reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

stycznióweczki u lekarza:)

MariaOla szczęściary z nas. Jestem zadowolona z wyniku.

A tak w ogóle to ja miałam 75g glukozy i 2 badanie po 2 godzinach. Tak mnie wszyscy nastraszyli, ze szłam na badanko jak na ścięcie, a tymczasem było całkiem spoko. Wypicie tej ilości to nie był problem, wytrzymanie do badania po 2 godzinach tymbardziej. Więc uszy do góry - dla tych które mają to przed sobą - nie jest źle! Cytrynka rzeczywiście pomaga ;-)

reklama
Ja też już jestem po badaniu, ale wynik dopiero do odebrania mam po 14 więc się wtedy dowiem czy dobrze wyszedł!!Ale mam nadzieje że TAk:-) A co do smaku to mnie nadal mdli!!:sick: nawet cytrynka nie pomogła!! Bleee ochydztwo

ja tez juz po badaniu,nawet nie bylo tak zle,roztwor byl dobry taki malinowy,a siostra w polsce nastraszyla mnie ze to jest nie do wypicia,no ale te godziny bez jedzenia ciagly sie strasznie,:wściekła/y: musialam czekac 2 godziny i pobierali mi krew 2 razy, wyniki sa do odbioru popoludniu , mam tez podwyzszone bialko w moczu i nie wiem co to oznacza jak tylko dostane wyniki to zaraz dzwonie do lekarza:eek:

Dziewczyny niewiem czy to dobrze czy nie ale po obciążeniu 50g glukozą mój wynik to 162 i niewiem czy jest dobry czy nie:-( ide jutro rano do lekarza pokazać wyniki ale do tej pory nieda mi to spokoju, bo niewiem czy mam się martwić czy też nie:confused: :confused:

Xmamuska lepiej idź z tym do lekarza, obawiam się że wynik jest trochę zawyżony, ale niestety niewiele się znam i nic Ci więcej nie dam rady powiedzieć. Mój wynik to 106.

z tego zo dzarzylam przeczytac gdy wynik wyjdzie zawyzony przy 50 g, wtedy powtarza sie badanie z 75 g glukozy, dopiero dwa zawyzone wyniki sa podstawa do stwierdzenia cukrzycy w ciazy... ale to tylko moja wiedza internetowa ;-) zobaczymy co Ci lekarz powie :-) a tym czasem postaraj sie nie martwic na zapas :-)

Tak w wynikach noram to od 70 do 115 ale na czczo i nie są to normy dla ciężarnej, tak powiedziała mi tylko babka w labolatorium gdzie odbierałam wyniki!!:confused: :confused: :-( I niewiem co mam myśleć!!

reklama
Znalazłam coś takiego w internecie!!:-(

każdej kobiecie między 24. a 28. tygodniem ciąży powinno się przeprowadzić test doustnego obciążenia glukozą (50 g). Po godzinie od wypicia wody z glukozą pobiera się krew i oznacza poziom stężenia glukozy. W czasie tego badania kobieta nie musi być na czczo, nie ma także znaczenia pora dnia ani czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku. Za prawidłowe uznajemy stężenie glukozy w surowicy krwi poniżej 140 mg%. Jeśli poziom cukru wynosi od 140 do 180 mg%, należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowe wyniki oznaczają konieczność wizyty w poradni diabetologicznej. Jeżeli natomiast test obciążenia 50 g glukozy jest nieprawidłowy, ale wynik drugiego testu jest prawidłowy, w 32. tygodniu ciąży należy wykonać jeszcze raz test obciążenia 75 g glukozy.

:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

Do góry