reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Pielęgnacja naszych maluchów

kurcze..zazdroszczę Wam, że kikutów już nie macie...nasz się dzielnie trzyma, co mnie cholernie wkurza, bo widzę, że już na ostatnim włosku wisi...

Kasia
...może kąpcie Młodą w krochmalu? a poza tym może to wina pieluch, albo chusteczek nawilżanych?

reklama
nasz kikut tez ma sie swietnie :cool: pediatra zalecil nam wczoraj moczyc:szok: - wszedzie, zeby tylko w suchosci utrzymywac, a tu takie cos! - powiedial, ze teraz, to juz jest zagojone i spokojnie mozna moczyć, ze dzieki odmoczeniu zybciej odpadnie.

wiecie co, tu w Belgii zalecają w ogóle nie przejmować się kikutem, my moczyliśmy w kąpieli i ja niczym nie przemywałam i odpadł chyba po tygodniu. A jak się przy nim grzebie to może dłużej się goi i lepiej się trzyma. Ja już zapomniałam, że kikut był :tak:
Oczywiście jak ropieje to trzeba przemywać.

Ja też moczyłam kikuta. Bo to zalało nam się przy kąpieli, nie zwracałam uwagi na to, że nie wolno moczyć. I na szczęście odpadł:-)

My kąpaliśmy małą normalnie nie uważaliśmy aż tak bardzo na kikut i odpadł po dwóch tyg, a smarowaliśmy dwa razy w ciągu dnia fioletem (gencjaną)

póki jedynym problemem jest to, że się trzyma to chyba nie ma problemu:D u nas ropiał, śmierdział i dostaliśmy od pediatry skierowanie do szpitala gdyby się nie poprawiło po tym co przepisała. No, ale się poprawiło i o kikucie już dawno zapomnieliśmy:)

dziewczyny mam pytanie:
nasz kitkut prawie odpada, ale właśnie dziś zauważyłam że krew lekko leci z jednej strony.. wyczyściłam pępek z tej zaschniętej krwi i popsikałam octaniseptem i czekam.. czy to normalne, czy raczej powinnam skonsultować to z lekarzem?

Nie martwcie się tym kikutem. Tadziowi odpadł dopiero po 3 tygodniach i 3 dniach. Pediatra nas wysłał do chirurga nawet, a ten kazał się nie przejmować. Nam pomogło czyszczenie prawie za każdym razem 70% roztworem spirytusu. Polecam. Ja miałam dość mocną pępowinę, może dlatego skubaniec się tak trzymał.

Bakalia, nasz kikut na chwilę przed odpadnięciem też krwawił. Dokładnie go czyściłam.

Ostatnia edycja:
reklama
Z całą pewnością jak tylko trochę krwawi, to nic złego - tak mi mówiła pediatra. Ponoć nawet po odpadnięciu może się trochę krwi z pępka pojawić.

Do góry