• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

zakupy dla mamy i maleństwa

a co do pieluszek to na początek polecam happy belli mają takie fajne wycięcie na pępek gojący się.
a co do ubranek to lepiej kupić sobie większe nie bawić się w rozmiar 56 lepiej 62. Maluszki są duże i szybciutko rosną.
Ja posłuchałam się mamy i dobrze bo Gosia urodziła się bardzo długa miała 59 cm.

reklama
Ja kupuję sobie "niezbędnik" w rozmiarze 56 a tak to już 62 ... my z P. jak się urodziliśmy mieliśmy po 52-53 cm, a koleżanka urodziła ostatnio córeczkę 50 cm i jej w ubrankach 62 pływała :-)
jak mi się te 56 nie przydadzą to oddam :-)

U mnie było tak ze siostry miały zwykłe drewniane łózeczka ze szczebelkami do 1 roku zycia dziewczynek. Było to wygodne bo i stabilne, i podwyższenie przydatne... Jak juz pieknie same umiały migiem wstawac i zaczynały raczkowac to kupowały te łózeczka turystyczne (u mnie mówi się na to kojec). My mamy solidne drewniane i liczę ze na długo posłuzy :)

Ja mam pytanie z innej beczki odnosnie kapieli noworodka. Różne opinie słyszałam i czy noworodek powinien być kapany cdziennie? I jakie kosmetyki są do tego najlepsze (chodzi mi o sprawdzone i wyprobowane takze to pyt raczej do mamuś które mają już pociechy) :)

Ostatnia edycja:
aduska123 musze zmierzyc nasze biurko, ale chyba jest węższe :/ ale przewijak fajny :)

anbar, zanim dostalismy kolyske to myslalam o lozeczku turystycznym, czytalam sporo opini i duzo mam poleca, bo nie ma szczebelkow o ktore dziecko moze sie udezyc (wiadomo ze sa ochraniacze, ale niektore dzieciaki sie strasznie wierca jak sa starsze) ale niektore mamy pisaly ze gorzej sie myje bo trzeba prac calosc, a w drewnianym wystarczy przetrzec szmatka, no i pozniej jak dziecko wstaje to jest malo stabilne (ale chyba sie nie przewroci bardziej chodzi o "kiwanie"). Do tego materacyk jes lichy i najlepiej go wymienic na normalny, a normalny jest wyzszy wiec moze byc troszke za wysoko jak sie podwiesi.. ale to chyba juz zalezy od modelu lozeczka i od materacyka. Duzo mam tez pisalo ze jest wygodne do zabrania do babci albo na urlop. Mi sie podobaja, ale narazie mamy kolyske, a jak pojedziemy do Polski to czeka juz na nas drewniane w spadku po siostrzenicy :)

Dolaczam sie do pytania paulinki o kapiele :)

mi siostra M. poleciła Oilatum Soft emulsja do kapieli, dodaje się do wody i w sumie nie tzreba uzywać zadnych innych plynów do kąpieli, nie jest zbytnio tania ale mysle ze na pierwsze miesiące warto ją zakupić.

Hmm nie pomyslalam w ten sposob paulinka ;), moze dlatego, ze narazie i tak kupuje tylko posciel na 3 miesiace do kolyski, a jak bede w Polsce to bede myslec o lozeczkowej.

Mysza, a kiedy wlasciwie dzieciaczek zaczyna spac na poduszce?

reklama
Paulinko łóżeczko drewniane służyło by nam pewnie jeszcze dla Małgosi a będzie miała niedługo 2,5 roku. Jest super i polecam. Teraz jest schowane i czeka na Beatke :)
A co do kąpieli to małą kąpaliśmy codziennie w wyjątkowych sytuacjach tego nie robiliśmy bo za późno wróciliśmy ale to rzadko. Na początku stosowaliśmy mydełko NIVEA, ale potem małej skóra zaczęła się za bardzo przesuszać więc kąpaliśmy ją w wodzie z dodatkiem płynu Oillan to taki polski odpowiednik oillatum. Polecam tańsze a ten sam skład. W oillanie też jest parafina a to zapewnia maleństwu mięciutką skórkę. Później już był płyn do kąpieli NIVEA. Przy Gosi postawiłam na kosmetyki NIVEA i teraz też będę je stosować. U nas się sprawdziły. A lepiej dzidzie kąpać codziennie bo jednak się poci i wszystkie kochany fałdki trzeba obmywać. Na początku dzieciątko może się bać a potem będzie to najmilsza chwila i wiele radości i chlapania. Jakby co to mogę jeszcze coś poradzić co nam się przydało :-) mam nadzieję że pomogłam

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry