reklama

pielęgnacja naszych maluszków

Aga moja wiercipięta tez wyrywa rece i wyrywa mi cażki :szok::szok::szok:, Ja obcianam cążkami, takimi malymi dla dzieci. Jest duzo szybciej. Zawsze robie to wieczorem, jak juz maly jest padnięty tuz przed pojsciem spac, wtedy mi latwiej, R go zagaduje i odwracva jego uwage a ja obcianm. Jakos nam to idze.

reklama
Mój Fifulion lubi jak mu obcinam paznokcie u rąk. Dziwny...;-)Opowiadam mu wtedy jakąś zabawną historyjkę i sam wyciąga paluchy. Mam do tego nożyczki chirurgiczne, bo tymi specjalnymi dla dzieci to "rwałam" a nie obcinałam.
U nóg jest dużo gorzej, bo to mały kopacz jest, więc muszę poczekać na odpowiedni moment. Często teraz w czasie kąpieli robimy "operację" obcinania.
Gorzej od obcinania wychodzi nam pielęgnacja po kąpieli. Filip nie daje się niczym posmarować. Takie sztuki wyczynia, że szok. Zabawianie starcza na krótką chwilkę.
Jakie kosmetyki do pielęgnacji swoich maluchów stosujecie, tzn. co do kąpieli, co do ciała, pupy?
Może macie jakieś fajne sprawdzone kosmetyki. Chętnie posłucham i może wypróbuję jak coś nowego. Filip raczej nie ma alergii. Tylko jeden płyn do kąpieli zadziałam na niego alergicznie, a niby przeznaczony od 1 dnia życia.

Asia ja uzywam Nivea płynu do mycia ciala i glowy. Tzn uzywalam go od pocatku ale teraz kapie malego w plynie do kapieli i myje go ta pianka. Kupilam Jonhsona tez na dobry sen, taka fioletowa butelka, ladnie pachnie i dobrze sie pieni. Glowke myje szamponem Nivea z ruminkiem. Po kapieli niczym nie smaruje bo Kubus nie ma suchej skory poza tym on sie tak wierci ze :no::no: nawet piluche mu zalozyc to niezly wyczyn :szok::szok:.
Co do smarowania pupci to u nas nie ma problemu z odparzeniami, nie smaruje przy kazdej zmianie pieluszki, z reguły tylko wieczorem ale tez nie zawsze bo on zwiewa :szok:. A smaruje Sudcremem

A jeszcze przy okazcji pielegnacji zabki myje pastą Bebedent kupiona w aptece razem z sylikonowa nakladka na palec do mycia zebolow :-D:-D

asia ja tez jeszcze nie mam co myc ale staram sie pamietac myc Gajutkowi dziasla taka gumowa szczoteczka na palcu bo HV mi mowila zeby juz przyzwyczajac bo pozniej moze byc trudniej :))
a co do kosmetykow to ja uzywam Aventa chociaz kusi mnie zeby cos zmienic. nie smaruje Gajutka niczym codziennie tylko czasami no i buzke wazelina bo to pomaga jak moje dziecko sie slini i ciagle ma mokra buzke bo wazelina zostawia warstwe i nie robia sie krosteczki i inne :))

ja nie smaruję juz Kuby pupe tylko wieczorem albo jak widze że cos sie czerwieni :-D smaruję linomagiem od poczatku jak cos brzydszego to niva do pupy

kupiłam statnio czarodziejski płyn z ziajki miał zmieniac kolor po dodaniu do wody ale oszukaństwo woda cały czas przezroczysta ale ładnie pachnie jest z samych naturalnych składników ładnie nawilża szkoda tylkjo że ta woda sie nie zmienia

my do kapieli mamy zel jonhsona ten fieletowy , włoski myje szamponem tez jonhsona fieletowym (lawendowy chyba) a dupke sudokremem ale tylko jak jest czerwona co zadko sie zdaza na szczescie
a co do obcinania paznokci to tez miałam koszmar mała dak płakała az sie zanosiła ale jakos przeszlo klade ja na przewijak i daje jakas rzecz której jeszcze nie miała i obcinam troszke czasami posteka ale to jest pryszcz z tym co było i tez obcinam cazkami dla dzieci

reklama
Paweł tez nie lubi obcinania paznokci....no ale jakos nam to idzie.przeważnie biore małego na kolana a damian stoi przed nami i odwraca wygłupami jego uwage;-):tak:

a co do kosmetyków to my uzywamy nivea do skóry wrazliwej, zel i szampon do włosów, a czasem do kapieli płyn z oliwka. pupcie smarujemy tylko wtedy jak jest potrzeba tzn jak jest np zaczerwieniona. stosujemy albo nivea z cynkiem albo linomag:tak:

jesli chodzi o kapiel to do tej pory kapałam pawła codziennie. teraz jak juz nie ma upałów bede kapała co drugi dzien. po postu jest mi ciezko jak meza nie ma i czasem to juz nie mam siły....tym bardziej teraz jak nawala moj kręgosłup...echh

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry