• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

zakupy dla mamy i maleństwa

anbar ja tez o pepku czytalam, ze to taki polski zwyczaj smarowanie spirytusem, ze w innych krajach poprostu dbaja o to zeby byl suchy i tyle.. dlatego sama nie wiem co zrobic.

Ogladalam dzisiaj w mother care combinezony zimowe i taki bardzo mi sie spodobal:

Unisex fluffy snowsuit : mothercare- Nursery Equipment, Maternity Clothes & Baby Shop

tylko nie mam pojecia jaki kupic rozmiar :( na stronie jest napisane ze rozmiar 0-3 to 62 cm, a przeciez przez te trzy miesiace dzieciaczek moze urosnac do wiecej niz 62 no nie? W jakim rozmiarze bedziecie kupowac kombinezony na zime?

reklama
No właśnie co do pępka to nawet w PL w szpitalach się odchodzi od spirytusu i zalecają już tylko wodę z mydłem ... ale odrobinę spirytusu warto mieć jakby się (odpukać) zaczął "babrać" ...

co do soli fizjologicznej to wyczytałam na jakimś innym miesiącu, że warto przy wypisie ze szpitala wziąć receptę na to (albo na jednej z ostatnich wizyt kontrolnych u gina) bo taka bez recepty jest dostępna w małych ampułkach, wprawdzie wygodnych, ale wychodzi kosmicznie drogo

Elzu - kombinezon genialny, chyba sobie sprowadzę, bo jak znam zycie w PL będzie o połowę droższy mimo kosztów przesyłki ...

Kikucika nie powinno się myć tylko m.in pałeczką do uszu zamoczoną w spirytusie obmywać otoczenie, bo jednak dzieecko ma styczność z brudem , chocbysmy byli nie wiadomo jak higieniczni ;( i lepiej jest raz dziennie odkazić :). Mojemu Mikusiowi szybko odpadł, ja wolę obmyc alkoholem niż wodą z mydłem ;).
Sól fizjologiczną kupicie w każdej aptece bez recepty ;) i jest tania ;).
Wit. D nie trzeba podawac dzieciom któe pija mleko modyfikowane, te które będą ssały pierś po uzgodnieniu z lekarzem...
Wit. K teraz w większości szpitali podawana jest w postaci jednorazowej dawki i wówczas wbita jest o tym informacja w ksiązeczce dziecka . W niektorych szpitalach dzieciom się nie podaje i trzeba wówczas zapytać lekarza o jej podawanie-nie można podawać samemu bez uzgodnienia z pediatrą...

Modlisiu - dzięki za info :-) z tą sola fizjologiczną to czytałam na grudniówkach czy październikówkach i one właśnie twierdziły, że z receptą będzie dużo taniej, ale skoro nie trzeba to nawet lepiej bo po co kombinować :-)

a mogę spytać co daje witamina K? u mnie w szpitalu ja podają na życzenie mamy ...

OK. Czyli wychodzi na to ze noworodka najlepiej należy kapać codziennie :) To już mam zakodowane :)

Elzu - komoda bardzo mi się podoba, choć ja pewnie kupiłabym w jakimś ciemniejszym kolorze ;) Sprawdziłam stronkę z ikei wczoraj i do dzisiaj były promocje więc się z rana dziś wybraliśmy :) Udało nam się kupić kilka fajnych rzeczy choć nie powiem... Jakby się dało kupiłabym o wieeeele więcej :D Uwielbiam ten sklep :D

modlisiu - za każdym razem jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy :) Dobrze mieć kogoś takiego na forum :):* Mam też pytanie odnośnie spacerów... Nasze dzieciatka urodzą się kiedy już będzie dosyć zimno... Od kiedy mozna wychodzić z takim noworodkiem na spacery...? I na jak długo? Przeraża mnie myśl o tym ze temp bedzie nieźle na minusie a tu taka kryszunka na spacer... Choć wiem ze to dla zdrowia dziecka i najlepiej hartowac je od małego...

na stronie jest napisane ze rozmiar 0-3 to 62 cm, a przeciez przez te trzy miesiace dzieciaczek moze urosnac do wiecej niz 62 no nie? W jakim rozmiarze bedziecie kupowac kombinezony na zime?

Elzu, ubranka dla małych dzieci mają rozmiarówkę co 6 cm, więc możesz wyliczyć jak duży kombinezon kupić :-)
Ja swojemu kupiłam 68, ponieważ planuję go zakładać dopiero przy porządnych minusach, a te nie pojawiają się ostatnio przed drugą połową grudnia. Ale ja mam całą wyprawkę 62 cm, bo moje dziecko jest długie i obstawiam 57-60 cm przy urodzeniu.

Moja wiedza aż tak daleko jednak nie sięga bo wydawało mi się , że podanie dziecku wit K jest wrecz obowiązkowe...
Głownie wpływa na krzepliwośc krwi , zapewnia tez łatwiejszą mineralizację kości...

Paulinka każda z Was po narodzinach dziecka będzie ekspertem, ja byłam zielona przy Mikim i wszystkiego sie uczyłam ;). Dziękuje, nie chcę się tu wymądzrać za bardzo, bo chyba tak niektóre moje posty moga być odebrane ale mam nadzieję, że niektórym z Was i moja wiedza choć troszkę pomoże :)

reklama
Teraz bardzo często lekarze zalecają przyjmowanie przez noworodki witaminy K, witamina D jest wręcz obowiązkowa. Na receptę można kupić witaminę D w kroplach (Devikap) lun Vigantol (większa dawka). Oba preparaty kosztują 3,20zł. Jest też witamina D (bez recepty) w kapsułkach do wyciskania i kosztuje ok.20zł. A tu link do VitaK. Vitis Pharma * SI

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry