balbinka- fsh, cytomegalia i toksoplamoza nie są na NFZ ... Ale powodzenia u lekarza mimo wszystko !!!![]()
FSH - 20zł, CMV 35 i 40zł tokso razem 70zł - przeżyjemy ;-) Najbardziej mi zależy na kariotypie, bo badanie dla mnie i M to 700zł, a być może lekarz podciągnie jeszcze jakieś badania genetyczne pod to ;-)
Wkurza mnie nasz system strasznie
składki zdrowotne, emerytalne, zabierają kasę gdzie się da i komu się da, a w zamian musimy i tak za wszystko płacić, prosić się o skierowania i ogólnie taka wkurzająca bezsilność mnie ogarnia 
Ja wiem, że do refundowania IVF nam daleko i na to w ogóle nie liczę, ale każda kobieta planująca ciążę musi wykonać szereg badań i to moim zdaniem powinno być wszystko refundowane. Dla przykładu - mój M przez ostatnie 6 lat pracował w firmie, gdzie co miesiąc składkę zdrowotną płacił 825zł!!! co przez 6 lat daje 59,400zł
(3 razy liczyłam, bo myślałam, że się pomyliłam). Przez 6 lat skorzystaliśmy z lekarza rodzinnego 3-5 razy. Stomatolog, ginekolog, każdy inny lekarz prywatnie, bo kolejki, bo brak miejsc, bo raz w tygodniu przez 2h przyjmuje w godzinach pracy itd, itp. prawie 60 tyś. zł No szlag człowieka ogarnia. Kiedyś za czasów studenckich przeliczyłabym to na 19800 piw
a teraz na 6 pakietów IVF. Wrrrrrrrrrr p.s. sorki, musiałam trochę pozrzędzić

Witaj rruurrkkaa

a może wrażliwości emocjonalnej albo .... no nie wiem....
czuje się jakbym była z tych starszych Pań, co nie mają nic innego do roboty tylko włóczenie się po gabinetach lekarskich