reklama

zakupki dla naszych maleństw

ja tez mam taka nakladana na wanne dostalam od kolezanki. A kapac bedziemy w lazience bo mam tam duza pralke na ktora moge polozyc koc i reczniki i szybko nagrzac pomieszczenie jakby byla taka potrzeba.:-)

reklama
my wanienke mamy ,ale niestety bez stojaka , a kapiel malego chyba bedzie sie odbywac w sypialni , bo lazienka za malutka:(
a dzis kupilismy malemu spiworek do spania ,i reczniczki po kapieli -sa slodkie!

My tez bedziemy kąpac malucha w pokoju bo i miejsca więcej i komoda z przewijakiem pod ręka, najgorzej to bedzie ogrzac taki pokój jeżeli przyjdzie taka potrzeba (w lazience zawsze szybciej bo mniejsza).
Musimy jeszcze kupic taki grzejnik olejny bo akutar w kwietniu to sezon grzewczy się konczy, a napewno nie bedzie jeszcze tak ciepło aby w domku było stale 22-25stopni.

Dzisiaj zadzwoniła moja mamita i powiedziała, ze kupiła :-) wnuczkowi okrycie kapielowe-takie z kapturkiem i komplet-podusię i kołderkę. Już nie moge się doczekac kiedy zobacze te rzeczy.:happy:

My nie mamy wanny, w zwiazku z tym, stojak wydaje sie dobra alternatywa, ale te co widzialam nie wzbudzily mojego zaufania.
narazie i tak nie mamy wanienki - mamy dostac od znajomych,
ale w razie co to sie kupi, ale chyba bez stojaka.
dziewczyny a gdzie kupilyscie spirytus do pepuszka? Pani w aptece powiedziala, ze mam kupic spozywczy i sobie rozcienczyc :baffled:
A taka ampulka z sola fizjologiczna to jest do uzycia na raz?
Oliwki nie chcialam kupowac, ale okazuje sie , ze moj szpital chce zeby miec oliwke dla dzidzi wiec musimy dokupic.
Musze tez jeszcze dokupic podklad ceratkowy na materacyk, pieluchy jednorazowe, termometr elektroniczny, oliwke, I COS NA TE CH..RNE ROZSTEPY! moze ten krem dax comstics na blizny i ropzstepy podobno kobiety w ciazy /karmiace moga go uzywac.

Ja myślałam, że taki spirytus to w aptece mozna zakupic hmmmm, a teraz to juz zgłupiałam.
Co do termometra to mi połozna w szpitalu powiedziała,że najlepszy jest taki paskowy na czoło a te elektroniczne i rteciowe to jak dzidzia troche podrośnie, a wy jak myslicie??
A i wydaje mi sie NICZKA, ze oliwka to podstawa pielegnacji i trzeba ja miec.

O termometrze paskowym na czolo slyszalam/czytalam, ze sa niezbyt dokladne. W razie czego one sa niedrogie i latwo dostepne. ja mam w domu tylko rteciowy termometr, bede sie bala nim mierzyc temp. u dzidzi, wole elektronicznym. Chcialam kupic taki do ucha, ale pytalam po znajomych to mowia, ze bardzo razdko mierzy sie temperature takiemu noworodkowi, wiec uznalam, ze szkoda kasy na ten i ze kupie zwykly elektroniczny - 10 sekundowy.
Co do oliwki, to wlasnie mi dzieciaci znajomi mowil, ze oliwke kupili i moze kilka razy uzyli, a tak to jedni myja dzidzie w oilantum i nie smaruje juz potem oliwka, inni smaruje tylko linomagiem cale cialko i w takim razie sama nie wiem. to znaczy napewno kupie skoro w szpitalu wymagaja.

Tearz raczej sie odchodzi od oliwki bo zatyka pory i od pudru takiego zwyklego bo wcale nie chroni przed odparzeniami. traz wszzyscy uzywaja tak jak juz pisalam i jak mowi niczka - oilatum i wystracza bo bardzo nawilza skore dodaje sie do wody i nic juz nie trzeba a na pupe slyszlam ze teraz w bardzo skuteczny jest alantan plus (krem lub masc) taki jest sliski ze nawet kupka sie nie przyklei i nie ma mozliwosci odparzen wiem to od znajomych co maja juz dzieci.:-)

reklama
Dziewczyny - spitytus niestety trzeba kupic normalny w sklepie spozywczym i go rozcienczyc. Ten ze sklepu ma 96% zdaje sie, a ma byc 70%. Wiec bierzemy 2 czesci spirytusu i 1 czesc wody przegotowanej...i mieszamy...:-)
Jesli chodzi o sol fizjologiczna, to ampulke mozna przechowywac przez 24 godziny po otwarciu, wiec mysle, ze jedna wystarczy na rano i wieczor np....ach i wazne jest zeby koncowka ampulkie nie dotykac do noska, a potem do oczka np bo w tych miejscach najwiecej bakterii sie znajduje.....wiec ja, to co do oczek to na wacik bede nakrapiac....

NICZKA - linomag na cale cialko??? ojeje, z tego co sie orientuje to on jest taki zolty i strasznie brudzi ubranka, potem nie da sie tego sprac....no chyba ze teraz jakies inne produkuja...:dry:

A ja mam oliwke taka odrobine inna - o konsystencji balsamu i nie sadze zeby miala zatykac pory.....;-)
A zasypka faktycznie podobno nie za bardzo - bo gromadzi sie w faldach skornych i samo to powoduje odparzenia.....:sick:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry