier miód i orzechy i troszke mieszając zagotowac zrobi sie taka gęstawa:)
 
Do góry