• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

zakupy dla mamy i maleństwa

Co do kąpieli to nie wyobrażam sobie, że by nie wykapać dziecka codziennie. A jeśli chodzi o kosmetyki to jest teraz bardzo duży wybór dla takich maluszków. Najczęściej kupowanym płynem do kąpieli (wiem, bo pracuję w aptece) jest Oillatum, ale jest też świetna seria kosmetyków Emolium (moja ulubiona), Balneum, Oillan, Pharmaceris. Ja osobiście na pewno kupię Emolium. Sprawdził się bardzo u mojej starszej córki. Chociaż powiem wam, że uwielbiam zapach oliwki Bambino. Do dzisiaj potrafię sobie ją otworzyć i wąchać, ale niestety każda oliwka stosowana długo wysusza skórę. Z Emolium jest emulsja do ciała, która świetnie natłuszcza skórę.

reklama
mama2010, kupilismy najtansza.. dlatego ze nie wiem czy przeprowadzce do Polski uda nam sie ja ze soba zabrac, o taka:

IKEA | Bedroom storage | Chests of drawers | ANEBODA | Chest of 3 drawers

paulina109, jakies promocje byly ale to w angielskiej ikei nie wiem czy w Polsce beda takie same.. powinno cos byc na stronie na ten temat :)

W jednym z poradnikow napisali, ze dzieciatku od 3 tygodnia zycia powinno podawac sie witaminę D3, ktora zapobiega krzywicy i ktorej nie dostaje w mleku matki, slyszalyscie o tym? Bedziecie ja kupowac?

Czy zamierzacie zaopatrzyc sie tez w roztwor z wody morskiej - do oczyszczania i udrazniania noska? Czy takie problemy z zatkanym noskiem ma kazdy niemowlak? Nie mam pojecia czy to kupic na wszelki wypadek, czy sam aspirator wystarczy..

Ostatnia edycja:
Roztwór wody morskiej na pewno nie zaszkodzi, wiem, że niektóre mamy stosują (są takie specjalne dla dzieciaczków) ... co do witaminki D to jeszcze nie myslałam ... w sumie nasze dzieciaczki urodzą się prawie zimą więc nie uświadczą za bardzo słońca, żeby im się ta witamina syntezowała ... ale pewnie tego dowiem się już od pediatry ;-)

mamcia10, wlasnie sie nad tym zastanawialam, czy tutaj zalecaja witaminę D.. a skoro nie to bede musiala zrobic tak jak Ty, a nie wiesz moze czy mozna w UK kupic sol fizjologiczna do przemywania oczek i cos na pepek (platki nawilzone spirytusem np)?

Tak witamina D jest bardzo wazna, ja musze sie w nia zaopatrzyc w PL bo w Uk jej nie podaje sie dzieciom :/

W UK rodzi się mnóstwo dzieci w miesiącach zimowych i chyba nie mają wszystkie, jak leci, krzywicy.
Nie mówię, że nie warto podawać witaminy D, ale moze warto zapytać tamtejszego lekarza jak ta sprawa jest u nich rozwiązana. Może jest dodawana do czegoś innego co podaje się dzieciom, dlatego nie ma oddzielnego preparatu jak w PL.

Elzu calkiem fajna ta komoda, my tez bedziemy sie przeprowadzac w przyszlym roku i nie wiem czy warto wydawac kupe kasy na zestaw mebli bo boje sie ze poniszcza sie podczas przeprowadzki. Ale lozeczko chcem kupic dobre.
Ale zdaje sobie sprawe ze przeprowadzka z UK nie jest latwa, bo rok temu przezylam podobna.

mamcia10, wlasnie sie nad tym zastanawialam, czy tutaj zalecaja witaminę D.. a skoro nie to bede musiala zrobic tak jak Ty, a nie wiesz moze czy mozna w UK kupic sol fizjologiczna do przemywania oczek i cos na pepek (platki nawilzone spirytusem np)?
Nie wiem czy sol mozna kupic, ale zapytam znajomych bo znam kilka mam ktore tu urodzily :), a wit. D poprostu sie nie podaje i tyle oni twierdza ze nie jest to potrzebne :/

reklama
Jeszcze w temacie witaminy D, moja koleżanka urodziła dziecko w styczniu w Warszawie i też jej nikt nie kazał podawać dziecku witaminy D. Podawała tylko witaminę K.

Jeśli chodzi o przemywanie pępka, czytałam gdzieś, że odchodzi się od smarowania spirytusem, można zwykłą wodą z mydłem.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry