reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluchów

Dupcia mojego synka też jeszcze kremu nie widziała. Na razie nie ma potrzeby więc nie smaruję,jedynie po kąpieli oliwką smaruję całe ciało ale po zmianie pieluszki na razie nie.

Mój też ma chłodne rączki i nózki ale kark ciepły więc nie panikuje i nie ubieram niepotrzebnie aby nie przegrzać.

reklama
A u nas Sudokrem odniósł zwycięstwo i po odparzeniach prawie nie ma śladu, ale na wszelki wypadek dziś teśc przywiezie nam maść robioną na receptę w aptece.
No właśnie, smarujecie czymś czy nie przy każdej zmienianej pieluszce?
U nas przy takiej ilości kup na pewno będę czymś smarować, bo inaczej sytuacja się powtórzy.

u nas dupka ani razu jeszcze nie była niczym smarowana, mam linomag i sudocrem w razie co. Stokrotka nasz maluch też kupkuje na medal po każdym piciu praktycznie i pomimo tego dupka bez zaczerwień:tak: może to też zasługa tego że po każdej kupie praktycznie w ciągu 5min pieluche zmieniamy bo nasz czyścioch z kupą leżeć nie będzie i od razu daje znak że czas na zmianę pieluszki;-)

Ja smaruję przy każdej zmianie pieluchy ale jak wspominałam u nas problemy skórne. Chociaż jesteśmy na dobrej drodze do pozbycia się ich. Na początku był bepanthen a teraz używamy linomag i sprawdza się dużo lepiej. Ale wszystko zależy od skóry i rodzaju problemów.

moja tez miala zaraz po szpitalu pelno plam ,krostek ,podobno uczylenie na rzeczy szpitalne , do dupci uzywalam sudocremu ale jak przyszla położna powiedziala ze jest za mała na sudocrem i mowila zeby kupic linomag , uzywałam ciagle i super jej to poschodziło , wiec moge polecic niewiem jak na jakies wieksze odparzenia...

jutro idziemy do lekarza na wizyte kontrolna , ciekawe ile ta moja żabka przybrala hehe bo widze juz po niej ze ma papelki juz coraz wieksze ...

Jak to jest z tymi wizytami kontrolnymi? Są obowiązkowe, czy dopiero przy szczepieniu jest obowiązkowa? Musze przyznać, że jestem strasznie ciekawa czy Franek przybrał trochę gramów;-) U nas był lekarz patronażowy i z tego co zrozumiałam kolejna wizyta ma się odbyc na szczepienie po 6tygodniach...

do nas położna przychodzi z wagą, teraz odwiedza nas raz w tygodniu i waży bąbla:tak: z tego co wiem to wizyta patronażowa pediatry jest tylko raz albo i wcale a potem dopiero właśnie na szczepieniu po 6 tyg życia.

My pupci niczym nie smarujemy i jest ok. Smarujemy oilatum soft całe ciałko po kąpieli, co drugi dzień. Poza tym kąpiemy w emulsji oilatum/emolium.

reklama
Ninka robi w ciągu dnia kupki kilka razy, pupa czerwona bo ma problem ze zrobieniem, pojawiły się też malutkie czerwone krostki. Smaruję linomagiem, a jak już jest bardzo czerwono to lekko sudocremem. Linomag też nie za każdym razem. Dużo wietrzymy pupę.
Skóra na rączkach i nóżkach już się złuszczyła, ale jest sucha. Kąpiemy w emoliencie Ziajki, ale chyba trzeba zmienić, bo efekt żaden. Na buzi pojawiły się potóweczki i skórka też jest sucha. Coś musimy poradzić.
Podobno kąpiel w krochmalku pomaga na problemy skórne.

Do góry