reklama

Wizyty u pediatry

Dziecko piętnastomiesięczne.
Raczkuje już tylko pod górę stykając się z przeszkodą, na przykład schody, kłoda.
Chodzi samodzielnie, czasem się przewraca.
Popycha przed sobą przedmioty, na przykład wózki (nie kieruje).
Ściąga, gromadzi i rozrzuca różne przedmioty.
Otwiera i zamyka pudełka i szufladki.
Nadal buduje wieżę z dwóch klocków.
Bazgrze samorzutnie.
Zaczyna używać słów dźwiękonaśladowczych na przykład "hau-hau", "bum-bum".
Mówi ze zrozumieniem kilka słów.
Potrafi pokazać części ciała u lali, zwierzątka.
Rozumie i wykonuje bardziej złożone polecenia, na przykład: "przynieś piłeczkę", "daj cioci lalkę".
Dokonuje samodzielnych prób rozbierania się, na przykład zdejmuje buty.
Pije z kubka trzymając go przy pomocy dorosłego.
Rozw�j dziecka, Openmedica Zdrowie

reklama
na 21 miesiecy zycia -------rysuje kółko
na 23 miesiace zycia---------odwzorowuje kreskę pionową
na 24 mieisace zycia--------odwzorowuje kreskę
poziomą
:-p:rofl2:

U konrada wszystko ok w takim razie,oprocz mowienia kilku słow:szok:.mam to w nosie,kiedys jeszcze go bede prosiła o chwile ciszy;-):tak:.

Moja corka dostala 2 punkty i musielismy jezdzic do neurologa,chyba co 3 miesiace az do roczku.Nie przechodzila zadnych testow na normalnosc:szok:.

Syn mojej kolezanki uroszil sie w 32 tc ile mial punktow juz nie pamietam w klinice spedzil 2 miesiace teraz ma 3 lata i co pol roku jezdza z nim do tej kliniki na badania te na normalnosc tez

mamy do zrobienia posiew moczu w szpitalu:-(
i zwykłe badanie moczu
ten ukm to poprostu nieprawidłowa budowa nerki prawej ktora moze miedzy innymi dac refluks moczowy itp a nie musi
trzeba czesto kontrolowac skład moczu;-):-(:-)

a jeslli chodzi o psychologa ........mojej kolezanki córka ktora nie urodział sie za wczesnie a lekko zgieta (miała za mało miejsca w brzuchu i do 4 miesiacy nie zadazyła sie wyprostowac) dostała skierowanie do rehabilitanta .............ten zdziwił sie ,ze mama zauwazyła tak niewielkie skrzywienie ..............powiedział ,ze dalsza rehabilitacje musza przeprowadzic laryngolog i psycholog bo takie sa wymogi(u 4 miesiecznego laryngolog:tak::szok:)co przychodnia to lepsze zasady:rofl2:

kurcze przesiedziałam 2 godziny wczoraj w poczekalni dzieci chorych a było ich multum a dzis normalnie jestem chora:baffled::-(

Nie wiem,co sie dzieje.Kuba ma biegunke od rana:baffled:kwaśne kupki:crazy: i zwymiotował mleko:crazy:.Ale po za tym nic,bawi sie ,rozrabia,pozornie nic mu nie jest.....

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry