reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Co na obiad i kolacje

reklama
Kasiu i tym razem nie pomoge, bo szpinak zazwyczaj robi sie z czosnkiem a tego nie cierpie:baffled:
Chociaz... kiedys moja mama robila jajecznice ze szpinakiem- po prostu chwile podduszala go na masle i dodawala jajka. Ale ani nie mialo to wygladu, ani specjalnego smaku:dry:
 
Dziewczyny - szpinak to jedna z lepszych potraw na świecie.

Na trójke wystarcza u nas jedna paczka.
Paczke szpinaku rozmrozić
Odcisnac jeszcze w zamkniętym worku wodę (zawsze jest jakas dziurka, która ona wyleci)
W rondelku rozpuszczam ok. jednej łyżeczki SMALCU (żaden olej, masło czy oliwka z oliwek) i robie zasmażke z maka (tez ok jednej łyżeczki)
Do zasmażki wsadzam szpinak
gotuje się ok 5 -10 minut i wtedy dokładam: sół, vegetę, troszke cukru, a z przypraw może byc czosnek, a jeśli ktos nie lubi to polecam z Knorra taka mieszanke ziół Fitt - cos tam:sorry2:. Zioła sa bez soli, więc bez obawy można dodac.
Gdy juz szpinak zgestnieje i nabierze smaku to dodaje smietanki 18 % - troszke aby nie rozwodnic za bardzo szpinaku.
Gotuje do tego ziemniaki takie poduszone z mlekiem (purre)
Sadzone jajo (dla młodego wersja jaja a`la jajecznica)
Młodemu wszystko razem mieszam.
Własnie dzis taki obiadek miałam i młody zjadł porcje prawie taka jak moja:-)

Pozdrawiam :cool2:
 
Ja tez uwilbiam szpinak,robie go jako jarzynke do obiadu,i farsz do nalesnikow,lubie sos szpinakowy do makaronu.Moje dziewczyny tez uwilbiaja,maz polubil u mnie:-).
Ja robie tak.
Rzomrazam zupelnie,odciskam wode.
W garnuszku rozpuszcam lyzke masla,wrzucam na to lyzke maki.Robie jasna zasmazke,zalewam to nastpnie mlekiem,mieszam az zgestnieje,wrzucam szpinak,mieszam,wsypuje sol,pieprz,czosnek,troszke galki muszkatalowej i na malym ogniu trzymam to pod przykryciem jakies 15 minut.
----------------------------------------------------------------------------
ostatnio zrobilam na kolacje taka paste:
pokroilam drobno kilka plastrow zoltego serka,szynki,pomidorka,szczypiorek,ogorka kwaszonego,wymieszalam to z maselkiem i na kanapki:-p
--------------------------------------------
dzis na obiad mam pulpeciki w sosie pomidorowym z makaronem i brokulami
--------------------------------------------
robilam tez ostatnio,roladki ze schabu z maselkiem ziolowym i zoltym serkiem;placki nalesnikowe z jablkami i cynamonem;
---------------------------------------
moge Wam tez sprzedac moje 2 patenty:
1. marchewka duszona w masle - kroimy marchewke na cienkie palsterki,i wrzucamy ja do rondelka na maselko,chwilek tak ptzresmazamy ,mieszajac,nastepnie zalewamy woda i dusimy,z przypraw ja dodaje oregano tylko<ja je uwielbiam,moge stosowac do wszystkiego>,wychodzi pyszna marchewka i aromatyczny maselkowy sosik do polania na ziemniaczki.
2. nieraz nie ma czym polac ziemniaczkow,to ja robe szybko sosiki warzywne.Zawsze robie warzywa na parze,ale jak nie ma czym polac ziemniaczkow,to odkladam jedna np.marchewke,pare rozyczek brokulkow,gotuje to w malej ilosci wody,jak jest ugotowane,warzywa przecieram przez sitko,zageszczam leciutko maka ziemniaczana,wsypuje koperek ciutke soli.
------------------
i kiedys mialam napisac przepis na nalesniki jogurtowe:
2szklanki maki pszennej razowej
2 jajka
1 szkl.jogurtu naturalnego
1 szklanka mleka
3 lyzko oliwy
szczypta soli
i oliwa do smazenia

Jogurt zmiksowac z jajami,oliwa i sola.Stopniowa dodawac make i mleko,tak aby powstalo ciasto gesciejsze niz na nalesniki tradycyjne.Smazyz z obu stron na zloty kolor.Wychodza dosc grube,ale sa smaczne.
..............
A tardycuyjne nalesniki,jakie lubicie,cienkie czy grube,ja cieniutkie.
 
Katka oprocz czosnku nie lubie tez beszamelu, wiec nadal nie skusze sie na szpinak:sorry2:

Marchewka moze byc smakowita- sprobuje:tak:

Nalesniki lubie cieniutkie. Moj maz nie ma drygu do gotowania, ale nalesniki robi pierwszorzedne. Sa cieniutkie, delikatne, a jakie krokiety z nich wychodza!:cool2: Nawet na zagraniczne wojaze bierzemy male mieszadelko i jak tylko mamy dostep do kuchni to je smazy:tak:.
 
Rudykocie fajny przepisik już wiem co jem w sobote
a Katce gwizdne nalesniczki bo to ulubione danie Emiśki
ja robie takie pankejksy amerykańskie i smaże raczje małe grubsze placuszki bo daje Emi jeden do łapki i sobie z nim biega i zajada

Ja szpinak mieszamz serem fetą i albo z naleśniczkiem albo z makaronem i chyba w tym przepisie mozna sie obejść bez czosnku chociaż ja uwielbiam czosnek do wszystkiego, jakąś śmietanką to zagęśzczam albo jogurtem i p[rzyprawki -wegeta, pieprz i co mi akurat do głowy przyjdzie no i oczywiście na patelni to robie
ale przepis podałam łoszz:sorry2:
 
U mnie dziś schabowe, z puree plus sałatka .....a Amelce dodatkowo zupka z kurczaczkiem.
Ostatnio chciałam małej wcisnąć naleśniki na obiad, i kombinowałam z dżemem, kremem czekoladowym, syropem klonowym a nawet zapiekane podwójnie naleśniki z serem i szynką.....jedyne z tego wszystkiego co zasmakowało to krem czekoladowy-zlizany z naleśnika :baffled:
 
a u nas dziś gałki w sosie ogólno-warzywnym do tego kasza gryczana i duszona marchewka z groszkiem
Marcel ma jarzynową i gałki z kus-kus
 
reklama
Ja zainspirowana waszymi rozmowami o szpinaku zrobilam dla nas i Ninki makaron z sosem smietanowo-szpinakowym i kurczakiem. jadla az jej sie uszy trzesly :tak:
 
Do góry