reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Pytania i odpowiedzi

reklama
Mój tata ma amputowaną częśc nogi. Na każdej komisji Zus się pyta, jaką pracę może wykonywać???:baffled::baffled::szok::szok::baffled::baffled::szok: I renta też jest przyznawana tylko na rok:no::no:

Ja na moim L4 mam kod "2". Też słyszałam, ze zus kontroluje ciężarne na L4:sorry2::sorry2:

Ja na szczęście taż mam 2. Lekarz zalecił mi od początku ciąży 4h siedzenia przy komputerze, a moja praca polegała na siedzeniu przez 8h. W pracy było im to bardzo nie na ręke i sami zaproponowali żebym poszła na L4. więc od 12 tygodnia ciąży siedze w domu, a w ZUSie zawsze mogę powiedzieć że pracodawcy nie pasowało, a przepisy wyraźnie mówią, że kobieta w ciąży nie może siedzieć przed monitorem powyżej 4h na zmianę.

Co do kontroli z ZUSu to miałam raz zaszczyt się do nich zgłosić. Miałam złamaną nogę po wypadku samochodowym. 6 tygodni noga w gipsie, po tym dostałam jeszcze 2 tygodnie na naukę chodzenia. W poniedziałek miałam wrócić już do pracy a wezwanie dostałam na czwartek 3dni przed powrotem do pracy. Mówie lekarzowi, że nie wiem po co mnie wezwali skoro kończy mi się zaraz L4, on stwierdził, że w sumie rzeczywiście bez sensu no i powypisywał co miał powypisywać i na tym się skończyło:-(.

ajjj ten zus:( u mnie jeszcze nie byli, więc mam nadzieję,że kontroli nie zobaczę już do końca ciąży:) co do zwolnienia - to ja nawet jak nie mogłam chodzić to dostawałam to z opcją chodzenia - właśnie żeby uniknąć sytuacji,że się do lekarza wyszło albo na jakieś zakupki a tu puk , puk i jest ktoś z ZUS-u

u mnie jakby przyszli to i tak by się nie zobaczyli ze mną ;) zameldowana jestem u mamy a wynajmujemy mieszkanie w innym miejscu ;-)zwolnienie mam oczywiście na ten adres co mam dowód osobisty ,więc mogą mnie cmoknąć :-p

u mnie jakby przyszli to i tak by się nie zobaczyli ze mną ;) zameldowana jestem u mamy a wynajmujemy mieszkanie w innym miejscu ;-)zwolnienie mam oczywiście na ten adres co mam dowód osobisty ,więc mogą mnie cmoknąć :-p
ja też mam w zwolnieniu adres rodziców, ja nie jestem tu zameldowana tymczasowo, więc myślę że byłby to jeszcze większy problem że przebywam gdzieś bez jakiego kolwiek zameldowania

a to trudno :tak:przecież równie dobrze mogę byc w tym czasie u lekarza albo na badaniach w przychodni ;-) nie będę do nich dzwonić ... ale dzięki Eve za odpowiedź :)

reklama
Do góry