reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Wczoraj pierwszy raz zjadłam kalafiora, problemów nie było, ale Zosia to twarda sztuka, jem wszystko i jeszcze po niczym nic jej nie było

reklama
Kwiatek- ja robię leczo na bazie cukini lub kabaczka (cukinia+pomidory+koperek to 'baza' można dodać podsmażoną kiełbaskę i cebulkę, można dodać parówki (takie bardziej mdławe będzie), można spróbować z kurczakiem i pieczarkami... bardzo smaczne).

Monia- po słowie leczo idę zobaczyć jaka duża urosła cukinia :-D

A po wczorajszym łasuchowaniu wrzucam Wam przepis na mega proste ciacho z truskawkami (można próbować też z innymi owocami, ale z truskawkami jest najlepsze :-D):

Placek z truskawkami:

Umyć i osuszyć truskawki.
Rozpuścić kostkę Kasi albo inej margaryny, odstawić do ostygnięcia.
3 białka ubić na sztywną pianę+ 3/4 szklanki cukru (ubijać)+ 3 żółtka (ubijać)
Dodać 1 i 3/4 szklanki mąki (ja daję tortową) i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać i wlać rozpuszczoną margarynę i energicznie wymieszać całość, aż masa będzie gładka.

Wylać na blaszkę (ja daję średnią tortownicę) i na wylane ciasto powrzucać truskawki (nie zatapiać).

Do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 40-45 minut (musi z wierzchu być 'złociste').

Na koniec posypać cukrem pudrem i można jeść :-D Najlepsze od razu po ostudzeniu (chociaż nie wiem, jakie jest np. na nast. dzień, bo nigdy tyle nie leżało ).

Ostatnia edycja:
Aniez - no jak znalazl z tym plackiem. Wlasnie wrocilam z targu z 2 kg truskawek :-D

...i zeby bylo smieszniej - na leczo skladniki tez zakupilam, bedzie jutro!

chciałam wam napisać przepis na szybkie pyszne ciasto ale widzę, że Aniez podobny wstawiła, ale ja daję trochę inne proporcje, pewnie ja mam przepis na dużą blachę.

a więc CIASTO Z OWOCAMI
3 szkl mąki (ja daje pszenną)
6 jaj
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
1,5 kostki margaryny
1,5 opakowania cukru waniliowego
owoce (truskawki, wiśnie, rabarbar, jagody, śliwki, itp)

Margarynę rozpuszczamy. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wlewamy margarynę cienkim strumieniem cały czas mieszająć. Ciasto wylewamy do blaszki, wierzch dekorujemy owocami. Pieczemy w temp. 180 około 50 minut. Jak wystygnie posypujemy cukrem pudrem. :-) DSC00874.jpg

chciałam wam napisać przepis na szybkie pyszne ciasto ale widzę, że Aniez podobny wstawiła, ale ja daję trochę inne proporcje, pewnie ja mam przepis na dużą blachę.

a więc CIASTO Z OWOCAMI
3 szkl mąki (ja daje pszenną)
6 jaj
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
1,5 kostki margaryny
1,5 opakowania cukru waniliowego
owoce (truskawki, wiśnie, rabarbar, jagody, śliwki, itp)

Margarynę rozpuszczamy. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wlewamy margarynę cienkim strumieniem cały czas mieszająć. Ciasto wylewamy do blaszki, wierzch dekorujemy owocami. Pieczemy w temp. 180 około 50 minut. Jak wystygnie posypujemy cukrem pudrem. :-) Zobacz załącznik 260734
mniam
dzis maz dowiezie od teesciow truskawki bedzie pieczenie ciasta

reklama
Aniez - Twój placek truskawkowy roi furore
ja właśnie wyjęłam swój z piekarnika zaraz posypie cukrem pudrem i gotowe...dodałam jeszcze cukier waniliowy do smaczku bo uwielbiam wanilię:-)
Rzeczywiście robi się chwilę- jak już miksowałam masę z margaryna mały się obudził więc dokończyliśmy ciacho razem- jedną ręką miksowałam drugą bujałam małego w wózku ....przy kładzeniu ostatniej truskawki rozryczał się ...więc szybko blacha do pieca i upragniony cycuś!

a na weekend zrobie leczo i placek jeszcze jeden bo ten z pewnością zniknie jeszcze dziś

Do góry