• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Rozszerzamy diete naszych SKARBÓW!!! :))

Dziewczyny moze glupie pytanie ale jakiej OLIWY Z OLIWEK MAM JEJ DAWAC ?do obiadku wlasnej roboty nie chcce dawac masla a Oliwe nie wiem jaka :-(

Normalną Oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Jest tego dużo na rynku...

Przepraszam ,ze dopiero teraz;-) ale tam było, że te dania ze słoiczków wcale nie są takie jak piszą na opakowaniach , zawierają i konserwanty i cukier i sól a przede wszystkim tłuszcze i że gdyby dać dziecku hamburgera to zjadlo by mniej tłuszczu niż jeśli zje danie ze słoiczka.........
Już sama nie wiem co o tym myśleć i ile w tym prawdy jednak przestraszyłam się i zaczęłam sama gotować no bo jeśli tak jest rzeczywiście to co ja dziecku dawałam:szok: tym bardziej tu.... jakoś straciłam do tych słoiczków zaufanie.....

Pewnie i coś w tym jest, że nie do końca prawda co piszą na opakowaniu.
Ale z tym hamburgerem to lekka przesada.
Przecież to gołym okiem widać, że niemożliwe.
A sól i cukier przecież się wyczuje smakiem.
Jeśli są to w śladowych ilościach...

reklama
widzę że temat chrupek się pojawił, zastanawiałam się ale ostatecznie nie dawać póki co
do gotowania jeszcze się nie zebrałam i dalej na słoiczkach jedziemy:zawstydzona/y:
sukcesem zakończyło się podanie zupki z żółtkiem, tym razem smakowała bardzo,
dziś poszedł u nas deserek jabłko-śliwka, dziwne miny były na początek bo taki troszkę kwaśnawy ale buzia się otwierała

U nas coś ostatnie cyc lepszy od słoiczków. Bartek zje kilka łyżek a później to jest tylko wciskanie a i tak nie zje tyle co wcześniej:baffled:

A moja Marika ma apetyt az miło patrzeć - jest wszystkożerna. Już nawet trochę ciałka przybyło, ciekawe ile przybrała, bo pożyczyłam wagę. W pt mamy lekarkę to zobaczymy.

A ja mam dwa pytania.

Popierwsze o kaszki ryżowe.
Z jednej strony zalecane- bo delikatne i raczej nie uczulają.
Z drugiej strony czytała, że taki przetworzony ryż jest bezwartościowy - o tylko pustymi kaloriami zapycha.

Dlatego szukałam innych kaszek.
Znalazłam Bobovitę manną, owsiankę i wielozbożową.
Wszystkie po 6 miesiącu i z mlekiem. Bez owoców.
Są też podobne z nestle (reklamują teraz w TV) ale nie dostałam.

Dzisiaj po południu zrobiłam tą owsiankę i dodałam trochę śliwek.
Powiem Wam, że mniej słodka od ryżowej i jak dla mnie w smaku super.

Co myślicie o tych ryżowych?

I drugie:
Od 7 miesiąca można podawać rybę i chiałabym to wprowadzić.
Tylko jakie gatunki są najlepsze dla takich maluszków?

Acha! I jeszcze jedno.
Czy można do zupek dodawać zioła?
Np. bazylię, tymianek, cząber?

MALENA
ja daje kaszki ryżowe i Sinlac, ale lekarka polecała też kukurydzianą, chyba z Bobovity jest, nie myślałam na razie o innych, może jak skończę tą, która mamy to się skuszę na coś innego :-)

co do ryb to znalazlam dla Ciebie: Ryba dla niemowlaka - Mięso i ryby - artykuł

ze słoiczków są z Gerbera jarzynki z rybą po grecka po 6 m-cu, może od tego zacząć???

a tu kochana o ziołach co nieco: Zioła w kuchni dla najmłodszych

reklama
MALENKO my też jemy tą mleczną owsianke i jest super. Oprócz tego kupiłam ostatnio kaszke mleczno-pszenną z bananami i mielonymi sucharkami ale jeszcze nie próbowalismy.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry