reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

Ja robie podobnie jak Justysia,a dokladnie tak sredniej wielkosci 4 jabłka kroje na ósemki i posypuje cukrem,2 ciasta,kroje na 15 kwadratów kazde.No i oczywiscie w kazde czastka jabłka i robimy kopertki Ja układam na tej duzej blasze od piekarnika i miasci mi sie całe 30 szt.tylko teciacha kłade na papier do pieczenia uzywam tego w ktury ciasto było zawiniete.Ja tez patrze czy juz rumiane i wyciagam.Czasami na wierzch sypie cukier puder:-)smacznego:-)

heeehee,ja też tak robie!!!;-)
A i pudru nie syp odrazu zaczekaj jak przestygna bo sie stopi!!!;-):tak::tak:
A czyżbym wzywała STOPI :-D:-D:-D:-p!!!heehee!!!

Beatko ,a ile zawsze rulonikow robisz naraz??
:-p

IWON???
mAm pytanie??!!!
JAK TY ZJADŁAŚ TE 4 GOŁĄBKI!!!:szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::-D:-D:-D;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Justka ja robie z 2 nam starcza bo nas tylko dwoje,czasem nawet cos na drugi dzien zostanie,:-)
A dzis gotuje tylko zupe pieczarkowa bo mam jeszcze wczorajsze pierogi:-)

A ja dziś udostępniam teściowej ostatni zapas mrożonej dyni na zupę-krem Pikantna zupa z dyni - Zupy - 2 smaki - bloog.pl (Dynię polecam dla mam, któe zrezygnowały dla swoich maluszków z nabiału, bo dynia zawiera podobno dużo wapnia, które głównym źródłem jest to nieszczęsne mleko!!)
i robię spaghetti a'la mój małżonek (bo on nie lubi mięsa mielonego):
podwójna pierś z kury
pieczarki - 20-30 dag
cebula lub dwie
2x pomidory krojone z puszki
1 mała puszka przecieru pomidorowego
zioła prowansalskie (głównie bazylia, oregano, tymianek), sól, pieprz, pieprz kajeński/ostra papryka
śmietana 18 lub więcej %
czosnek (2-3 ząbki)
makaron spaghetti
ser żółty

1. Pierś pokroić w kostkę (tak żeby była w sam raz na jeden raz - bez użycia noża) podsmażyć na oliwie dodać cebulę pokrojoną jak się lubi.
  2. Gdy cebulka się zeszkli dodaję pomidory z puszki i przecier.
  3. Następnie wrzucam pokrojone w kostkę pieczarki (tak w sam raz na jeden raz) i zioła i duszę chwilę pod przykryciem.
  4. Gdy pieczarki są OK przyprawiam solą, pieprzem i zabielam śmietaną (jak sos jest za rzadki to najpierw śmietanę rozrabiam z moką i dodaję razem - wtedy mam pewność, że śmietana się nie zważy).
  5. Na końcu przychodzi mój mąż, dosypuje jeszcze łyżkę soli (bo ja zawsze niedosolę - jakoś nie potrafię) i dodaje 2-3 ząbki czosnku.
  6. Podaję z makaronem spaghetti i posypuje serem żółtym.
Wychodzi tego sporo więc zawsze odkładam połowę do plastikowego pojemnika i mrożę :-).

-------------
Tak długo pisałam tego posta, że Tomek zasnął mi na kolanach ;)

Ostatnia edycja:
ciasto jabłkowo orzechowe

4 jaja
1 1/2 szkl cukru
1 szkl oleju
2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
to wszystko zmiksować mikserem
obrać 4 jabłka pokroić w kostkę jaką chcesz do tego zmiażdzone orzechy, migdały to co masz w domu i lubisz.wszystko wymieszać ważechą z ciastem.Nie martwić się że jest gęste.
wszystko wylać na posmarowaną tłuszczem i bułką tartą blachę i do pieca na 40 min 150 stopni

Ciasteczka ryżowo-kokosowe (bez mąki!)

Składniki:
  • dwie paczki kleiku ryżowego Bobovita
  • szklanka cukru
  • cztery paczki wiórek kokosowych
  • 2 kostki margaryny
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • marmolada owocowa
Wykonanie:

Składniki łączymy (trzeba długo gnieść ,na początku może się wydawć, że nie da się połączyć składników, ale spokojnie, cierpliwości-da się:tak:, margaryna powinna być w miarę miękka), a następnie robimy z ciasta kuleczki, palcem robimy w kuleczce dziurkę i nakładamy w nią marmoladę. Ciasteczka układamy na blasze w odstępach ok 1cm. Pieczemy w temp.180 stopni do jasno-złotego koloru.

Ciastka są naprawdę pyszne!!!
P.S. To przepis na duuuużą porcję.

Ostatnia edycja:
Przepis na wloska pizze

• 1,5 szklanki wody
  • 3/4 kg maki
  • 1 jajko
  • 1 lyzeczka soli
  • 2 lyzki oleju (oliwy z oliwek)
  • 1 lyzeczka cukru
  • 4-5 lyzeczek cieplego mleka
  • 25 gr. drozdzy
Sos
  • 2 lyzeczki kncentratu pomidorowego
  • 3-4 lyzeczki ketchupu
  • dodac przyprawe do pizzy
Drozdze rozpuscic z mlekiem i cukrem. Zostawic do wyrosniecia. Dodac reszte skladnikow i znowu zostawic do wyrosniecia. Po wyrosnieciu wylozyc na blache. Wierzch wysmarowac sosem i wylozyc swoje ulubione skladniki.
Piec okolo 20 minut w 180 - 200 stopniach.

VERCIK-jA juz sie w zyciu pizz nakrecilam.Pracowalam w pizzeri troche,przepis znam na pamiec.
Anajlepsze jest to,ze malo ciasta naraz :no:umiem zrobic:-D!zawsze mi zostaje,robie na oko!!!:-D:-D;-)

A znacie jakiś fajny, łatwy,sprawdzony przepis na pierniki???
Święta sie zbliżają i chcialabym synkowi frajde zrobić,bo uwielbia z mamą gotować!!:tak::-D:-D:-D
dzięki

Ostatnia edycja:
Pierniczki
Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyzki oleju
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 zółtka i 3 całe jajka
  • 1 szklanka miodu płynnego
  • 1 szklanka cukru
  • karmel
  • 3 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • przyprawa do piernika
Wykonanie:

Tłuszcz i miód roztopić w garnku, wystudzić. Dodać jajka i żółtka ubite z cukrem oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość ok 7mm i wykrawać pierniczki.
Karmel :
2 łyzki cukru zrumienić na patelni aż zbrązowieje, dodać 4 łyżki wody, wymieszać i zagotować (przed dodaniem do ciasta wystudzić).

reklama
DZIĘKI KOCHANA ZA PRZEPIS!!!

VERCIK PRAWIE taki sam , tylko bez cukru!!
SZef też pracował we Włoszech i przywiózł go z tamtąd!!
No i otworzył swoją pizzerie!!!;-)

Do góry