• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluchów

reklama
z ta oliwka to tak,ze lekarz zalecil dodawac az skóra małej nie bedzie sucha, I pomogło...
wczesniej skora byla sucha strasznie!
teraz oliwke dodaje do wody sporadycznie jak mi sie przypomni.oilatum tez mam.

u nas kąpiel jest codziennie między 19-20:tak: mały niestety jeszcze nie polubił się zbytnio pluskać. Do kąpieli używam płynu nivea na stópkach ma troszkę wysuszoną skórę to smaruję mu te miejsca mleczkiem nivea jeśli nie przejdzie to wtedy kupimy Oilatum. Do pupki używamy tylko mokrych chusteczek a buźkę przemywam albo wacikiem i wodą albo gazikiem z solą fizjologiczną tak robiły panie w szpitalu. Pupki nie smaruje mu żadnym kremem jak na razie bo żadnych zaczerwień nie ma więc nie ma po co. Oliwki nie używaliśmy ani razu bo tak jak któraś z dziewczyn napisała ona zatyka pory i skóra się "dusi".

na wysuszoną skórę w szpitalu polecali parafina nasza malutka luszczy się troszkę na zgięciach nóżek i dziś własnie jej zakupiliśmy i po kąpieli bedzie smarowanko

Ostatnia edycja:
Z ta parafina to uwazaj i nie przesadzaj bo skora przyzwyczaja sie do tego i sama przestaje sie natluszczac co w efekcie koncowym daje odwrotny efekt.

Mojemu robakowi też się skóra na wszystkich 4 łapkach suszyła i łuszczyła, Oilatum do wody i nic więcej nie stosuję, żadnych kremów, oliwek, mleczek itp. Po 2 kąpielach ma śliczne nawilżone końcówki, ten płyn faktycznie działa cuda. Nawet swoje dłonie widzę, że mam ładniejsze od kąpania go w tym :-D

Mojej małej tez skora sie łuszczy na stopkach i raczkach, wykapalam kilka razy w oilatum i emolium i nadal sie łuszczy wiec od wczoraj stosuje oliwke bambino w te miejsca i juz jest lepiej

Maćkowi też się tak na rączkach i stopach skóra łuszczyła - pediatra w szpitalu mówił, że to od wód płodowych i samo minie i że dziecku to absolutnie nie przeszkadza. W ogóle stwierdził, że nie ma sensu wydawać teraz na kosmetyki i aby myć w samej wodzie, a jak maluch podrośnie to wtedy się patrzy czy ma skórę suchą i dopiero wówczas sięga po kosmetyki. Nie posłuchałam;-)

Moj robaczek juz polubil kapiele:tak: nie placze w ogole , tylko jak juz jest po to mu sie własnie nie podoba ;-) i zawsze daje cieplejsza wode niz 37 st :tak: bo zauwazylam ze taka woli ;-) u nas przyjela sie seria kosmetyków Bambino i tylko to stosuje do pielegnacji. Myje mydelkiem albo dodaje oliwki do wody a stopki jak mu skora schodzila to smarowalam kremem Bambino i wszystko juz jest dobrze :tak:po kapieli niczym nie smaruje bo skóra ok :tak: do pupy chusteczki nawilzajace i od czasu do czasu posmaruje Linomagiem po wiekszym kupsku ;-) buzia i oczka przemywam tylko przegotowana woda;-) a do noska mam kupiony Afrin wode morska i raz dziennie psikne i odciagam baboki Frida ;-)

reklama
U nas przy kąpieli niestety jest płacz, ale mam nadzieję, że to minie. Na razie kąpaliśmy dwa razy więc jeszcze się nie oswoiła. No i używamy Oilatum z zalecenia pediatry bo Malutka ma problemy skórne- rumień noworodkowy i do tego jeszcze na dłoniach i stopach schodzi jej naskórek- efekt przenoszenia. No i na efekty długo nie trzeba było czekać, bo skóra już się poprawia :-)
My stosujemy Emolium i tez jestem zadowolona, skóra jedwabiście gładka jest po tym. Tylko dopadło nas odparzenie na pupie, nic sie nie zapowiadało i nagle cała pupa czerwona i wrzask:szok: Teraz walczymy z tym, ale to już nie tak łatwo...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry