reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

Basienka26_2009 a skąd miałaś na nią przepis? I jaki robiłaś kolor? Biały? Czy dodałaś barwnik?

Ja kupiłam do tortu masę śmietanową (taka w proszku, w torebce) i ją się dodaje do śmietany, pisaki cukrowe, kwiatki opłatki białe i różowe i gotowy różowy lukier w torebce, no i lalkę barbie, ale ktoś jeszcze musi mi ją rozbroic na pół :-D

Ten tort zajął mi chyba tylko z 15 min, to był expres, bo miałam mało czasu i dlatego jest taki jaki jest, a raczej był :eek::eek::-D

Załączniki

• g.jpg
    g.jpg
    25 KB · Wyświetleń: 66
Ostatnia edycja:
reklama
w internecie wyszperałam i byl zachwalany. masa wychodzi koloru marcepanowego, ale dodatki zabarwilam na rozowo galaretka. ten przepis co podawalam na stronie 78 jest na bardzo duza ilosc masy,polowa skladnikow wystarczy na oblozenie trotu i dodatki.tym razem zrobilam chyba z 9 choinek( bo tylko taka foremke znalazlam na szybko w domu:-)) do tego, pare kolek i ponad pol masy wyladowalo w koszu. ale na tort Oskara bede zaopatrywac sie w barwnik w proszku, bo np.w plynie moze rozrzecic mase.

Kamila a widział tort ??
Chyba sama go zjadłaś co ,skoro nie pamieta o 2 rocznicy.

Mój pamieta o każdej ,ostatnio mi mówi ,że bedziemy mieli okazje sie napić.
A ja dumałam i dumałam ,i po kilku minutacg wymysliłam.
Pod koniec czerwa mój mąż poprosił mnie o reke ,to był chyba 26:zawstydzona/y:.

Basienka26_2009 A ja szukałam linka w Twoim poście jak szukałam przepisu dlatego nie znalazłam a na tej stronie 78 też byłam. A co myślisz o tym przpisie? Wielkie Żarcie - Przepis - Biała Masa Cukrowa I jeszcze jedno, takiej masy jak twoja nie można chyba robić dzień wcześniej, co? Ale zresztą po co, przecież to długo nie trwa. A różowy kolor wyszedł ci z galaretki czerwonej? Masz jakieś zdjęcia torciku? Żeby pokazać jak to wyszło?

A ozdoby może trzymałyby sie na taki zwykły lukier?

z zelatyna jeszcze nie probowalam ale jak chcesz uzyskac bialy kolor to moze lepiej zrob ta z wielkiego zarcia(tez to ogladalam) bo ta co ja podawalam to wyjdzie taka "szampanska", mimo ze kilogram cukru pudru wsypane zostanie.co do koloru to wzielam wisniowa chyba z gelwe ale teraz wzielabym chyba kisiel,poniewaz jest on taki sypki a w galaretce sa grudki(chodzi o szybsze wyrobienie koloru na jednolita mase).co do wczesniejszego przygotowania ciasta to mozna spokojnie zrobic dzien wczesniej.nic sie nie stanie, ja probowalam na 2 dzien i bylo smaczne, te dodatki byly twardsze ale nie zeby meczyc sie z przegryzieniem, natomiast masa lezaca na biszkopcie jeszcze wczoraj byla takiej konzystencji co marcepan.(a trot robilam w sobote)jak nie zostalo zjedzone to zrobie fotki i jutro wkleje:-)

Właśnie chodzi mi o kolor różowy, ale nie wiem czy dostane barwnik sypki a już w ogóle w taki kolorze, w płynie widziałąm ale różowego nie było

Najtańszy na allegro kosztuje 13,50. Takiego to ja wątpie że u mnie gdzieś dostane, no ale może poszukam gdzieś w sklepach http://www.allegro.pl/item1071559999_barwnik_spozywczy_w_proszku_rozowy.html Ten gościu w sumie ma więcej ciekawych rzeczy na aukcjach

Ostatnia edycja:
ja juz po wiekszych sklepach w olsztynie posprawdzalam i tez nie ma,tylko takie plynne. a ten rozowy co wyszedl mi z galaretki tez byl ok tylko ze nie byl tak intensywny jak na tej aukcji co podalas.taki blado-rozowy(cos podobnego do tego tortu lalki co wczesniej wklejalas).
Wielkie Żarcie - Przepis - Alll Tort urodzinowy dla dziewczynek "Wróżka"
tu wersja ze smietana
ja bede szukac koloru intensywnego zielonego,jak za 2 tygodnie nic nie znajde w irlandii to tez zamowie z allegro.

reklama
Super ten torcik Wróżka, ten barwnik co podałam w linku to pewnie im więcej się go da to pewnie intensywniejszy kolor, a mi właśnie chodzi o taki jasny, jest ładny, mi się podoba. A ta wróżka ma super skrzydełka, może też zrobie z mojej wróżkę.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry