reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy formalne

reklama
Przed chwilką zadzwoniłam do kadr w sprawie tej mojej niskiej wypłaty i szanowna pani nie umiała mi wytłumaczyć co i jak się wylicza. Powiedziałam, że mi w żaden sposób nie wychodzi 1600 zł z 2000...a ona na to: Jakie 1600? Dopiero po tym powiedziała, że wyliczy mi jeszcze raz i prosi, żebym zadzwoniła w czwartek. Mam nadzieję, że to wielka pomyłka. :crazy:

Co do zwolnienia.... dostarczam do swojego bezpośredniego przełożonego, on do kadr i to kadry mi płacą, ponieważ pracuję w dużej firmie. A szpital jakoś tam rozlicza się z Zusem.

No wiem Mysza ze to trzeba wyjasniac ale czasem mi ręce opadają bo pod górke mam ostanio ze wszystkim :( i trzeba chodzić, wykłucać się ehs.. I w dodatku stres

Kasiazar - jeżeli Twoja firma zatrudnia do 20 pracowników to niestety zasiłki wypłaca Ci bezposrednio ZUS (bo firma paci za małe składki, żeby miała z czego potrącać). Oczywiście możesz zanieść do firmy i ona powinna się tym dalej zająć, ale dla Twojego bezpieczeństwa finansowego lepiej dostarczać od razu do ZUS oryginał (a do firmy tylko xero) bo po prostu dostaniesz wcześniej pieniądze.
Z tym zwolnieniem to jest tak, że Ty je w ciągu 7 dni dostarczyłas do pracodawcy i to pracodawca powinien wziąć na siebie odpowiedzialność za konsekwencje tego, że nie dotarło na czas do ZUSu (nie pamiętam ile dokładnie czasu ma pracodawca na przesłanie zwolnienia ...).

dziewczyny, to ja mam kilak wątpliwości.
po Porodzie dziecko w urzędzie muszę zarejestrować, tak,?? bo MÓj P nie może tego robić, gdyż nie jest moim mężem.
POza tym, jeśli chce maleństwo zameldować na Warmii u rodziców to to jak wygląda?
i podobno musimy formalnie potwierdzić ojcostwo mojego P?
no to moz emi pomożecie :)

Izula u mnie natomiast jest odwrotnie...Pracując w instytucji zatrudniającej wiecej niż 20 pracowników i zarabiając 2000zł brutto dostawałam 1460zł na rekę z czego odciągane było 70zł za ubezp. grupowe ...Teraz będąc na L4 dostaję 1550zł na rękę (ubezpieczenie juz oplacaja) więc tak jakby dostaję 1620zł a więc ok 160zł więcej. Okazało się że na chorobowym liczą się soboty ( i chyba niedziele)...Nie wiem dlaczego Tobie przesyłają mniej...Może pracodawca oplacał jakieś nizsze składki, może źle wyliczyli tą średnią dyżurową...?? To jest znacząca kwota więc walcz...
Ja narazie się cieszę że dostaję więcęj...
Za to mam inne pytanie ;).
Do porodu na pewno pensję będzie mi płacił pracodawca (firma zatrudnia więcej niż 20pracowników i panie z kadr same mi to powiedziały) a po porodzie, czyli na macierzynskim przejmie mnie ZUS czy jest szansa że pieniadzę będę nadal dostawać od firmy, która rozlicza się z ZUSem??
Jola, oczywiście że dziecko musisz zarejestrować, dostaniesz wtedy akt urodzenia dziecka...Jeśli chodzi o dalsze pytanie to nie chcę mieszać bo nie jestem pewna swojej wiedzy w tym temacie

Ostatnia edycja:
Modlisia Nie mam pojęcia jak to będzie po porodzie. U mnie sprawa już wyjaśniona. Pani w kadrach źle wyliczyła mi pieniążki - wyrównanie wpłynęło już na moje konto. :-)

dziewczyny, to ja mam kilak wątpliwości.
po Porodzie dziecko w urzędzie muszę zarejestrować, tak,?? bo MÓj P nie może tego robić, gdyż nie jest moim mężem.
POza tym, jeśli chce maleństwo zameldować na Warmii u rodziców to to jak wygląda?
i podobno musimy formalnie potwierdzić ojcostwo mojego P?
no to moz emi pomożecie :)

Jola, no właśnie ja sama się nad tym zastanawiam :-)
ale idziemy z moim P. do urzędu jakoś we wrześniu i on wtedy uzna dziecko (bo można to spokojnie zrobić przed porodem) i wtedy dopytamy o szczegóły (np. o to, czy jak on już uzna dziecko to będzie mógł już je zarejestrować czy nadal będę musiała to być ja a domyślam się, że mi się nie będzie chciało ;-) )
jeśli chodzi o meldunek to dziecko na pewno będzie zameldowane przy Tobie, nie wiem jak to jest ze zmianami ... ja nadal mam meldunek u rodziców w Lublinie, ale w związku z dzieckiem przemelduję się do Warszawy, żeby nie było problemu z przedszkolami itp. tyle, że zrobię to po nowym roku bo podobno mają już wydawać te nowe dowody :-)

reklama
U mnie firma zatrudnia więcej niż 20 pracowników i firma mi płaci i sama rozlicza się z ZUSem. Ja się w ubiegłym miesiącu zdziwiłam bo dostałam wyższą pensję. To co mamy płacone na zwolnieniu jako chorobowe (100% pensji) nie jest ozusowane więc powinno być kilkadziesiąt/kilkaset złoty więcej.

Jola, u mnie tak samo i zamierzamy zrobić tak jak Kasia, pojechać do urzędu i P. uzna dziecko. Z tego ci się orientuje, po porodzie będzie mógł sam zarejestrować dziecko.

Do góry