reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Pytałam o bete HCG z krwi i wbrew temu co czytałam lekarka powiedziała mi, że beta HCG jest wykrywalna we krwi już 48h po zapłodnieniu. Czy to prawda?
Może coś źle zrozumiałaś - 48h, ale nie od zapłodnienia, tylko zagnieżdżenia :) Albo lekarka się przejęzyczyła.

@ivvonka Ale ładna ta Twoja Ala. Jak tak trzyma smoka, to nic a nic nie widać po niej, że jej coś dolega. Trzymam kciuki za zabieg bez komplikacji!

reklama
Gadałam z koleżanka która jest w 5 miesiącu i ona też bierze zwykły kwas foliowy.
Może koleżanka jest zdrowa ? Ja (I wiele innych tutaj dziewczyn) mam mutacje mthfr przy której trzeba brać metylowana formę kwasu foliowego, a zwykła wręcz szkodzi. I zamawiam przez Internet bo u nas w sklepach tego nie ma. pewnie większość różnych witamin można zamówić ze stron niemieckich i nie trzeba zamawiac z Polski.

Może koleżanka jest zdrowa ? Ja (I wiele innych tutaj dziewczyn) mam mutacje mthfr przy której trzeba brać metylowana formę kwasu foliowego, a zwykła wręcz szkodzi. I zamawiam przez Internet bo u nas w sklepach tego nie ma. pewnie większość różnych witamin można zamówić ze stron niemieckich i nie trzeba zamawiac z Polski.
Tak jest zdrowa, ale ja nie mam zdiagnozowanej mutacji mthfr, nawet nie miałam takich badań nigdy robionych. Pani w aptece powiedziała, że pierwszy raz słyszy o kwasie foliowym metylanowym. Kupiłam zwykły bez jodu z witaminą D3 oraz z witaminą B12 na trzy miesiące. Ta koleżanka, która mieszka 5 lat w Niemczech i jest w drugiej ciąży też nigdy nie słyszała o takim kwasie foliowym, żeby był dostępny w Niemczech. Ale jeśli faktycznie nie ma to po proszę by mama mi kupiła w Polsce i wysłała. A ten kwas foliowy metylanowy ma w sobie JOD?

Tak jest zdrowa, ale ja nie mam zdiagnozowanej mutacji mthfr, nawet nie miałam takich badań nigdy robionych. Pani w aptece powiedziała, że pierwszy raz słyszy o kwasie foliowym metylanowym. Kupiłam zwykły bez jodu z witaminą D3 oraz z witaminą B12 na trzy miesiące. Ta koleżanka, która mieszka 5 lat w Niemczech i jest w drugiej ciąży też nigdy nie słyszała o takim kwasie foliowym, żeby był dostępny w Niemczech. Ale jeśli faktycznie nie ma to po proszę by mama mi kupiła w Polsce i wysłała. A ten kwas foliowy metylanowy ma w sobie JOD?
Jest to łatwiej przyswajalna forma kwasu foliowego. Mój gin nie wiedząc czy mam mutacje czy nie zalecił jakis nowy kwas ktory ma w składzie i zwykła i aktywna formę i powiedział że właśnie taki teraz się zaleca z racji tego że wiele kobiet ma problem z przyswajaniem zwykłej formy kwasu. Jeśli nie masz podstaw do tego aby brać metylowany to bierz zwykly. Sprawdź sobie poziom homocysteiny to ci sporo podpowie czy masz wystarczająco w organizmie kwasu i innych witamin z grupy b, jeśli homocysteina wyjdzie wysoka to może być to znak że jednak organizm sobie nie radzi ze zwykłymi formami witamin. Nie ma jodu w nich, jest to sam kwas.

U mnie Pani w aptece ostatnio nie wiedziała że testy ciążowe mogą być o czułości 10 i 25... Więc tak... Tutaj dziewczyny są dużo mądrzejsze niż większość farmaceutów [emoji4]

@witch84 dwa razy pytałam. Powiedziała, że już w trakcie wędrówki po jajowodzie zapłodniona komórka wytwarza HCG. Pomyślałabym, że była zmęczona bo przyszłam na koniec jej pracy, ale podkreśliła ten jajowód. Zupełnie przewartościował mój świat :-D

@Oczekujaca123 trafiłaś bardzo dobrze :) już jesteś plisko 29tc jak ja się cieszę, że wszystko jest dobrze❤ słyszałam o tych operacjach na plodach ale nie wiedziałam, że już w Polsce robią te operacje. Zdradxisz nazwisko tego profesora? :)

@młoda1994 tutaj dziewcxyny wiedzę maja ogromną. Możesz zrobić badanie homocysteiny to będziesz wiedziała co i jak.
@Dzoana88 niekoniecznie wysoka homocysteina świadczy o mutacji mthfr u mnie homocysteina wyszła lekko w normie powiedzmy, że przedział był od 3 to mi wyszło 3,94,a mutacje mam.

@Madlein u mnie hcg wyszło przy najniższej wartości nie doszło do zagnierzdzenia nawet tylko do zapłodnienia i później spadło (ciąża biochemiczna) wiec może coś w tym jest :)

Ostatnia edycja:
reklama
Ostatnia edycja:
Do góry