reklama
aniez
Fanka BB :)
Kwiatek- ja robię leczo na bazie cukini lub kabaczka (cukinia+pomidory+koperek to 'baza' można dodać podsmażoną kiełbaskę i cebulkę, można dodać parówki (takie bardziej mdławe będzie), można spróbować z kurczakiem i pieczarkami... bardzo smaczne).
Monia- po słowie leczo idę zobaczyć jaka duża urosła cukinia
A po wczorajszym łasuchowaniu wrzucam Wam przepis na mega proste ciacho z truskawkami (można próbować też z innymi owocami, ale z truskawkami jest najlepsze
):
Placek z truskawkami:
Umyć i osuszyć truskawki.
Rozpuścić kostkę Kasi albo inej margaryny, odstawić do ostygnięcia.
3 białka ubić na sztywną pianę+ 3/4 szklanki cukru (ubijać)+ 3 żółtka (ubijać)
Dodać 1 i 3/4 szklanki mąki (ja daję tortową) i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać i wlać rozpuszczoną margarynę i energicznie wymieszać całość, aż masa będzie gładka.
Wylać na blaszkę (ja daję średnią tortownicę) i na wylane ciasto powrzucać truskawki (nie zatapiać).
Do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 40-45 minut (musi z wierzchu być 'złociste').
Na koniec posypać cukrem pudrem i można jeść
Najlepsze od razu po ostudzeniu (chociaż nie wiem, jakie jest np. na nast. dzień, bo nigdy tyle nie leżało ).
Monia- po słowie leczo idę zobaczyć jaka duża urosła cukinia

A po wczorajszym łasuchowaniu wrzucam Wam przepis na mega proste ciacho z truskawkami (można próbować też z innymi owocami, ale z truskawkami jest najlepsze

Placek z truskawkami:
Umyć i osuszyć truskawki.
Rozpuścić kostkę Kasi albo inej margaryny, odstawić do ostygnięcia.
3 białka ubić na sztywną pianę+ 3/4 szklanki cukru (ubijać)+ 3 żółtka (ubijać)
Dodać 1 i 3/4 szklanki mąki (ja daję tortową) i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać i wlać rozpuszczoną margarynę i energicznie wymieszać całość, aż masa będzie gładka.
Wylać na blaszkę (ja daję średnią tortownicę) i na wylane ciasto powrzucać truskawki (nie zatapiać).
Do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 40-45 minut (musi z wierzchu być 'złociste').
Na koniec posypać cukrem pudrem i można jeść

Ostatnia edycja:
chciałam wam napisać przepis na szybkie pyszne ciasto ale widzę, że Aniez podobny wstawiła, ale ja daję trochę inne proporcje, pewnie ja mam przepis na dużą blachę.
a więc CIASTO Z OWOCAMI
3 szkl mąki (ja daje pszenną)
6 jaj
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
1,5 kostki margaryny
1,5 opakowania cukru waniliowego
owoce (truskawki, wiśnie, rabarbar, jagody, śliwki, itp)
Margarynę rozpuszczamy. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wlewamy margarynę cienkim strumieniem cały czas mieszająć. Ciasto wylewamy do blaszki, wierzch dekorujemy owocami. Pieczemy w temp. 180 około 50 minut. Jak wystygnie posypujemy cukrem pudrem. :-)
a więc CIASTO Z OWOCAMI
6 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 kostki margaryny
Margarynę rozpuszczamy. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wlewamy margarynę cienkim strumieniem cały czas mieszająć. Ciasto wylewamy do blaszki, wierzch dekorujemy owocami. Pieczemy w temp. 180 około 50 minut. Jak wystygnie posypujemy cukrem pudrem. :-)

kwiatuszek.pregnet
Luty 2008 i Kwiecień2010
mniamchciałam wam napisać przepis na szybkie pyszne ciasto ale widzę, że Aniez podobny wstawiła, ale ja daję trochę inne proporcje, pewnie ja mam przepis na dużą blachę.
a więc CIASTO Z OWOCAMI
6 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 kostki margaryny
Margarynę rozpuszczamy. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wlewamy margarynę cienkim strumieniem cały czas mieszająć. Ciasto wylewamy do blaszki, wierzch dekorujemy owocami. Pieczemy w temp. 180 około 50 minut. Jak wystygnie posypujemy cukrem pudrem. :-) Zobacz załącznik 260734
dzis maz dowiezie od teesciow truskawki bedzie pieczenie ciasta
reklama
kamisia1101
Bo teraz serca mam dwa...
Aniez - Twój placek truskawkowy roi furore
ja właśnie wyjęłam swój z piekarnika zaraz posypie cukrem pudrem i gotowe...dodałam jeszcze cukier waniliowy do smaczku bo uwielbiam wanilię:-)
Rzeczywiście robi się chwilę- jak już miksowałam masę z margaryna mały się obudził więc dokończyliśmy ciacho razem- jedną ręką miksowałam drugą bujałam małego w wózku ....przy kładzeniu ostatniej truskawki rozryczał się ...więc szybko blacha do pieca i upragniony cycuś!
a na weekend zrobie leczo i placek jeszcze jeden bo ten z pewnością zniknie jeszcze dziś
ja właśnie wyjęłam swój z piekarnika zaraz posypie cukrem pudrem i gotowe...dodałam jeszcze cukier waniliowy do smaczku bo uwielbiam wanilię:-)
Rzeczywiście robi się chwilę- jak już miksowałam masę z margaryna mały się obudził więc dokończyliśmy ciacho razem- jedną ręką miksowałam drugą bujałam małego w wózku ....przy kładzeniu ostatniej truskawki rozryczał się ...więc szybko blacha do pieca i upragniony cycuś!
a na weekend zrobie leczo i placek jeszcze jeden bo ten z pewnością zniknie jeszcze dziś