reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Rozmowy na temat szczepien

Oliwia była szczepiona 5w1. Pneumokoki chcemy "doszczepić", tak jak Marcia, jak Młoda skończy 2 latka. Na rotawirusa nie szczepię - z tego co czytałam skuteczność akurat tej szczepionki powalająca nie jest, a prawdopodobieństwo poważnego przebiegu infekcji stosunkowo niewielkie. No i dochodzi czynnik finansowy.
Zostaje jeszcze ospa (po12 m-cu) - refundowna jeśli dziecko chodzi do żłobka/przedszkola - więc chyba poczekamy. No i nie mam zdania o meningokokach.
Miśka też będziemy szczepić 5w1. Ewentualne dodatkowe szczepienia na pewno nie od razu (jak na moje oko zbyt duże obciążenie malutkiego organizmu).
Co do znoszenia szczepień - Oliwia zawsze była grzeczna i samo badanie denerwowało ją bardziej niż kłucie. Efekty uboczne były tylko po MMR (szczepienie po 12m-cu) - temperatura i wysypka, na szczęście tylko kilka dni.

reklama
Ja będę szczepić tylko refundowanymi. Nie mam przekonania do skojarzonych, dlatego decyduję się na zwykłe. Co prawda to 3 wkłucia, ale przynajmniej mniej będę obawiać się powikłań.
Starsza też tak była szczepiona. Nie było różnicy ile wkłuć, bo nigdy nie płakała na szczepieniach. Dopiero jak miała świadomość co to igła w wieku kilku lat.

Dobrze posłuchać doświadczonych mam:)
Ja jestem zdania że my nie byłysmy szczepione na te dodatkowe szczepionki i jakos zyjemy:tak:

ja bede szczepic na pewno skojarzonymi z obowiazkowych + pneumokoki i meningokoki. Rotawirusy jeszcze biore pod uwage, ale nie mam jeszcze zdania Za tydzien mam wizyte u pediatry i zobacze co powie, pierwsze szczepienia dopiero pod koniec maja :) wiec jescze troche czasu mamy :)

ja juz bylam u pediatry i zapisani jestesmy na 11.06 na szczepienie i do tego czasu mamly wybrac jak chcemy szczepic.
Lekarz Ci nie podpowie, tylko moze opisac szczepionki, a nie podpowie, bo nie chce zeby potem bylo w razie idpukac czegos na niego.
Mi troche sugerowala platne, a nie te refundowane, ale nie wiem, czy ze wzgledu na to, ze zarobi przychodnia, czy tak uwazala ?

Z pediatrami różnie bywa. U mnie polecają wszystkie płatne, niestety bez jakiś merytorycznych argumentów. Bo szczepić warto i już. No mnie to nie przekonuje, a przynajmniej nie we wszystkich przypadkach.

W płatnej szczepionce sa martwe bakterie krztuśca, podczas gdy w refundowanej zywe. Mi taki argument pediatra przytoczyl zalecając szczepionke platna i na taka się zdecyduje. Pewnie tez na pneumokoki, bo jako wcześniak Olaf będzie miał za darmo, a chyba boje się w sumie go nie zaszczepić.

Mi pediatra powiedziała, że jeśli mnie stac to lepiej szczepić.....I teraz nie wiem co zrobić:eek:
Na pewno 5w1 lub 6w1, ale czy pneumokoki....sama nie wiem ....
A rota na pewno, bo Igor mi tak źle znosi jelitówkę i często łąpie, więc dobra i ochrona przez pierwszy rok:tak:

reklama
Do góry