reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pielęgnacja niemowlaczka

dziewczyny - kiedy wykryto u waszych synków te wodniaczki? jeszcze w szpitalu czy dopiero przy pierwsszej wizycie u pediatry?
A stasiowi na udku zrobła sie czerwona skórka i robia sie na niej krostki z ropka:crazy: . Nie wiem czy to otarcie od pieluszki bo wypada dokładnie na tej falbance, czy potówki?

reklama
U mojego wodniaczka wykryto w szpitalu i kazali co pewien czas kontrolowac.
A takie krosteczki mój mały miał już kilka razy w kilku miejscach i za każdym razem po max 2 dniach znikały. Po urodzeniu wyskoczyły mu na buźce i pielęgniarka powiedziała, że to taka noworodkowa pokrzywka, która sama znika.
Dopóki same będą znikac nie zamierzam wpadac w panikę.

Anetko, o wodniaczka będę Cię pewnie męczyła jeszcze ale na razie nie chcę się nim martwic.

dziekuje clue :tak:! mnir te krostki martwia bo stare znikaja ale obok zawsze jakas nwa sie pojawi:-( i smaruje sudokremem

Kiriam może zmień rodzaj pieluch, czasami bywa tak że dziecko jest uczulone na pieluchy :baffled::baffled: Moja córcia np nie tolerowała żadnych jak tylko pampersy, na haggisy reagowała właśnie pryszczykami.

Kiriam, a nie jest maluchowi zaciepło ja jak kiedyś zagrubo ubralam to Bartkowi się zrobiła na nodze jedna taka z białym "czubkiem" ale znikła teraz pilnuje żeby mały miał karczek ciepły ale nie zagoracy i już nie mamy tego problemu:-)

Igusiowi po urodzeniu pojawiały sie takie czerwone plamki z białą krostką w srodku. przeczytałąm w gazecie ze to pozostałości hormonów matki powodują. Niczym nie smarowałąm samo znikało. Teraz sie już nie pojawiają.

Moja mala ma ciagle zimne rece, nie wiem czemu, w domku temp 21-22st, do tego ropieje jej oczko, dzis kupilam sol fizjologiczna i zaczynam przemywanie. Kurcze strasznie boje sie tego pepuszka, bo juz zaczyna odpadac, i nie wiem jak go teraz przemywac, ale jutro ma przyjsc polozna to pewnie mi powie co i jak, a u Was kiedy pepuszki poodpadaly??

A nasz pępuszek też chyba zaczyna odpadać, dzisiaj przy przewijaniu zauwazyłam zaschniętą krew :szok: ja to jestem wystraszona ale mąż mnie uspokaja przypominając co powiedziała pediatra że troszkę krwi może się pojawić. Ale trochę to znaczy ile, i czy teraz go nie będzie szczypać podczas przemywania spirytusem?:confused:I jak już odpadnie czy go opatrywać czy pozostawic samemu do zagojenia.
Na każdym kroku pojawiają się jakies nowe troski, i tak do końca życia :tak:

dombar podobno przemywanie spirytusem nie boli.
Ja po powrocie ze szpitala przemywałam bardzo delikatnie i z wierzchu. Pediatra pokazała nam, że należy odchylac kikutek i tam pod spód tym spirytusem. Po dwóch dniach takich ekstrymalnych zabiegów kikutek znalazłam w pieluszce przy przewijaniu.
A po odpadnięciu jeszcze kilka dni należy przemywac spirytusem sam pępuszek, bo tam mała ranka w środku zostaje.

pozdrawiam
Clue

reklama
Moja mala ma ciagle zimne rece, nie wiem czemu, w domku temp 21-22st, do tego ropieje jej oczko, dzis kupilam sol fizjologiczna i zaczynam przemywanie. Kurcze strasznie boje sie tego pepuszka, bo juz zaczyna odpadac, i nie wiem jak go teraz przemywac, ale jutro ma przyjsc polozna to pewnie mi powie co i jak, a u Was kiedy pepuszki poodpadaly??

Madzik, u nas tez ma ciagle zimne lapki, ale taka jej uroda. Jak dbalam o to zeby byly cieple, to pojawily sie potoweczki... Tak wiec raczki juz takie moga byc, wazne zeby karczek byl cieply:tak: A co do oczka, to u nas tez ropialo i musielismy pojsc do okulisty. Ta stwierdzila niedroznosc kanalika lzowego i zalecila, plukanie sola fizjologiczna, masaze oczka (mozna to przezyc) i przepisala antybiotyk na te ropke.
PS Pepuszek odpadl wczoraj, czyli w 12 dobie. Ale jeszcze go troszeczke przemywamy...

Buziaki dla Wszystkich :-)

Do góry