reklama

irlandzki paszport dla malucha

dzięki już mi Aga2010 na socjalnych napisała :tak: wkleje tu co by się nie zapodziało
Form A..wpisujesz w kolejnosci:
I <imie i nazwisko swoje> of <swoj adres>being of full age hereby declare that I am the mother of <imie dziecka> born at <miejsce porodu-szpital, miejscowosc> a place in the island of Ireland, its islands and seas, on <data porodu> potem zaznaczasz podpunkt a) i wpisujesz Poland, bos z Polski:-p a b) i c) zostawiasz puste. Dalej: for the following period(s): <daty od kiedy do kiedy jestes w Irl>. As evidence of this nationality during the above period(s), I attach <zaznaczasz jaki dokument dolaczasz do formularza>. Nastepnie data i podpis.
Reszte wypelnia prawnik do ktorego sie udasz:tak:

reklama
zapomniałam wam napisac,że ten kto ubiega się o paszport powinien uzbroic się w cierpliwosc.
dzwoniłam do babeczki która zajmuje sie naszą aplikacją i powiedziala mi,że z powodu strajku mają ponad 60tys backlog i bardzo przeprasza,że to wszystko tak długo trwa.
zapożyczają podobno urzedników z innych instytucji żeby nadrobic zaległości :cool:
nieźle co.
sprawdzałam na stronie www.passport.ie status naszego zgłoszenia i jest :Your new passport has been posted in an An Post envelope także jutro powinien byc.
tak dla przyszłych aplikantów powiem tylko,że mi form a wypełniała gardzistka i było ok,do aplikacji musieliśmy doslac p60 męża(bo on aplikował o paszport dla niuni)z tych 3 lat,które tutaj był, przed narodzinami naszej córeczki.
myślę,że gdybyśmy od razu wysłali te dokumenty to nie trzeba by było dosyłac.
Zastanawiałysmy czy konieczny jest pobyt tutaj przez 4 lata przed narodzinami malucha -nasza aplikacji dowodzi że wystarczą 3 lata(minimum 3 lata).
życzę powodzonka tym co będą sie starac o paszporty dla swoich pociech.

Ostatnia edycja:
ja wysyłam jutro,bo dla K paszport sie skończył,próbuje tylko bo zapomniałam ze pracowałam w grudniu,czyli brakuje 2 tygodnie i może sie uda,form a podpisała gardzistka i podobno nie przechodzi,ale zobaczymy,zawsze jest pl paszport,trudno:/ ale jechac do Dublina mi sie nie widzi:(((chyba ze tichonka odwiedze:))))))))))))))))))))

my wyslalismy w tamtym tygodniu jakos..Form A podpisala GP,zobaczymy,czy przejdzie,ale powinno!Przeciez jest jedna z osob uprawnionych do podpisania wiec zaprzeczyliby sami sobie:eek:

nam dzisiaj przyszedł paszport :-) juupppiii
mamy malą irlandkę w domu hehehe :-)

form a podpisała gardzistka i podobno nie przechodzi,
tak jak pisałam wcześniej form a podpisała nam gardzistka :-D
nam przeszło :-)

wiecie teraz zastanawia mnie jedna rzecz.
po otrzymaniu irl paszportu dziecko nabywa irlandzkiego obywatelstwa,ale skoro rodzice to polacy to nie jest tak,że dziecko ma podwójne obywatelstwo??
bo np wiem,ze moja znajomi wyrobili paszport dziecku i irlandzki i polski.

Ostatnia edycja:
nam dzisiaj przyszedł paszport :-) juupppiii
mamy malą irlandkę w domu hehehe :-)

tak jak pisałam wcześniej form a podpisała nam gardzistka :-D
nam przeszło :-)

wiecie teraz zastanawia mnie jedna rzecz.
po otrzymaniu irl paszportu dziecko nabywa irlandzkiego obywatelstwa,ale skoro rodzice to polacy to nie jest tak,że dziecko ma podwójne obywatelstwo??
bo np wiem,ze moja znajomi wyrobili paszport dziecku i irlandzki i polski.

ja tez robie 2 paszporty i dziecko ma wtedy podwójne obywatelstwo

Nie ma z tym najmniejszego problemu.Moj maly ma dwa paszporty od pol roku.
a powiedzcie mi moje drogie jak wygląda wyrobieniepolskiego paszportu w ambasadzie??
jakie są procedury?
próbowałam się dodzwonic,ale ja to chyba takie szczeście mam jeśli chodzi o to,bo jak dzwonie to albo nikt nie odbiera,alebo jest zajęte...a nie mam czasu wisiec cały dzień na telefonie.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry