reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

P.ieprzony NFZ... przytulaski dla ciebie i Natalki

Niech ktoś wprowadzi powszechnie ubezpieczenia prywatne bez obowiązku odprowadzania składek do NFZu. Niech jest wybór. Kto chce to NFZ a kto chce to inne ubezpieczenie zdrowotne... Bo co za różnica skoro i tak trzeba za wszytko płacić??Nie ważne czy stać kogoś czy nie...paranoja

reklama
a ustawa gwarantuje bezpłatne leczenie dzieci do 18 roku życia taaaa jasne tylko kto to widział?:angry: szkoda gadać ja sama chodzę z dziurawym zębem już ponad miesiąc bo nie mam 300zł żeby wybulić na kanałowe leczenie ale nie zjem, nie kupię sobie czegoś a zrobię Natalce ten zabieg bo dla niej to bym wszystko zrobiła oby tylko była zdrowa !

dokładnie. Masakra!
Przyznam że ja do państwowego stomatologa nie chodzę bo mamy takiego konowała że głowa mała...
ehhh nawet się nie denerwuje...

Mamusiu, ja mialam usuwanego wlokniaka. Dostaje sie znieczulenie miejscowe (zastrzyk) i wycinaja. Potem w zaleznosci od wielkosci ciecia beda szewki. No i jak znieczulenie przestanie dzialac to moze troszke bolec, wiec miej w domku cos przeciwbolowego dla Natalki.
Co do NFZ to dziwie sie, ze powiedzieli Ci, iz to sprawa kosmetyki. Ja mialam skierowanie od dermatologa do przychodni jednego dnia czy jak to sie tam nazywalo, i zwyczajnie panstwowo mialam to robione, jedynie co po znajomosci mialam eskpresowo ustalony termin, no i wycinal mi to znajomy. Ale generalnie bylo to swiadczenie bezplatne.

własnie wróciłam z Natalką od dermatologa ta narośl za uszkiem to włókniak mamy już umówioną wizytę w szpitalu zakaźnym na dziennym oddziale dermatologii 21 listopada i będą jej to usuwać. Jest to zabieg kosmetyczny a nie ratujący życie więc z tego względu będę musiała za to zapłacić :baffled: normalnie kocham nasz NFZ . Mam nadzieję że nie będzie jej to bolało bo na samą myśl robi mi się słabo:-(
mamusiu - a ile Was to będzie kosztowało? Ja w ciąży miałam usuwany naczyniak i z NFZ chcieli mi go usunąć za darmo, ale klasycznie - wyciąć i zaszyć. Bałam się blizny, bo naczyniak był na ustach, więc pojechałam do super chirurga do Legnicy. Zrobił mi to szybko, bezboleśnie, laserowo i zapłaciłam tylko 70zł z tego, co pamiętam. Może warto sprawdzić inne oferty niż NFZ?

trzymam kciuki za Natalcię!

a z tym nfz paranoja, choć ja jak na razie nie narzekam, szczęka mi opada jak widzę ceny tych leków astmatycznych, a po refundacji płacę grosze zamiast 200-300zł, jedyne co mnie jak do tej pory wq. to odpłatność za pobyt rodzica na oddziale pediatrycznym...

mamusiu - a ile Was to będzie kosztowało? Ja w ciąży miałam usuwany naczyniak i z NFZ chcieli mi go usunąć za darmo, ale klasycznie - wyciąć i zaszyć. Bałam się blizny, bo naczyniak był na ustach, więc pojechałam do super chirurga do Legnicy. Zrobił mi to szybko, bezboleśnie, laserowo i zapłaciłam tylko 70zł z tego, co pamiętam. Może warto sprawdzić inne oferty niż NFZ?

mojemu bratu wycinali w ramach NFZ za darmo, metoda wspomniana przez Ciebi. Ja natomiast w Radomsku pol roku temu placilam 150PLN od sztuki, wycinane laserowo. Nie wiem, czy az tak ceny poszybowaly, czy slono przeplacilam. Jak znam zycie, pewnie to drugie.

Niezły kosmos . w wawie nie jest tak źle z lekarzami itp .
Moja przyjaciółka buja się po kardiologach alergologach i innhych takich trudno dostępnych ale ona zawsze wyszukuje te małe przychodnie co mają kontrakt z NFZ i okazuję się że tam wizyta np za miesiąc a nie za pół roku . starszej zrobiła teraz tak aparat na zęby ten stały bo do 12RZ go refundują , potem a miej sobie krzywe zęby :angry:
Mojej tesciowej nie nalezy się cytologia ( tylko chyba raz na dwa lata ) bo jest za stara :sorry2:
Po co starego na raka leczyć przykładowo jak i tak mało mu już zostało :angry:

Chyba się rozejrzę i popytam jeszcze u innych lekarzy co będzie lepsze czy wycięcie tradycyjne czy laser nie wyobrażam sobie że ona da to wyciąć przy samym znieczuleniu miejscowym, przecież ona jeszcze nie usiedzi w miejscu wierci się u fryzjera a co dopiero mówić przy takim zabiegu:-(

reklama
My po wizycie.

Waga: 10,4kg
Gardło czerwone, rozpulchnione, z wydzieliną śluzową na tylnej ścianie, wyrzynanie zębów, zaczerwieniona błona bębenkowa ucha prawego, serce osłuchowo bez zmian, liczne furczenia nad oskrzelami, brzuch miękki i śledziona niepowiększone, zmiany alergiczne na skórze.

Zalecenia:
antybiotyk Zinnat 2x2,1ml
syrop Flavamed
Zyrtec 10 kropli na noc
Mucofluid + oklepywanie + odkaszlnięcie + czyszczenie nosa + inhalacja
Inhalacja z Atrovent+Pulmicort
Po inhalacji wymyć zęby i twarz, podać wodę do picia
Smarować kremem Oilatum lub Emolium 3-4 razy dziennie
Kąpać tylko w Oilatum lub Emolium
Prać z białym jeleniu, płukać 2 razy w ciepłej wodzie
Prasować od zewnątrz i od środka

Kontrola za tydzień.

Jeśli skóra po tych wszystkich zabiegach nadal będzie sucha i będzie swędziała to w planie alergolog, wcześniej badania.

Do góry