• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Zakupy dla naszych malenstw

reklama
gdzieś czytałam że oliwkę można używać tylko przez pierwszy miesiąc jak dziecko ma bardzo suchą skórę a poźniej lepsze są balsamy bo nie zatykają porów - ale czy faktycznie tak jest może niech się jakaś doświadczona mama wypowie

ja też nie miałam rożka i nie zamierzam go kupować,
też mi się wydawało, że dziecko może wypaść... i używałam tylko miękkie kocyki przy Jasiu
za to podoba mi sie bardzo to, co któraś z Was pokazywała:
Wielofunkcyjne okrycie NIKI - kocyk, rożek, śpiworek
:-) :-)
i chyba zażyczę sobie na prezent :-)

co do oliwki - nie używałam przy Jasiu i nie zamierzam teraz też wogóle używać.
na pewno kupię oilatum i jeżeli będzie miał suchą skórę to będę go kąpała w oilatum (albo jakiś tańszy odpowiednik - tak samo dobry)
oliwka zatyka pory, skóra nie oddycha, wolę nawilżac skórę podczas kąpieli, a przecież skóra noworodka jest i tak mięciutka :-)

Ostatnia edycja:
Ja tak jak Dominika nie zamierzam używać oliwki - lepiej jakiś nawilżający płyn do mycia. To jedna z tych rzeczy które odradzał mój pediatra. Oliwka natłuszcza skórę tylko początkowo - jednak używana zbyt często i intensywnie raczej ją wysusza.
Rożka też nie kupuję. Mam już tyle kocyków że szkoda mi dodatkowo pieniędzy wydawać. O.. wczoraj właśnie kupiłam kocyk w Lidlu. Szalenie mięciutki i delikatny. Sama bym się nim okryła :)

Weronika - pochwal się koniecznie!!

Moja szwagierka polecała mi zamiast oliwki mleczko nawilżające z Nivea Baby, i takie chyba kupię.. a w to oilatum też się zaopatrzę, tak na wszelki wypadek..

Dziewczyny to jak to jest z ta kapiela...bo dla mnie to czarna magia....kapiemy dzidzie w wodzie z oilatum i potem recznikiem wycieramy i koniec i w spioszki i lulu czy cos jeszcze po drodze sie robi??

Ja tak jak Dominika nie zamierzam używać oliwki - lepiej jakiś nawilżający płyn do mycia. To jedna z tych rzeczy które odradzał mój pediatra. Oliwka natłuszcza skórę tylko początkowo - jednak używana zbyt często i intensywnie raczej ją wysusza.
Rożka też nie kupuję. Mam już tyle kocyków że szkoda mi dodatkowo pieniędzy wydawać. O.. wczoraj właśnie kupiłam kocyk w Lidlu. Szalenie mięciutki i delikatny. Sama bym się nim okryła :)

masz rację damqelle - poza tym dodam jeszcze, że skóra się przyzwyczaja do oliwki i nie produkuje własnego tłuszczu do naturalnego natłuszczania skóry...

z kocyków to polecam też z takich tańszych - kocyki z IKEA - może nie do zawijania dziecka, ale do przykrywania - też są fajne. mam 2 - jeden zazwyczaj jeździ w wózku, na wszelki wypadek, jakby mały zasnął.
można tez na nich kłaść do przewijania, różne zastosowania, a kosztują chyba niecałe 10zł

aniwar - dokładnie! kąpiesz w oilatum (lub podobnym), nawet na początku może być bez mydła, tylko w samej wodzie z oilatum, potem wycierasz ręcznikiem, ubierasz i wsio :-)
mleczkiem czy oliwką możesz jak chcesz robić dzidzi jakieś masaże ciała raz na jakiś czas - są takie poradniki jak to robić, poza tym w internecie też się pewnie znajdzie

Ostatnia edycja:
jak oilatum to nie ma sensu stosować mydeł czy oliwek.
Ja na poczatek kupiłam oilatum, a jak się skończy to mam żel do ciałka Nivea i mam też oliwkę, ale nie wiem czy będę ją stosować.

ja czytałam na KWC recenzje Ziaji płynu natłuszczającego dla niemowląt i go tam dziewczyny porównywały do Oillatum, że tak samo dobry, a gdzieś indziej wyczytałam, że po nim nawet nie trzeba oliwki na ciałko tylko na główkę by sie ciemieniucha nie robiła, mam już ten płyn i jest rzeczywiście taki fajny tłusty a za razem lekki i ma śliczny wręcz zapach, i jak otwieram szafke gdzie go trzymam to sie unosi taka delikatna woń

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry