reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zakupki dla mamy i dla dzidziusia:-) + lista prezentów

...
a już pytałam wcześniej...
dla dzieci kiedy chcecie zakupy robić bo słyszałam że w ok 8 miechu się robi.....
W sierpniu podczas urlopu w pl będziemy macać i ewentualnie zamawiać wózek i łóżeczko do Ie, reszta zakupów w okolicach września. Nie chcę na samą końcówkę zostawiać tej sprawy bo podejrzewam że w 9 m-cu to już z małą przyjemnością będę biegała po sklepach...;-)

reklama
Chyba lepiej po trochu przez całą ciążę, bo zakupowa gonitwa w ostatnich tygodniach może być męcząca dla ciężaróweczki. My kompletujemy wszystko powolutku, część rzeczy dostajemy od rodziny i przyjaciół.

my zakupy planujemy zacząć od sierpnia. Na początek to tylko jakieś ciuszki dla dzidzi bo 1 sierpnia mam usg3d więc będzie wiadomo na 99.9% płeć. We wrześniu trzeba kupić łóżeczko z materacem żeby materac się ułożył i wywietrzył od zapachu nowości do tego wanienka i inne pierdołki. A wózek to dopiero pewnie w grudniu bo nie ma sensu wcześniej go trzymać bo będzie potzrbny na samym końcu

ja ze 2 komplety ciuszków już mam dla maluszka, ręczniczek i kocyk też. A tak na prawdę za planowanie zakupów wezmę się w sierpniu i we wrześniu ruszymy pełną parą. Ostatnio spotkałam się z sytuacją, że rodzice nakupowali ciuszków dla dziewczynki, bo na 100% miała być dziewczynka a potem okazało się, że to chłopak i część rózowych rzeczy sprzedawali na allegro :)
Łóżeczko to tak w październiku, bo termin mam na poczatek listopada, miesiąc wczesniej już złożymy z materacykiem. Moim zdaniem jeśli ma ktoś duże mieszkanie to może i nakupowac wszystko wcześniej, my mamy 2 pokoje i garderoba - 50m2 i za bardzo nie chce wczesniej tego wszystkiego kupować, no chyba, że złapię super okazyjnie tani wózek wcześniej :))))
Zobaczymy, na pewno po woli trzeba zacząć myśleć o wyprawce.

Jeśli chodzi o ciuszki ciążowe, to w większość normlanych ubrań wczodzę, ale kupiłam sobie używany zestaw z allegro. Mam tam i ciążowe dzinsy na teraz i na pozniej i pare bluzek. Pewnie będę musiała coś jeszcze dokupić, ale póki co mam spokój :)

my póki co mieszkamy z wspóllokatorami ale na Liistopad chcemy się wyprowadzić do jakiegoś 2-3 pokojowego domu sami.... więc wtedy będzie nawał.... bbo dużo więcej ciuchów do przenoszenia:sorry2:

Pytania do dziewczyn, które mają już dzieci.

1. Jakiej wielkości i z jakiego materiału kupić kocyk do wózka na zimę (do gondoli) ?
2. Jakie najlepsze są prześcieradła? (myślę o frotte na gumce)
3. Czy do gondoli też potrzebne prześcieradło ?
4. Z jakiego materiału kupić materac do łóżeczka ?
5. Ile i jakiej wielkości zakupic butelek ?
6. Jakie i jakiej wielkości kupic smoczki (do butelek i do ssania do spania) ?
(przy założeniu, że jednak będę karmic piersią)

Ostatnia edycja:
ja mieszkam z rodzicami, ale mamy swoje 2 pokoje. Reszta jest wspólna czyli kuchnia łazienka i wc oraz wielki balkon. Mamy więc sporo miejsca, niektórzy mają takie mieszkania. Moi rodzice mieli duże mieszkanie zawsze bo było nas w domu w sumie zawsze 7-mioro, teraz mieszkam z nimi tylko ja z męzem więc przynajmniej mają oni lżej z opłatami takiego dużego mieszkania. W sumie wykańczamy dom ale jak na początku zaczeliśmy szybko, tak mojemu M spodobało się mieszkanie z teściami :)) i powiedział że nie ma sensu się spieszyć, a to tylko dlatego że moi rodzice w nic się nie wtrącają i nie interesują nawet tym jak się kłócimy i trzaskamy drzwiami :))

Pytania do dziewczyn, które mają już dzieci.

1. Jakiej wielkości i z jakiego materiału kupić kocyk do wózka na zimę (do gondoli) ?
2. Jakie najlepsze są prześcieradła? (myślę o frotte na gumce)
3. Czy do gondoli też potrzebne prześcieradło ?
4. Z jakiego materiału kupić materac do łóżeczka ?
olica nie mam dzieci ale mam już 3 bratanice i 1 siostrzenice więc trochę wiem na ten temat :))
kocyk do wózka na zimę to najlepiej jakiś grubszy bawełniany (polarowy), na pewno nie z wełny bo może uczulać. Bawełna może być z domieszką sztucznego żeby się nie rozciągał np welur

najlepsze prześcierdła to na gumkę a tak to nie ma znaczenia czy frotte czy bawełna bo obydwa są naturalne. Na zimę lepiej frotte a na lato bawełna.
do gondoli nie musisz mieć prześcieradła bo najczęściej maluszka kładziesz w ciuszkach, jeśli chcesz to możesz podkładać po prostu pieluszkę flanelową, jakąś kolorowa, takie same zastosowanie a tańsza.
materac do łóżeczka ważne żeby był obszyty bawełną a wypełnienie gryka z kokosem bo na początku dziecko śpi na jednej stronie a później się obraca materac. może być też gryka, pianka, kokos. Z samej pianki bym nie polecała bo są mniej wytrzymałe no i wydają mi się sztuczne. :))

reklama
5. Ile i jakiej wielkości zakupic butelek ?
6. Jakie i jakiej wielkości kupic smoczki (do butelek i do ssania do spania) ?
(przy założeniu, że jednak będę karmic piersią)
najlepiej zakupić 2 małe butelki i 2 duże bo mniejsze dziecko mniej je a później małe mogą służyć do herbatek ..
a te większe przydadzą Ci się napewno na później w założeniu że 6-7miesięczne dziecko dojada z butelek w dzień więc je ok 160-200ml mleczka
a później już starsze więcej a małe butelki nadal będziesz mogła używać do herbatek...
i najlepiej kupić szklane:tak:
a smoczki najlepiej do ssania to te dla najmłodszych więc jak poprosisz to dadzą Ci dla niemowlaków ale z wybrzuszeniem z jednej strony a na język płaskie
a do picia z małą dziurką żeby się dziecko nie zadławiło mleczkiem...
dzieci też nie mam... ale to wiem....
a już najlepiej to nie przyzwyczjać dziecka do smoczka na noc do spania ;)

Ostatnia edycja:
Do góry