reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zdrowie naszych maleństw- wizyty u lekarzy,szczepienia i wszystko z tym związane:)

na główce małej pojawiły się zaczerwienienia - takie niewielkie placki jak 20gr... czy to też jeden z objawów ewentualnej skazy? a może to jednak AZS? załamka... boję się iść do dermatologa czy alergologa, bo o dobrego trudno (a kolejki do nich są ogromne), a do byle kogo to ryzyko; zaczną mi małą szprycować jakimiś sterydami i dopiero się zacznie...:crazy:

dokończymy paczkę pampersów 3 i przechodzimy na 4, bo od tygodnia już się kupki nam wydostają na zewnątrz, czy to górą, czy dołem:cool2:

niestety szorstkawe miejsca nie znikają z zagięć kolanek i łokci, nadal czekam więc na efekty na swojej bezmlecznej diecie...

reklama
andariel :-) AZS to jeden z objawow/przyczyn alergii :tak:
na Twoim miejscu poszlabym do alergologa i raczej nie liczylabym na wizyte w ranach NFZ... kolejki sa straszne :-(
dermatolog zajmie sie zmianami skorymi a nie ich przyczyna... alergolog oczeni czy mala ma alergie i powie Ci co masz robic - moze dieta eliminacyjna wystarczy...a dermatolog? najlatwiej bedzie mu zapisac masc sterydowa ktora pomoze na chwilke...

moja szwagierka tak wlasnie miala - maly mial wysypke - poszla do dermatologa - ten powiedzial ze to od skazy bialkowej sa zmiany i zapisal masc... Jak szwagierka zapytala o alergologa to dermatolog powiedzial "a po co do alergologa chce pani isc? przeciez skora jest chora...damy sobie z tym rade" i juz nie pamietal ze sam powiedzial ze ta wysypka od alergii jest...:szok::szok::szok:

aha... jak bylam przed porodem u alergologa zapytac co i jak z dieta bo starszak jest alergikiem to mi cos moja pani doktor powiedziala.... ze teraz dzieci duzo czesciej reaguja zmianami skornymi na alergeny wziewne niz pokarmowe!!!

dlatego przed tymi wszystkimi dietami eliminacyjnymi ktore prowadzicie same poszlabym z dzidzia do alergologa :tak::tak::tak: bo jak jest tak jak mowila moja doktorka to zupelnie niepotrzebnie mozecie sie katowac dieta ktora niczego nie zmieni :-(

A ja sie najezdzilam z dziecmi po alergologach, klinikach alergologicznych i wszedzie twierdza ze dziecko do wieku przedszkolnego nie ma prawa reagowac na wziewne alergeny tylko na pokarmowe. U nas skaza szybko przechodzi na drogi oddechowe i zamiast wysypek sa zapalenia oskrzeli spastyczne

Kasia :-) ja bylam w szoku jak mi nasza alergolog tak powiedziala bo zawsze mi sie wydawalo ze na pylki moze byc reakcja tylko ze strony ukladu oddechowego ale ufam mojej lekarce bo osobiscie znam pare osob ktore z ciezkiej alergii wyciagnela no i jest tez pulmunologiem...

generalnie chodzilo mi o to zeby dziewczyny ktore podejrzewaja u swoich dzieci alergie poszly do lekarza a nie "leczyly" za pomoca forum bo mimo najszczerszych checi ja lekarzem nie jestem i opieram sie tylko na tym co przeszlam z Jaskiem i co uslyszalam od naszej lekarki:tak:

PS. Jasiek nie mial objawow alergii wziewnej ale poduszki i koldry z pierza kazali nam wywalic - i pediatra i alergolog...

współczuję dziewczyny tych alergii; my na razie odpukać nie mamy takich przebojów.
Miko jak włozył ubranko po urodzeniu to mial plamki na ciele od proszku, wiec od poczatku pierzemy mu ubranka w płatkach mydlanych.

apropo wzrostu dziecka, to Miko ma 60cm, a ubranka na 68cm są juz za małe i przestawiamy sie na 74, więc nie wiem co to za miarka w tej przychodni ;-(

rubi ja nie próbuję leczyć za pomocą forum, jak to określiłaś, bo już zasięgnęłam języka co do dobrych alergologów i jestem zszokowana terminami wizyt - i to prywatnych, nie przez NFZ! ale nie zaszkodzi napisać i tu o objawach, przypuszczeniach i być może uzyskać jakąś mądrą wskazówkę co do dalszego działania, prawda? tym bardziej, że z alergią nie miałam nigdy do czynienia i jestem na etapie zbierania informacji, zgłębiania tematu itp.

hej ja dzisiaj mierzylam Amelke i mnie wychodzi od czubka glowy do pietki 62cm jutro ide ja wazyc i mierzyc to zobaczymy co szkocka miarka powie na cm:confused2::eek:
Karincia -a no kruszynka hehehe chlopcy zawsze beda wieksi od dziewczynek:tak::-)
miesiac temu ja mierzyli to wyliczyli 56 moze babka zle cale na centymetry przeliczyla hehehe:-Da co do ubranek i rozmiarow to faktycznie roznice ogromne sa.pewnie dla tego u nas podaja np.od 3-6mca a nie w cm.ale nawet i to potrafi sie baaaardzo roznic.tak np bodziaki kupilam i kilka spioszkow i jedne nie dorownuja drugim:eek::sorry:

bylam dzis u lekarza bo zaczerwienie na szyi Adasia i pod kolankami nie przechodzi juz z prawie 3 tygodnie, a od tygodnia ostro smaruje kremem specjalnym przeciez

no i dostalam masc sterydowa:zawstydzona/y:bo wedlug pani doktor to egzma
jakos nie jestem pewna jej oceny
dłuzej sie zachwycala niebieskimi oczkami Malego niz patrzyla mu na te zmiany skorne
a wiadomosci o tej masci szukala w ksiazce:szok:
mam stosowac przez 5 dni 2 razy dziennie
a jak sie nie poprawi mam znow przyjsc

chetnie bym poszla do alergologa zeby sie przekonac czy to alergia ale moge o tym pomarzyc
do specjalisty dostane skierowanie jak zwykly lekarz nie pomoze- a taka pomoc moze trwac nawet rok:eek:

rubi ja nie próbuję leczyć za pomocą forum, jak to określiłaś, bo już zasięgnęłam języka co do dobrych alergologów i jestem zszokowana terminami wizyt - i to prywatnych, nie przez NFZ! ale nie zaszkodzi napisać i tu o objawach, przypuszczeniach i być może uzyskać jakąś mądrą wskazówkę co do dalszego działania, prawda? tym bardziej, że z alergią nie miałam nigdy do czynienia i jestem na etapie zbierania informacji, zgłębiania tematu itp.

andariel ;-) stosujac diete eliminacyjna bez konsultacji z lekarzem juz "leczysz"... chodzi mi o to zebys potem nie miala pretensji do mnie czy do kogokolwiek innego jak sie okaze ze to nie skaza albo jeszcze cos innego...

forum (ludzie na forum raczej ;-)) jest po to, zeby doradzic, wesprzec ale diagnoze powinien postawic lekarz....

reklama
ale ja się z tym zupełnie zgadzam, rubi! jednak odstawienie mleka krowiego jest najczęściej stosowane przy podejrzeniu skazy, choć oczywiście wiem, ze dopóki malej nie widział specjalista (bo pediatrze nie ufam, nawet jej dokładnie nie obejrzał) jest to taka wczesna asekuracja; ale jedynie to mogę zrobić sama w oczekiwaniu na wizytę u alergologa...

Do góry