reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

ANIU ja żur gotuje na wędzonych kościach tak jak grochówe.
WTEDY jest pychota:-):-):-)

Mój mąż nie lubi z jajkiem ,tesciowa roi z pieczarkam.
Dla mnie to nie żur jak nie ma jajka!!:no::no::no:

reklama
Patra pączki są zajefajne...... w 30 min. je zrobiłam minus tylko taki że nie umiem kuleczek z nich zrobic i wygladaja jak małe diabełki:-):-):-) ale jak na 1 raz to super...... i sa bardzo smaczne tylko szkoda że bez marmolady ale i tak chylę czoła!!!!:-)

ja tez nie potrafei kulek zrobic :-D Tzn nie chce mi sie :zawstydzona/y: Ale lubie takie zdeformowane "diabełki" :-D i ciesze się że smakowało :tak:

Ostatnia edycja:
Beatko Z. bardzo się cieszę, że zostałas zainspirowana:tak:
Z tymi przyprawami to u mnie było tak, ze naczytałam sie ksiażek na temat medycyny chińskiej i zasady 5 smaków. Raczej sie do tego nie stosuje, tylko przyprawiam po swojemu, ale sadze, ze cos w tym jest, ze zeby potrawa była smaczna i zdrowa, to te smaki musza sie równowazyc. Zapamietałam co ma jaki smak i przyprawiam tak, zeby było ok. Przykłaowo:
woda jest gorzka
marchew pietruszka jajka słodka
cebula, czosnek por ostre
mieso słone
pomidory kwasne

A przyprawy:
tymianek, kurkuma gorzkie
imbir, pieprze, kminek ostre
wegeta sól:-D słone
bazylia, zielona pietruszka, majeranek kwasne

Wiec np jesli w potrawie jest spora ilosc pomidoróa, albokoncentratu, to uwazac trzeba na kwasne przyprawy, a wiecej dawac ostrych itd.
No i podobno wazna jest kolejnosc przyprawiania:tak:i wrzucania kolejnych składników.

Dziewczyny co zrobić na śniadanko ? Albo na pierwszy obiad raczej :P szybko ale dobrze ;D bo ogolnie mam zamair zrobić dzisiaj białe spaghetti Ewy no ale tak kolo 11 wstanie moj mąż to wtedy też cos musi być ... :D

Właśnie nic konkretnego ... myślalam o naleśnikach to nie mam ani dżemu ani seru ;/ kiełbaske, cebule, makaron, pieczarki, mięso mielone, jajka, mleko, ser :-D

Szybkie i dobre danie na obiad.
PIECZONA KARKÓWKA
Karkówkę dzielimy na kotlety, rozbijamy i przyprawiamy (ja stosuje sól, pieprz i zioła prowansalskie, ale można wrzucić też coś co się lubi :)). Mięsko układamy na blaszce delikatnie posmarowanej olejem. Smarujemy kotlety niewielką ilością majonezu, na to kładziemy posiekaną w kostkę cebulę a na wierzch układamy plasterki sera żółtego. Pieczemy około 50 min w tem.180 stopni
Podajemy z ziemniaczkami i surówką :)
-----------------Smacznego------------------
Smacznego

reklama
SCHAB W PYSZNYM GĘSTYM SOSIE.

SKŁADNIKI:

• 70dag schabu bez kosci
  • 1/2szklanki mąki
  • 5łyzek smietany 18"%
  • 3łyzki koncentratu pomidorowego
  • duza cebula
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • kostka rosolowa
  • ziele ang.
  • lisc laurowy
  • sol pieprz
  • olej
Schab oplucz,osusz,pokroj na kotlety,Oprosz solą i piperzem oraz obficie maka, usmaz z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.Mieso odloz na talerzyk,Na tym samym oleju podsmaz pocienta w kostke cebule,W garnku w niewielkiej ilosci wody rozpusc kostke rosolową (ok pol,L wody)dodaj ziele i lisc,wloz mieso i cebule, duś pod przykryciem na niewielkim ogniu, az kotlety beda miekkie, Dodaj osoczony groszek i kukurydze, Poddus razem ok 5min, Dodaj koncentat pom. oraz smietane rozmieszana z 2 lyzkami maki, Przypraw do smaku sola i piprzem,

p.s kotletow nie rozbijamy,sos poddawac do ziemniakow, ryzu,kaszy:tak:
POLECAM SERDECZNIE:-D I DAJE GWARANCJE SMAKU.
s

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry