reklama

stycznióweczki u lekarza:)

Tak wiec jak narazie to tez nie grozi mi cesarka i oby tak zostalo. No chyba, ze jeszcze cos mi sie z cisnieniem pochrzani, ale jak narazie wyglada na to, ze jest ok.

reklama
Karlam mi to w sumie obojetne co bedzie byle zdrowe. W sumie zawsze najpierw chcialam miec synka, zeby sie opiekowal mlodsza siostra. Ale potem w kolo urodzilo sie mnostwo chlopakow i stwierdzilam, ze w sumie przydalaby sie jakas panna do tego towarzystwa. A teraz to juz mi obojetne. No ale juz sie zdarzylam nastawic, ze bedzie chlopak.
No a Piotrek to jest w siodmym niebie, ze syn. :tak:

Aph no to gratuluję synka!

MariaOla Dzięki za otuchę :-) Ginek mi powiedział, że jest jeszcze czas na odwrócenie się bąbelka, ale woli mnie już uprzedzić, żebym była świadoma ewentualnej cesarki. On woli jak pacjentka jest informowana na bieżąco, a nie stawiać ja później przed taką informacją. Woli na zimne dmuchać. I to mu się chwali...

Dziewczyny, nie mogę znaleźć co oznaczają skróty z USG
BPD, FL, Hbd i FHR. Czy któraś z was może mi pomóc? Jak padł nam system tydzień temu to wcięło mi wszystkie linki
:szok: :-(

Dziekujemy Elu.
Monika:
to są podstawowe pomiary wykonywane w badaniach usg

GS – wymiar pęcherzyka ciążowego
CRL – wymiar ciemieniowo-siedzeniowy (odległość między główką a kością ogonowa)
BPD – wymiar dwuciemieniowy
OFD – wymiar potyliczno-czołowy
HC – obwód główki
CER – wymiar poprzeczny móżdżku
FL – długość kości udowej
HL – długość kości ramiennej
APAD – przednio-tylny wymiar brzucha
APBD - wymiar przednio tylny klatki piersiowej
TAD – wymiar poprzeczny brzucha
AC – obwód brzucha.
EFW - masa płodu (obliczana na podstawie AC, BPD, FL, HC)
AFI - objetość płynu owodniowego
ASP lub FHR akcja serca płodu

Pępowina - prawidłowo zbudowana jest z trzech naczyń – dwóch tętnic i jednej żyły
Łożysko - Prawidłowa grubość łożyska mierzona prostopadle do jego płaszczyzny nie powinna przekraczać 4,5 cm. Do oceny dojrzałości łożyska stosuje się czterostopniową skalę Grannuma (0° , I° , II° , III° )

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry