reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

stycznióweczki u lekarza:)

heehee
do świątecznego porodu nic nie mam , ale obawiałabym się rodzić w okolicach sylwestrowych ... chociaż może alkoholowe podmuchy będą działać jak dodatkowe znieczulenie ;D

reklama
Abeja ... już drugie USG ?? Mój gin milczał na ten temat, a następna wizyta dopiero za 3 tygodnie ... powinnam się upomnieć o kolejne USG ??

Ja idę na USG dopiero za dwa tygodnie. No i dobrze, bo dzieciątko będzie już większe i wszystko lepiej będzie widać. I tak z tego co wiem najważniejsze jest badanie około 20 tygodnia, bo wtedy można wiele rzeczy wcześnie diagnozować. Ela, a co ty sądzisz?

Też po 20 tyg, ale tak na sto procent to nie jestem pewna, tylko,że one mogą stwarzać niebezpieczeństwo dla dziecka i wykonuje się je na wyraźne wskazanie.

Co do tego porodu to tez sie martwie, by nie bylo to w swieta czy w sylwestra :laugh:a A co do badan to tez mam skierowanie. By wiedziec czy dzidzia dobrze sie rozwija:) A jak z dolegliwosciami macie jakies? mnie czasami boli troche brzuch,zazwyczaj wieczorem,piersi troche.Po za tym czuje sie dobrze :laugh:

co do usg, to moge wam powiedziec jak przewiduje to NFZ lub w warszawie specjalny program dla ciężąrnych
I - na początku ciazy w celu jej zdiagnozowania/potwierdzenia
II - około 18-22 tydz
III - około 33 tyg.
i to tyle
z tym ze później w szpitalu przed porodem narzekają ze nie mają aktualnegi i czasami łaskawie zrobią ::)

ja mialam robione w 7 tyg, bo mialam plamienia. sama planowalam zrobic 8-9 tydz zeby juz ładnie było widac. teraz chce pójść po skończonym 12 tyg zeby wszytsko ładnie zobaczyć :) ale to już prywatnie i mój gin jak mu sie to nie podoba nie musi o tym wiedzieć :p
ja wychodze z załozenia ze usg nie szkodzi dziecku ani matce. ale do wszytskiego trzeba podejsc ze zdrowym rozsądkiem :)
chociaz ja najchetniej bym se zakupiła usg do domu :D. dobrze ze mnie nie stac ;)

Pierwsze usg robilam bedąc na Śląsku.. dokladnie w dniu matki - mama stala za plecami i fasolka  a potem zdjecie w ramce to byl dla niej prezencior na maxa. Szaleje ze szczescia, ze będzie babcią :)
To usg w 12 tyg robilam już u siebie w Trójmieście - prywatnie. Tu w trójmiescie pierwsze usg jest  bezplatne dopiero od 18 tyg!
Mój lekarz prowadzacy zalecil usg w 12 tyg - badał kark, tętno itd. Siedzieliśmy chyba z godzinę. Ciesze się, bo mialam ostatnio trochę problemów, jakieś bóle, cos na ksztalt dolegliwości biegunkowych.. etc.. i trochę się balam. A teraz wiem, ze z babelkiem wszystko ok :)
Tez mówil, ze to najważniejsze bedzie  po 20 tygodniu.

A! no i okazalo się, że wg usg termin powinnam miec na 5 a nie 9 stycznia. Ale póki co, lekarz kazal trzymać się terminu liczonego z ostatniej miesiączki..

A tak btw... chcecie znać pleć wcześniej?

reklama
Ja jestem za robieniem usg co miesiac dlatego ,ze to dzieki niemu (oprocz badan) da sie wykryc czy dzidzia sie dobrze rozwija i fajnie jest widziec jak sie z miesiaca na miesiac zmienia.Ja chodze prywatnie do lekarza, wiec usg mam robione przy kazdej wizycie.Tak powinno byc w kazdej przychodni panstwowej.Usg nie szkodzi ani dziecku ani jego matce.Zgodze sie z Elzbietka,ze tez gdyby mnie bylo stac kupic sobie usg to bym se kupila :laugh: :laugh: :laugh:

Do góry