reklama

Rozszerzanie diety naszych maluszków

Temat na forum 'Dzieci urodzone w marcu 2012' rozpoczęty przez Mini55, 25 Maj 2012.

  1. Mini55

    Mini55 &&&&&

    Zakładam bo była taka propozycja .
    Wszelkie rady i porady , przepisy , wątpliwości zapisujemy tutaj :-)

    Na początek : kiedy i od czego zaczynać ??
    Macie jakieś propozycje ??;-)
     
  2. Angel.

    Angel. Zwierzoholik;)

    Ty podwójna matka to ty wrzuć na początek jakieś info :-)
    Ja nie mam bladego pojecia! Obijało mi sie caly zycie o uszy , ze od 4 miesiaca- ale co?? nie mam pojecia, sloiczki? jakie?
     
  3. reklama
  4. atomowka

    atomowka Fanka BB :)

    Ja wiem tylko tyle,że ponoć najpierw podaje się warzywa a dopiero jak ludzik to przyjmię to przechodzimy do owoców
    Angel co do słoiczków to chyba tu problemu nie ma bo przecież na każdym słoiczku jest info od którego msc można podawać maluchowi
     
  5. renia1321

    renia1321 Moderator

    na początek jak dziecku mało z cycka to jeszcze zamiast posiłku można dodać pół łyżeczki kleiku ryżowego do mleka czy czegoś takiego.. jakiejś kaszki może? ja też nie w temacie ale myślę że od czegoś takiego chciałabym zacząć niż tak od razu na głęboką wodę..
     
  6. villandra8

    villandra8 Fanka BB :)

    Proponuję jak najmniej dyskusji tutaj (zawsze można pogdybać na głównym ;-)), to będzie można wszystko ładnie i czytelnie znaleźć - takie moje zdanie, ale nie wszyscy muszą się z nim zgadzać :-p

    To z poradnika Nestle

    [​IMG][/IMG]

    Dodatkowo z innej książeczki
    Koniec 5. miesiąca - wprowadzenie zupki jarzynowej (marchew, ziemniak, kawałek pietruszki - ugotowane, przetarte, okraszone masłem lub olejem w proporcji 1 łyzeczka na 150 ml; gęsta by mozna podawać łyżeczką; łagodna w smaku - dopuszcza się odrobinkę soli lub cukru); alternatywą są słoiczki. Ilość - jeśli smakuje 150 - 200ml, a z czasem 200 - 250 ml
    Po zupce dobrze jest podac dziecku pierś.

    6. m-c
    - soki owocowe
    -pod koniec miesiąca wzbogacamy zupkę jarzynową gotowanym mięsem- na poczatek polecany drób, potem inne np. polędwica; ilość dzienna ok. 15g (mniej więcej wielkość orzecha włoskiego). Mięso rozdrobnic mikserem lub drobno posiekać. WAŻNE: mięso ugotować osobno (do 1. roku życia) - nie gotować zupy na mięsku, gdzyż rosoły moga uczulać

    Myślę, że na dalsze miesiące przyjdzie jeszcze pora ;-)
     
  7. agusiakemisia

    agusiakemisia Fanka BB :)

    kazda zywi jak uwaza ze bedzie najlepiej dla jej dziecka a kazde dziecko jest bardzo indywidualne , wiec uwazam ze nie mozna negowac jak i kiedy kto bedzie zaczynal wprowadzac inne jedzonko. ja np kevina zaczelam dokarmiac dosc szybko bo w 3 miesiacu i z Alesiem bedzie tak samo. dlatego ze jest glodomorkiem i cyc wystarcza mu juz na gora 2 h w nocy tylko troche lepiej :) wedlug mnie dzieci duze ( wago wedlug wyzszych siatek centylkowych jak np moj Alex 91 centyl) mimo ze wiekowo sa male rozwojowo jakby starsze i wiecej i szybciej potrzebuja wprowadzenia stalych posilkow.


    angel ja dzis zakupilam lyzeczki plastikowe z tommiee tippie i miseczki 9 bezpieczne w mikrofali) oraz sloiczki stage 1 z Hipp organic i cow & gate pamietam ze Kevinowi bardzo smakowal puding ryzowy, i bananki oraz moje pierwsze spagetti oraz wazywka np kalafiorek z serem albo zeimniaczki z pietrucha :tak: ja bede tez dawac polskie kaszki na wode - przyjada za tydzien :p
    w asdzie np masz promocje 10 sloiczkow za 5 funa :)

    na poczatku zaczynasz podawac troszeczke 2-3 lyzeczki dziennie i patrzysz co bedzie , maluchy nie umieja lykac wiec wszystko laduje na brodzie, zbieramy i pakujemy jeszcze raz :) i tak az zalapie . pamietaj tylko ze sloiczek nie moze byc otwarty w lodowce dluzej niz 24 h dla hipp i 48h dla cow & gate. pozniej stopniowo zwiekszasz ilosc , najczesciej po dziecku widac czy chce jesc i co mu smakuje - bedzie dzioba jak praszek otwierac :)

    my zaczniemy moze jutro smakowac nowych prodoktow bo jedzeniem tego nie mozna nazwac :tak:
     
  8. anula_mm

    anula_mm czekając na...

    ja z kolei nie będę wprowadzała nic dopóki mam leka wystarczająco i abym dotrwała tak do 6 miesiąca jak mnie uczyła położna, dostałam taką książeczkę informacyjną mam nadzieję że coś tu będzie widać na zdjęciu to podzielę się wiedzą z niej dotyczącą rozszerzeniu diety przy

    karmieniu piersią:
    IMG_0433.jpg 3.jpg 4.jpg

    i karmieniu mlekiem modyfikowanym:
    IMG_0432.jpg 1.jpg 2.jpg
     
    Ostatnia edycja: 27 Maj 2012
  9. Mini55

    Mini55 &&&&&

    No właśnie słyszałam o tym że lepiej wprowadzić najpierw warzywa , bo owoce słodsze i potem może dziecko nie chcieć jeść warzyw ....
    Dobrze też na początek zacząć od soku - bo konsystencja znajoma a tylko nowy smak :tak:

    No i biorąc pod uwagę piramidę żywieniową to podstawą diety są zboża , więc może na początek jak Renia sugerowała kleik ryżowy , albo kukurydziany do mleczka ???
     
  10. reklama
  11. Perelandra

    Perelandra Fanka BB :)

    a mnie położna mówiła, że już w 3 miesiącu można soczek z marchewki (od niego żeby zacząć)wydawało mi się to w tedy za wcześnie ale teraz to już od wczoraj podaję po troszku :tak:
     
  12. kindzia26a

    kindzia26a Fanka BB :)

    pierwsze sa w słoiczkach (od 4m)
    jabłuszko
    dynia
    marchewka

    zupki robione,
    najpierw gotowałam bez mieska,
    same warzywka i sie miksowało(dodawałam troche masełka na koniec)
    blender to podstawa,
    z kazdym tygodniem jakies warzywko dochodziło nowe

    na mm po 4 miesiacu (po na cycu chyba ok.5-6)
    Zupka z jarzyn

    składniki:
    - pół małej marchwi
    - 1/4 korzenia pietruszki
    - 1 ziemniaczek
    - łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego (ja dodawaałm masełko)
    - 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (czasami dodawałam czasami nie)
    - 150-200 ml wody

    Sposób przygotowania:
    PO dokładnym umyciu warzyw wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy aż staną się miękkie. Wywar z gotowania warzyw zostawiamy do dalszego wykorzystania. Po ugotowaniu warzyw mielimy je mikserem, a następnie łączymy z zostawionym wcześniej wywarem z warzyw oraz z kleikiem ryżowym. Gdy połączymy składniki musimy jeszcze raz całość zagotować, dodając w trakcie gotowania oliwę(masełko). Zupkę podajemy dziecku dopiero po ostudzeniu.


    Sok marchwiowy


    Składniki:
    -jedna średnia marchewka

    Sposób przygotowania:
    Marchewkę myjemy i oskrobujemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Gdy marchew trochę wystygnie ścieramy ją lub miksujemy. Teraz aby wycisnąc jedynie sok z powstałej masy najlepiej jest użyć do tego celu kawałek pieluchy tetrowej . Na kawałek pieluchy nakładamy masę marchewkową i zwijając pieluchę wyciskamy z marchwi cały sok. Soczek gotowy.


    po 5 miesiacu
    Kurczak z ryżem



    Składniki:
    - małe skrzydełko z kurczaka
    - średnia marchewka
    - 1|2 jabłka
    - 100 g ugotowanego ryżu
    - 50 ml wody

    Sposób przygotowania:
    Skrzydełko z kurczaka umyć i ugotować w wąskim garnku. Do ugotowanego kurczaka wrzucić drobno pokrojoną marchew oraz drobno pokrojone jabłko. Kurczaka i warzywa dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodać ugotowany ryż i gotować jeszcze przez 15 minut. Gdy całość będzie już ugotowana wyjąć mięso i odłączyć od kości. Odłączoną kość wyrzucić, natomiast resztę połączyć i zmiksować.


    Zupa z jarzyn



    Składniki:
    - łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
    - 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (nie zawsze)
    - 150-200 ml wody
    - 1 mały ziemniak
    - pół małej marchewki
    - 1/4 pietruszki
    - por (nowe warzywka do jarzynowej)
    -
    seler (nie duzo bo moze uczulac)

    Sposób przygotowania:

    Ugotować nieobranego ziemniaczka. Osobno ugotować pozostałe warzywa jak marchew, seler, por i pietruszkę. Warzywa po zagotowaniu zmiksować i połączyć z ziemniakiem zdejmując uprzednio łupinkę. Jeśli masa warzywna będzie zbyt rzadka można dodać do niej odpowiednią ilość kleiku ryżowego w celu uzyskania idealnej konsystencji dla niemowlaka. Do tak przygotowanej masy należy dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła. Wszystko razem wymieszać i delikatnie podgrzać.
    Zupa z cukinii



    Składniki:
    - 5 marchewek
    - 1 średniej wielkości ziemniak
    - kilka plasterków cukinii
    - kasza jaglana (nie zawsze))
    - 100 g piersi z indyka
    - natka selera
    - natka pietruszki
    - por
    - masło

    Sposób przygotowania:
    Pokrojone w paski marchewki i pokrojonego w kostkę ziemniaka ugotować do miękkości na maśle. Gdy warzywa zmiękną dodać na końcu kilka plasterków cukinii do smaku. Odzielnie gotować kaszę jaglaną aż będzie dobra. Również oddzielnie zagotować pierś z inydka wraz z pozostałymi warzywami. Wszystko po zagotowaniu zmielić i połączyć oraz znów lekko podgrzać.


    .Przecier z dynii




    Składniki:
    - 3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę miąższu z dyni
    - 3 łyżki wody

    Sposób przygotowania:
    Miąższ z dyni wrzuć do wrzątku i gotuj aż zmięknie. Po zagotowaniu zmiksuj.Podawać po ostudzeniu.



    .Zupa z jarzyn z kalafiorem i brokułami



    Składniki:
    - 1 marchewka
    - 1 mały kalafior
    - 1 mały brokuł
    - 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
    - kleik ryżowy (jak kto woli)

    Sposób przygotowania:
    Warzywa ugotować. Po ugotowaniu zmiksować nie odlewając wywaru z gotowania. Następnie dodajemy oliwę z oliwek lub masło i podgrzewamy.Zupę można zagęścić kleikiem ryżowym.


    Zupa z jarzyn i buraków



    Składniki:
    - połowa średniego buraka
    - 1 średnia marchewka
    - pół średniego ziemniaka
    - 1/4 pietruszki
    - 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
    - 2 łyżeczki kleiku ryżowego (jak kto woli)

    Sposób przygotowania:
    Warzywa obrać i ugotować. Po zagotowaniu wszystkie zmiksować lub zetrzeć, nie odlewając wywaru z gotowania. Po zmiksowaniu dodać masło lub łyżeczkę oliwy z oliwek i zagotować aby składniki się połączyły. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji można zupę zagęścić kleikiem ryżowym.


    Zupka z jarzyn z ryżem


    Składniki:
    - 1 ziemniaczek
    - 1 marchew
    - 1 łyżeczka ryżu
    - 1/4 pietruszki
    - 1 łyżeczka masła

    Sposób przygotowania:
    Warzywa pokroić w kostkę i zagotować. Do ugotowanych warzyw dodać 1 łyżeczkę ryżu i masło. Gotować do miękkości najlepiej pod przykryciem. Po zagotowaniu wszystko zmiksować. Podawać po ostudzeniu.
    Zupa z kalafiora


    Składniki:
    - 150 g piersi z kurczaka
    - pół pietruszki
    - 1 mały ziemniak
    - różyczka kalafiora
    - 1 marchewka
    - troszkę selera
    - troszkę pora

    Sposób przygotowania:
    Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki i zagotować. Warzywa wrzucić do gotującego się mięsa i gotować do miękkości. Całość zmiksować.
     

Poleć forum