reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

Ja pulpety robię tak :

1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego wymieszać z 1 łyzeczką maki ziemniaczanej i z 2 jajkami, dodać zmieloną dużą cebulę, 1/3 łyżeczki imbiru, na czubku noża pieprzu cayenne, szczypte kolendry, pieprz czarny i wymieszać, dodać łyzeczkę wegety, 3 łyzeczki przyprawy do mięsa mielonego Prymat, sól do smaku i wymieszać, dodoać 2 czerstwe małe, namoczone, odcisniete i zmielone bułki, dodać 2 łyżeczki siekanej zielonej pietruszki, szczypte bazylii, 1/2 łyżeczki majeranku i szczyptę kurkumy. Wszystko dokładnie wyrobić i formowac pulpety.

W wysokim garnku zagtowac 1,5l wody, wsypac szczypte kurkumy i tymianku, 1/2 łyżeczki kminku, włozyć pulpety, dodać 1/4 łyżeczki imbiru, 1/2 liscia laurowego, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz czarny, dodać 1/2 łyzeczki wegety i sól do smaku, gotować 20 minut. Dodać szczypte bazylii i łyżeczke zielonej pietruszki i 1/2 łyzeczki koperku. Zagęścic łyzką maki pszennej wymieszanej w zimnej wodzie z 1/2 szklanki gęstej śmietany. Dodać szczypte majeranku i gotować 10 minut.
KONIEC

Szczerze mówiąc, to nie próbowałam robic z miesa drobiowego, chyba spróbuje:tak:Oczywiście mozna pominąc te wszystkie przyprawy, bo to moje wymysły tylko, ale ja nie umiem bez przypraw. Zawsze mnie dziwi, ze moja tesciowa ma w domu tylko sól, pieprz i wegete i tak dobrze gotuje. Ja gdy tam jestem musze najpierw wyruszyc do sklepu po cały zestaw przypraw, bo inaczej nic nie umiem ugotowac:no: Ale tesciowie mówią, ze z przyprawami zupełnie inaczej smakuje. Ja gotujew w ten sposób juz bardzo długo i moze dlatego nie czuje az takiej różnicy:tak:

Słuchajcie, a żurek wyszedł mi boski:tak: Nie to, zebym sie chwaliła, ale naprawde jest super. Dawno nie jadłam, a bardzo lubie:tak:

Ostatnia edycja:
reklama
A tak w ogóle to obiecałam podac przepisy na zupki juz dawno temu:zawstydzona/y:

No to najpierw
CEBULOWA:tak:

Do 3l wywaru warzywnego (udko z kurczaka, 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, duża cebula albo por, przyprawy- gotować ok 1,5 godziny i wyjąć warzywa i mięso) dadać szczytpte kurkumy, 60dag pokrojonej cebuli podduszonej na czubatej łyzce masłą, 1/3 łyżeczki imbiru, łyzeczka wegety, sól do smaku. Gotowac ok pół godziny i zmiksować. Dodać szczypte bazylii, 2 łyzeczki soku z cytryny lub kileliszek białego wina, szczypte majeranku, szczypte kminku, pieprz do smaku. Mozna na koniec dodac trójkącik serka topionego smietankowego- w tym celu serek zmiksowac w szklace z odrobina zupy aby zrobił sie płynny i wlac do zupy. Zupe podawac z grzankami.

Wyjete warzywa i udko dodaje zwykle do farszu miesnego do pierogów lub nalesników, które robie nastepnego dnia.

Ostatnia edycja:
Ciesze sie, ze sie udał:tak:
Przyślij troszke....
Ja własnie pije moja kawe z imbirem i cynamonem i przydałoby sie do niej cos słodziutkiego...

Ostatnia edycja:
Przepis na chlebek z ziołami do zupy cebulowej lub żurku:-)

Do 1/3 kostki masła (w zaleznosci od ilosci kromek) dodac 2 przeciśnięte zabki czosnku i 3 szczypty soli. Posarowac kromki masłem z obu stron, posypac ziołami prowansalskimi, złozyc kromki w chleb, zawinać w folie aluminiowa i włozyc do piekarnika na pół godziny.

dmuchawcu widzę że obie lubimy uzywać różnych przypraw:-) ja uwielbiam kotanyi i kamisa. Mam całą mase w domu i teściowa sie dziwiła po co mi ich tyle ale jak zaczeła się opiekować Julką i czasem coś zje co przyrządzęz tymi przyprawami to jest w szoku jakei smaczne. Ona tylko sól, magi, pieprz i vegeta.
No i dzięki Aniu za przepis na zupkę cebulową, bede robić w pt.

dmuchawcu widzę że obie lubimy uzywać różnych przypraw:-) ja uwielbiam kotanyi i kamisa. Mam całą mase w domu i teściowa sie dziwiła po co mi ich tyle ale jak zaczeła się opiekować Julką i czasem coś zje co przyrządzęz tymi przyprawami to jest w szoku jakei smaczne. Ona tylko sól, magi, pieprz i vegeta.
No i dzięki Aniu za przepis na zupkę cebulową, bede robić w pt.

Ja tez wole te marki od innych, niestety sa drogie, a ja zuzywam taaakie ilosci przypraw, ze niestety zmuszona jestem kupowac tańsze. Zwykle kupuje prymat.
Zycze smacznej cebulkowej zupki:tak::-)

Ostatnia edycja:
Wrzucam przepis na kolejna zupke, tym razem - GROCHÓWECZKA:tak:

Do 3l wody dodac udko z kurczaka, szczypte bazylii i zagotowac. Dodac szczypte tymianku, 1/3 łyzeczki kurkumy, 1/2 kg łuskanego grochu. Gotowac ok 1 godz, a potem dodac 2 pokrojone w talarki marchewki, pokrojona pietruszke, 3 pokrokone ziemniaki, pokrojona duza cebule, 2 rozgnieciona zabki czosnku, kawałeczek startego na tarce selera, 1/2 łyzeczki imbiru, szczypte pieprzu cayenne, 2 łyzeczki wegety, sól do smaku. Gotowac do miekkosci warzyw, a potem dodac garsz siekanej zieleniny(pietruszka, koper, seler), szczypte majeranku.
Pycha:-)

A teraz KAPUSNIACZEK ze słodkiej kapustki

Do 3l wrzatku dodac szczypte tymianku i kurkumy, kawałek zeberek wieprzowych, 1,2 łyzeczki kminku, 2 marchewki pokrojone w talarki, pokrojona pietruszke, 5 srednich pokrojonych ziemniaków, duza pokrojona cebule, rozgnieciony zabek czosnku, 1/4 główki białej, drobno pokrojonej kapusty, lisc laurowy, 3 ziarna ziela ang., szczypte pieprzu cayenne, 2 łyzeczki wegety, sól do smaku, szczypte bazylii, gotowac do miekkosci. Zaprawic maka pszenna rozmieszana dokładnie w zimnej wodzie, ewentualnie dodac smietany. Jak dla mnie do zup najlepsza jest smietana łaciata 18%.

reklama
heh ja do gorchówki daje wędzonego boczku albo udko (w biedronce tanio można kupić:-D)

a dziś na obiad robiłam​
filety z udek pieczone
tacka filetów z udek (bez kości i skóry) (w netto u nas kosztuje ok 5 zł za 6 szt)
pieczarki - kilka
cebula duża

mięsko umyć położyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać solą , ( ja daję morską z ziołami kotanyi) papryką słodką i ostrą, polać troszkę oliwą.
Pieczarki umyć i pokroić w sredniej grubości plastry i położyć na miesko, posolić, a na wierzch cebulę krojoną w pióra. znow szczypta soli i toszkę oliwy.
Przykryć folia aluminiową i piec ok 40 min, max 60. przed wyjęciem jakies 15 min piec odkryte. Jak ktoś lubi to można posypać serem 15 min przed wyjeciem. Można podawać z ketchupem , ziemniakami, ryżem z warzywami. Ja jadłam z ziemniakami i ogorkiem konserwowym bo nie miałam czasu robic surówki, ale ostatnio była do tego​
surówka z kapusty pekinskiej z owocami tropikalnymi z puszki i łyzką majonezu. Odrobina dipa np włoskiego lub innego palce lizać :-)​

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry