Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij
jak mnie bolą plecy!!!!
nie daje już rady![]()

tez mam wtedy USG :-):-):-) a widziałaś że jest to piątek 13???![]()
aha teraz mam po 28 tygodniu zrobić glukozę 75 (doradził by w kubeczku wziąć świeżo wyciśnięty sok z 3 cytryn), no i jutro dzwonię na usg 3d się zarejestrować bo ginek powiedział że to już najlepszy czas![]()
Ja też już jestem po wizycie i wszystko jest ok :-) glukoza dobra, morfologia dobra, wszystko w porządku. Tylko dał mi 1 sprawę do przemyślenia. Otóż ja mam krew RH - a mąż RH + i lekarz polecił mi wzięcie teraz zastrzyku między 28 a 32 tyg ciąży. Zastrzyk ten nie jest refundowany przez NFZ kosztuje ok 400 zł.
kochana połóż się na boczku, albo weź ciepły prysznic i skieruj strumień na bolące miejsce, albo poproś mężusia o masażyk![]()
A gdzie robisz i za ile? W którym będziesz tygodniu jak będziesz miała to USG bo ja w 26. Czy to dobry czas??? bo się nie znam... Bo ja Roosevelta w LUXMEDZIE u dr. Urbaniaka podobno jest najlepszy (tak czytałam na innym forum)
ratuje mnie póki co lewy boczek albo prysznic, bo mężuś do 22 w pracy:-(
i mam nadzieję, że jutro wstaniesz jak nowonarodzona
a to nie słyszałam o tym lekarzu... ja chcę zrobić tam gdzie Majsi, na Cienistej chyba(250 zł, pół godzinki, parę zdjęć, 16min filmiku o ile dobrze pamiętam, u mojego lekarza jest do 300zł i 15 min więc chyba wolę tam), mój lekarz mówił, że to najlepszy czas teraz zrobić (czyli właśnie 25/26 tydzień), więc będę się umawiać... a Ty się już umówiłaś??
Tak to chodzi o ten konflikt serologiczny. Właśnie ja też słyszałam tylko o immuglobinie podawanej po porodzie i powiem szczerze że nie wiem co mam o tym zastrzyku myśleć - pytam znajomych też nikt nic nie wie, mam 3 tygodnie na zastanowienie się nad tym więc dziewczyny jakbyście tylko cokolwiek o tym wiedziały to byłabym wdzięczna jakbyście napisały. Ponoć ten zastrzyk w Niemczech to normalka i tam mają refundowany - u nas to może jakaś nowość? nie wiem[/QUOTE
z ksiazki w oczekiwaniu na dziecko
jesli jest to twoja 1 ciaza zagrozenie dla dla dziecka jest male.Klopoty zaczynaja sie dopiero gdy czynnik rh dostanie sie do krwioobiegu matki z grupa rh podczas narodzin,aborcji oraz poronienia dziecka ktore odziedziczylo grupe krwi po ojcu.Organizm matki w naturalnym obronnym odruchu immunologicznym skierowanym wobec obcej substancjii wytworzy w stosunku do niej przeciwciala.Same przeciwciala sa nieszkodliwe do czasu,gdy kobieta poinownie zajdzie w ciaze z nastepnym dzieckiem o grupie rh+.Wowczas te antyciala przenikaja przez lozysko i atakuja czerwone krwinki plodu,powodujac anemie plodu.Bardzo rzadko owe przeciwciala formuja sie podczas trwania 1 ciazy w reakcji na cofajaca sie poprzez lozysko krew plodu do ukladu krwionosnego matki.Wiekszosc lekarzy stosuje podwojna terapie.w 28 tyg ciazy ciezarnej z grupa rh- i bez sladow wystepowania w jej krwi przeciwcial podaje sie pewna dawke immunoglobuliny rh.Powtorna dawka podawana jest w przypadku gdy u noworodka wystepuje rh
+ w 72 godz po porodzie.Zgodnie z wymogami podanie immunoglobuliny teraz moze wyeliminowac powazne problemy w przyszlych ciazach.
To znalazlam w ksiazce ktora mam w domu ,wiec moim zdaniem powinnas przyjac ten zastrzyk,ale decyzja nalezy do ciebie.