reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Waga maleństw Styczeń

reklama
Ewa II staram sie nie przejmowac juz, ale wczesniej moj pediatra wyslal mnie do gastroenterologa pediatry, bo moj maly przytyl w tydzien ile powinien w jeden dzien, a wczesniej ladnie przybieral. Wiec zaczelam sciagac mleko i dosypywac formule zeby mleko bylo bardziej kaloryczne i jest poprawa, wiec jestem juz spokojniejsza.

Sandra1982 zgadzam sie z Toba ja zaczelam sie martwic bo Pat w jednym miesiacu przytyl 1.5 kilo a w drugim ledwo 0.5. I wogole mial taka luzna skore na brzuszku, pelno kolek i alergie na mleko. I to wszystko razem chyba zrobilo ze zaczal mniej jesc. No ale chyba jest juz lepiej bo bylismy na wazeniu we wtorek i Papryk przybral wiecej niz srednio powinien na tydzien wiec jest super.

Ewa II staram sie nie przejmowac juz, ale wczesniej moj pediatra wyslal mnie do gastroenterologa pediatry, bo moj maly przytyl w tydzien ile powinien w jeden dzien, a wczesniej ladnie przybieral. Wiec zaczelam sciagac mleko i dosypywac formule zeby mleko bylo bardziej kaloryczne i jest poprawa, wiec jestem juz spokojniejsza.

Sandra1982 zgadzam sie z Toba ja zaczelam sie martwic bo Pat w jednym miesiacu przytyl 1.5 kilo a w drugim ledwo 0.5. I wogole mial taka luzna skore na brzuszku, pelno kolek i alergie na mleko. I to wszystko razem chyba zrobilo ze zaczal mniej jesc. No ale chyba jest juz lepiej bo bylismy na wazeniu we wtorek i Papryk przybral wiecej niz srednio powinien na tydzien wiec jest super.

Wlasnie pediatra dermatolog, u ktorej bylam z Sara jak pojawily sie jej takie suche placki (chociaz pediatra z naszego osrodka oznajmila, ze to nietolernacja bialka krowiego i przepisala Bebilon Pepti i masc - zeszlo i znowu sie pojawilo, wiec zdecydowalam sie to pokazac dermatologowi) powiedziala, ze u Sary to reakacja na czynniki zewnetrzne ( a nie alergia pokarmowa), bo ma b. wrazliwa skore i ze dziecko z alergia pokarmowa ulewa, ma kolki i nie przybiera na wadze - moze maly ma dosyc duza ta alergie i stad takie wahania w przyroscie wagi ?? Hm....Nie znam sie na tym, ale jest to mozliwe...

Wlasnie pediatra dermatolog, u ktorej bylam z Sara jak pojawily sie jej takie suche placki (chociaz pediatra z naszego osrodka oznajmila, ze to nietolernacja bialka krowiego i przepisala Bebilon Pepti i masc - zeszlo i znowu sie pojawilo, wiec zdecydowalam sie to pokazac dermatologowi) powiedziala, ze u Sary to reakacja na czynniki zewnetrzne ( a nie alergia pokarmowa), bo ma b. wrazliwa skore i ze dziecko z alergia pokarmowa ulewa, ma kolki i nie przybiera na wadze - moze maly ma dosyc duza ta alergie i stad takie wahania w przyroscie wagi ?? Hm....Nie znam sie na tym, ale jest to mozliwe...
ewka ma alergie pokarmowe ,poza mlekiem oczywiście jeszcze gruszki,banan,to na razie tyle nam wyszło metodą prób i błędów ale juz pisałam ile wazy, na dzien 09,01 9 kilosów,teraz pewne juz z 9,5 bo czuję ze jest cięzsza.
wama moze mały ma refluks, zwraca pokarm i nie przybiera na wadze bo układ pokarmowy nie zdąrzy nic wchłonąć, tez sie nie znam

Wlasnie to jest w tym wszystkim najdziwniejsze, ze moj pediatra wyslal mnie do tego gastereontologa czy jak on sie tam zwie, a nie do dermatologa. Pat mial straszne kolki i to chyba dlatego. Zreszta potem poszlam do drugiego lekarza po druga opinie bo nie wiedzialam co mam juz robic i ona to samo mi powiedziala. Przepisala nam jakis krem i powoli zaczelo wszystko schodzic. Ogolnie uczulenie zaczelo sie od policzkow i glowy i powoli zaczelo roznosic sie po calym ciele. Zajelo nam okolo 6 tygodni zeby to sie troche wyczyscilo. A po zatym Pat mial straszna ciemieniuche i tak dziwnie pachniala mu glowa od tego. A odkad przestalam pic mleko itp to zaczelo sie znowu te ulewanie zazwyczaj zaraz po jedzeniu i czasami godzine po wtedy takim serkiem. Ten gastere.. stwierdzil ze to reflux ale sam nie byl pewny i dal mu jakies leki ktore czasem pomagaja a czasem nie. I tez myslalam ze to niedorozwiniety uklad pokarmowy... tylko dziwne jest to ze wczesniej tego nie bylo, a teraz sie zrobilo. Mam teraz tylko nadzieje ze kolejny tydzien waga mu przybedzie w granicach normy a nie jak wczesniej nawet do minimum bylo daleko.

aga31 Czy Ty robilas jakies badania na alerie czy tylko droga prob i bledow?
Wogole wiecie moze czy takim maluchom robi sie testy na alergie? I jesli tak to jakie?

aga31 Czy Ty robilas jakies badania na alerie czy tylko droga prob i bledow?
Wogole wiecie moze czy takim maluchom robi sie testy na alergie? I jesli tak to jakie?
mozna zrobic ale one są raczej mało miarodajne. my robiłysmy badanie krwi po kątem skazy i tam coś wyszło nie tak.zresztą po Ewce to było widać ,miała potworna skórę i zielone kupy ze śluzem.jak sobie przejrzysz zdjęcia maluszków to znajdziesz gdzieś bo wklejałam jak wyglądała.normalnie miała na całym ciałku rany.dopiero sterydami to sie udało zaleczyć.ale ona nigdy nie ulewała a kolki po zmianie mleka przeszły prawie natychmiast.ale z tego co piszesz o tych zmianach na skórze u małego to może wyglądać na skazę

Hej!
Testy sa naprawde niemiarodajne. Mysmy Karolinie zrobili w tamtym tygodniu, z krwi. Ma juz ponad dwa lata, od razu widac ze to alergik. A w testach wyszlo wszystko ok. No i znaczy ze ma alergie ale ktora w testach nie wychodzi. A kasy poszlo tyle, ze hoho... Nie zalowalam, bo mialam nadzieje, ze cos sie wyjasni. Liczylam sie z tym, ze nadal bede w unkcie wyjscia. No i jestem...

reklama
Hej!
Testy sa naprawde niemiarodajne. Mysmy Karolinie zrobili w tamtym tygodniu, z krwi. Ma juz ponad dwa lata, od razu widac ze to alergik. A w testach wyszlo wszystko ok. No i znaczy ze ma alergie ale ktora w testach nie wychodzi. A kasy poszlo tyle, ze hoho... Nie zalowalam, bo mialam nadzieje, ze cos sie wyjasni. Liczylam sie z tym, ze nadal bede w unkcie wyjscia. No i jestem...

Joas jak robilas testy to na alergie pokarmowa czy taka zewnatrz, wiesz na siersc czy inne rzeczy w powietrzu??

Do góry