reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Co na obiad i kolacje

reklama
juz sie wyspalam,nie chce mi sie spac,to napisze ,jak ja robie leniwe:sorry2:

ja robie wszytsko na oko,al epostarm sie podac proprcje jakies:
25 dkg bialego sera poltlustego/tlustego
2 lyzki ugotowanych,ugniecionych ziemniakow
ok.pol szklanki maki
2-3 lyzki kwasnej smietany<zalezy od tego jak mokry jest ser>
1 jajko
torebka cukru waniliowego
..
..
i duzo silnej woli..hihi

Najpierw w misce rozgniatam mocno widelcem ser,potem dodaje ziemniaki,gniote,smietane ,zoltko,make i cukier ,mieszam,potem delikatnie piane z bialek. Im mniej uda sie nam dodac maki,tym sa delikatniejsze. Jak wymieszam,wywalamy ta mase na stol lub stolnice jesli takowa posadacie,i gnieciecie<ale nie wolno podjadac;-)>,robicie walki,dosc szerokie<szersze niz na typowe kopytka>,kroicie w romby lub co tam nam noz wykroi i na wrzatek z kilkoma kroplami oliwy.One sie szybko gotuje,minuta,gora 2.odcedzamy i na talerz. Ja najbardziej lubie polane rozpuszczoneym maslem i posypane cukrem i cynamonem,mozna tez dodac tak dla smaku mus jablkowy na talerzyk.

katka - to juz wiem, ze leniwych nie bede robic - za duzo roboty ;-) jak doszlam w opisie do stolnicy, to dalam sobie spokoj :-)

dzis Ninka ma zupke jarzunowa z cielecinka na pierwsze. a na drugie z nami kotleciki z sera bialego i kasy gryczanej + brokuly na parze

Ladne mi 'leniwe' :no: Ale kiedys na pewno sprobuje:tak:

Wczoraj zrobilam obiad na bazie Waszych przepisow: piers kurczaka w przyprawie gyros, ale nie dodalam do kapusty pekinskiej, tylko oddzielnie z ryzem z curry, do tego w/w surowka i sosiki z przepisu Gufi. Obiad wypasik:tak:;-)

kiedys byly tutaj pytania o szpiank - my uwielbiamy go jesc, Nina tez :tak:

A robie zwykle jako sos do makaronu tak (porcja na 2 osoby +dziecko :-))
pol paczki szpianku (w lisciach najlepszy)
smietana mala 18%
serek topiony ( moze byz tez starty ser zotly)
zabek czosnku
pieprz, sol

szpinak najpierw rozmrazam z niewielka iloscia wody. jak woda wyparuje, dodaje czosenk, smietane i ser. jak serek sie roztopi, to sosik jest gotowy :-p

czasem robie szpinak jako dodatek do obiadku - wtedy cale opakowanie szpianku, pol opakowania smietany, pol serka. jak za rzadkie, to daje troche maki.

SMACZNEGO :-):-):-)

Gufi,ja robie sos szpinakowy tak jak TY,tylko u nas zawsze schodzi cala paczka.

u mnie na obiad bylo:
zupka jarznowa
klopsiki z gotowanego mieska w sosie pomidorowym z duszonym porem i ryzem
no i poniewaz kompa nie mam,upieklam dzisiaj nawet szarlotke..

A ja mam prosbe.
Czy moze ktoras z WAS moglaby mi sprzedac przepis na ciasto do pizzy,zeby mi wyszlo,na pewno.Ja sie bije robic drozdzowe i tyle.Ale Zuzia mi smeci,ze chcialaby pizze zrobic...:sorry2:

reklama
katka-ja przepisu nie mam dobrego 2 razy robilam i mi pizza nie wychodzi,wiec wzielam sie na sposób i kupuje ciasto do zrobienia ,Pizza Knorr ,ciasto jest bardzo dobre ,no idodatki sie dodaje samemu,
niestety nie mam taletu do pizzy ,ale moj brat robi sam jak tylko do mnie przyjedzie ,to wezme przepis dla ciebie:-):-):-)

Do góry