• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

Tunia zadziwiasz mnie że jeszcze twoja Zuzia wchodzi w 62 jak ma 64cm zazwyczaj to rozmiar u nas wskazywał do jakiego wzrostu to ubranka dziecko nosi, chociaż to też zależy od ubranek i długości nóżek i rączek, ja tam np mam dużą dziewczynę Anię ale że nie ma ona długich rączek i brzuszek nie za wielki to mając 95cm nosiła jeszcze 86, a z Wiktorią to było teraz tak że 58,5 dziecko nie mieściło się w 56, 62 były na styk a 68 było w sam raz by weszła szeroka pielucha tetra, więc 62 cm posłużyły baaardzo krótko i teraz 68 ubranek mam mało to się wspomagam bodziakami 74, jak widzisz nie jest to łatwe jednak do przewidzenia jakiego rozmiaru będziesz potrzebowała na lato, ale na mój rozum jak np. sukieneczka będzie trochę dłuższa niż za kolanko nic nie szkodzi spodnie i rękawki zawwsze można pozawijac jak co a ubranko zawsze to dłużej posłuży

reklama
Tunia - szalejesz ;-)
Ja nie kupuję na zapas, bo nie wiem jaki rozmiar moje dziecko będzie miało latem i nie chcę wylądować z furą nieużywanych ubranek z powodu niedopasowania pogodowego. Większe rozmiary mam jedynie z ubranek "dostanych".

Ewa - nie wiem, czy przeczytałaś mój poranny post - pytałam czy chcesz kurteczkę? Mam niebieską.

a co to ciucharnia?? jeśli ciuchland - to ja tez tam kupuje Maciulkowi ubranka. Takie maleństwa nie niszczą ubranek, a tylko z nich wyrastaja, więc można znaleźć świetne i niedrogie ciuszki. Juz tak się przyzwyczaiłam do cen ciuchlandowych, ze sklepów tzw bezcłowych i z allegro, że naprawdę dziwię się, jak patrzę na ceny w zwykłych sklepach:-)

Ewa, a czemu nie masz prawka?? jesteś tak mądrą osoba, że na pewni zrobiłabyś je z palcem w ;-)

zobaczcie, jaka piękna pamiątkę chrztu Maciusiowi zafundowali brat z zoną:
jm inspiracje: chrzciny
szkoda, że na zdjęciach nie widać tekstów, bo sa piękne!!

aha - widać, jak się powiększy

Jakiś czas temu (chyba jeszcze z brzuchem chodziłam) też wróciłam do początku i pamiętam, że bardzo rozbawił mnie post Joamar, że "ma zamiar zostać grudniówką". Farciarze udało się za pierwszym razem;-)
Też to przeglądałam ostatni:-), ale wcale nie jesteśmy farciarze i tu małe sprostowanie, bo staraliśmy się od sierpnia 2009, w grudniu poroniłam i już kontrolowane zajście było w marcu. Kontrolowane bo przed owólką byłam u gina i powiedział, że teraz przez 3 dni trzeba się starać:-)

asjaa - super pamiątka
zrobiłam zakupy w tej Almie - bomba - że też ja wcześniej nie wiedziałam o tym. U nas zamówienie powyżej 50 zł i dowóz za darmo a jeszcze dostałam 10 zł rabatu za pierwsze zamówienie i jestem szczęśliwa.
Słuchajcie, wiecie może jak to jest jak się zmienia lekarza? trzeba zabrać kartę szczepień czy oni jakoś sami sobie przesyłają?
A i jeszcze drugie mam pytanko, bo macierzyński można przedłużyć o 2 tygodnie, to są jakieś standardowe druki które się wypełnia czy samemu się pisze? czy to może kadrowa musi wysłać?

Ewa - nie wiem, czy przeczytałaś mój poranny post - pytałam czy chcesz kurteczkę? Mam niebieską.

O, musiałam go ominąć. A jaki rozmiar?:) Chętnie odkupię :):):)

a co to ciucharnia??

(...)

Ewa, a czemu nie masz prawka??

My tak mówimy na "sklep z używaną odzieżą" ;)
A na kursie byłam, nawet jazdy wszystkie wyrobiłam, ale uznałam, że to nie dla mnie - wiem, głupie...;) Do jeżdżenia po Krakowie by się nie przydało, chociaż teraz zaczyna mi go czasem brakować jak muszę gdzieś z Frankiem wyskoczyć, a np. pada. Może na jesieni zdecyduję się jeszcze raz pójść na kurs. Ale teraz to mi kasy szkoda ;)

asjaa - super pamiątka
zrobiłam zakupy w tej Almie - bomba - że też ja wcześniej nie wiedziałam o tym. U nas zamówienie powyżej 50 zł i dowóz za darmo a jeszcze dostałam 10 zł rabatu za pierwsze zamówienie i jestem szczęśliwa.
Słuchajcie, wiecie może jak to jest jak się zmienia lekarza? trzeba zabrać kartę szczepień czy oni jakoś sami sobie przesyłają?
A i jeszcze drugie mam pytanko, bo macierzyński można przedłużyć o 2 tygodnie, to są jakieś standardowe druki które się wypełnia czy samemu się pisze? czy to może kadrowa musi wysłać?

jesli chodzi o zmiane lekarza, to ja podawalam w tej nowej przychodni gdzie maja sie zglosic po karte szczepien i oni juz zalatwiaja miedzy soba. ale najlepiej zapytac.

Ewa - ja ja dostałam, więc za darmo oddam. Są też spodenki, do których na moje oko Ida dorośnie latem, więc nam się nie przydadzą, bo za ciepłe. Tylko za przesyłkę byś mi zwróciła. Albo jeśli masz pajace w rozmiarze 68/74, z których Franek wyrósł to się możemy wymienić.
Rozmiar nie wiem - pomierzę ją dokładnie i Ci napiszę. Daj mi maila, to zdjęcie wieczorem prześlę.

moje słonko kochane pokulało się na łóżku i teraz słodko śpi :-D
a mi się nic nie chce. chciałam trochę poprasować ale pewnie to zostawię... ma ktoś jakieś wieści od bodzinki?

reklama
Musisz napisać podanko o przedłużenie urlopu macierzyńskiego do pracodawcy. W kadrach się zapytaj o dokładnego adresata. Ja np. musiałam to skierować do przedstawiciela uczelni, konkretnie prodziekana, ale najpierw musiał się na tym podpisać mój bezpośredni przełożony (szef katedry). Zapytaj, bo może u Ciebie w pracy takich szopek nie robią. Acha, w kadrach się dowiedziałam, że oczywiście mi przedłużą, o czym zostanę pisemnie poinformowana :dry: ehhh, papiery, papiery....

Tunia - u mnie z ubrankami odwrotnie, w tej chwili Cypriano mierzy 67 cm, ale ubranka już 74/80 nosi, zwłaszcza body, ewentualnie 68 z przedłużaczem :-D. Zależy też od ubranka, bo rozmiary są różne. Jeśli to body na lato byłoby nieco krótkie, to polecam przedłużacz - wiesz który ;-) u nas sprawdza się wyśmienicie:tak:.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry