• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluchów

Dzięki dziewczyny!
My za dnia staramy się wacikami i wodą, w nocy chusteczki.
Do przemywania buzi wacik a oczek jałowe gaziki.
No i oczywiście codziennie kąpiel.
Dziś w nocy odpadł pępuszek :-)

reklama
Dziewuchy powiedzcie mi jak pomóc Maluszkowi z katarkiem (tak myślę, że to katarek, miała sapkę w szpitalu, ale poźniej podobno przeszło)?
w szpitalu podawali jej krople Nasivin, ale Miśkowi babka w aptece powiedziała, że nie wolno, dopiero od 3 miesiąca i mu nie sprzeda. zgłupieliśmy..
spróbuję oczyścić nosek wodą/solą fizjologiczną i może coś pomoże, bo Malutka troszkę się meczy..

Zgadzam sie z Kilolek-sol fizjologiczna i zakrapalc po kropli,nie odsysywac niczego,nam tak w szpitalu na oddziale intensywnej terapii poradzil lekarz.

dziewczyny, macie jakies pomysly na to, zeby moj synus polubil kapiele? ogolnie to Stas jest bardzo grzeczny, malo placze, ale zmiana pieluszki i kapiel to jedyne momenty dnia ze placze okropnie tak ze w zaden sposob nie idzie go uspokoic. jak zmienie pieluszke, ubiore go i wezme na raczki to juz jest spokoj, to samo z kapiela - jak juz jest ubrany to jest cisza. staram sie robic wszystko delikatnie, sprawnie, mowie do niego ale to nic nie daje. jakbyscie mialy jakies sposoby to bede wdzieczna za wskazowki :)

Moja malutka dopiero 2 dni temu polubila kapiel a zmiana pieluchy troche wczesniej ale ogolnie to urok noworodkow ze grymasza.Starszegomozna zabawic lub czyms zajac a taki maluch poprostu komunikuje kiedy jest mu niekomfortowo.Moim skromnym zdaniem za jakis czas sam sie przekona do zabiegow pielegnacyjnych.Cierpliwosc i delikatnosc jak najbardziej wskazana.

My kapiemy sie od pierwszego dnia, myjemy chusteczkami, buzie przemywam mokra tetra.

zaneta nie mysle, ze Twoja mala ma katar, bo moja tez ma ciagle cos w nosie i jak czyszcze to wychodzi ale polozne powiedzialy, ze to jeszcze pozostalosci po porodzie, wszystko musi sie oczyscic.
Nasivin? nie wiem czy mozna ale to przesada:/

Moja lubi sie kapac i juz w pierwszy dzien po porodzie podczas pierwszej kapieli nie plakala, lubi ciepelko wody :-)
Pepek mysle, ze odpadnie jutro lub pojutrze.

reklama
Nasz Julek ma 2 tyg a pepek jeszcze nie odpadl:baffled:strasznie dlugo...
My uzywamy mokrych chusteczek, buzie myjemy wacikiem a w buzi kompresem:tak:
Do kapieli wlewam na zmiane olejek Balneum lub plyn Nivea baby z oliwka:tak:ale jeszcze skorka na raczkach, stopkach i czole sie łuszczy delikatnie mam nadzieje ze lada dzien przestanie;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry