Mi się zdaje ze jeśli poza tym że dziecko mało je nic się nei dzieje - tzn jest zdrowe i żwawe to się nei ma co martwić za bardzo. Chyba że faktycznie to jest nic. Ale myślę że lepiej byłoby zupełnie wywalić słodycze z diety! Jakieś malutkie ciasteczko i już dziecko nie je obiadu - moje tak mają. Spróbuj może parę dni nie dawać mu słodyczy wcale i może zacznie lepiej jeść zwykłe jedzenie - słodycze oprócz energii nic nie dają - zamiast przegryzek słodkich można np dać pokrojony na małe kawałeczki żółty ser albo coś podobnego.
Dodatkowo poiwem Wam że interesowałam się :-) i dzieci malutkie dużo większą część energii niż dorośli powinny czerpać z tłuszczów niż z cukrów. Nie szkodzi im cholesterol :-) (dlatego to masełko w jajecznicy jak najbardziej dobre jest) Dużo tłuszczu i wapnia jest w żółtym serze.
Acha jeśli słabo je można też zacząć dawać wodę do picia zamiast soczków - takim soczkiem można się nieźle najeść :-) Swojego czasu nieźle się z mężem podtuczyliśmy właśnie wypijając duże ilości soków, tlyko że oprócz tego żarliśmy pizze. A jak ktoś ma małe łaknienie ogólnie to napije się troszkę soku i już mu starczy. Soki ogólnie są dobre, ale w tych gotowych ze sklepu jest znów za dużo niepotrzebnego cukru, który zabije apetyt na inne potrawy.
Pzdro
Agnieszka
Dodatkowo poiwem Wam że interesowałam się :-) i dzieci malutkie dużo większą część energii niż dorośli powinny czerpać z tłuszczów niż z cukrów. Nie szkodzi im cholesterol :-) (dlatego to masełko w jajecznicy jak najbardziej dobre jest) Dużo tłuszczu i wapnia jest w żółtym serze.
Acha jeśli słabo je można też zacząć dawać wodę do picia zamiast soczków - takim soczkiem można się nieźle najeść :-) Swojego czasu nieźle się z mężem podtuczyliśmy właśnie wypijając duże ilości soków, tlyko że oprócz tego żarliśmy pizze. A jak ktoś ma małe łaknienie ogólnie to napije się troszkę soku i już mu starczy. Soki ogólnie są dobre, ale w tych gotowych ze sklepu jest znów za dużo niepotrzebnego cukru, który zabije apetyt na inne potrawy.
Pzdro
Agnieszka
.
że go głodzę bo nie daje mu soczkow słodyczy itp wkurza mnie jak kolejny raz słysze bo jak Quinten byłby na mojej diecie to zaraz przytyłby, jak tylko wchodze do mojej siostry do domu to ona zaraz leci po ciasteczka dla Quintusia bo jak go kurna tu głodzę
tysiace razy prosiłam zeby tego nie robiła ale ona ma to poprostu w nosie według niej to własnie ona mi Quintusia podtuczy
Dostarcza dużo wiecej wapnia niż mleko.