reklama

Jak samopoczucie, mamusiu?

reklama
azik, tak mi się skojarzyło, bo miałam kiedyś koszmarnie upierdliwe problemy z wątrobą - współczuję bólu!!! moja malutka na razie nie rusza mojej wątroby ;P

Od dwóch dni (a raczej nocy) mam skurcze łydek- koszmar!!! Czy któraś to miała?
Gdzieś wyczytałam, że to się pojawia dopiero w trzecim trymestrze (tak jak zgaga). Ale ja zgagę też już mam solidną, wiec raczej nie jestem "książkowa" :laugh:
Dobrze, że sobie możemy pomarudzić ;)

mokate, ja nei mam, ale czytalam ze dziewczyny biora magnez na skurcze i pomaga.

a ja mam od dwoch dni napiety brzuch. podejzewam ze to od tego ze rosnei w zastraszajacym tempie... ::)

dziewczyny, powiedzcie mi czy uczucie takeij ciezkosci i pelnosci to w naszym stanie mormalne?
nie boli mnie brzuch ale mam wrazenei jakbym byla na maksa napompowana i nei wiem czy dzwonic do lekarza czy nie :(
nei mamjak sie polozyc bo jestem w pracy, staram sie dzisiaj z tego wzgledu nic nie robic, tylko siedze...ale i tak mam caly czas to glupie uczucie ;(

Mokkate, pewnie każda z nas już przeżyła skurcz łydek i to głównie w nocy, więc nie martw się. U mnie skurcze pojawiają się już sporadycznie :), nic na to nie brałam.

dziewczynki!! skurcze są konsekwencją małej ilości ruchu. Rada naszej pani od gimnastyki w szkole rodzenia:

Ćwiczenie, żeby rozciągnąć mięśnie:

siadamy na podłodze z wyprostowaną nogą i:
- jeśli masz skurcz w tylnej części łydki, musisz naciągnąć ten mięsień schylając się do nogi i złapać za palce i maksymalnie je zginać w kierunku nogi
- jeśli masz skurcze w przedniej części, siadasz jak poprzednio, tylko rozciągasz mięśnie w ten sposób, że jakby próbujesz dotknąć podłogi palcami stóp.

Ćwiczenia tego typu bardzo redukują skurcze łydek

Strasznie trudno wytłumaczyć wykonywanie tych ćwiczeń, ale na pewno znacie je z lekcji wf w szkołach :)

Jakbym się wyraziła niejasno - dajcie znać, będę próbować jeszcze raz :)

reklama
ara pisze:
dziewczyny, powiedzcie mi czy uczucie takeij ciezkosci i pelnosci to w naszym stanie mormalne?
nie boli mnie brzuch ale mam wrazenei jakbym byla na maksa napompowana i nei wiem czy dzwonic do lekarza czy nie :(
nei mamjak sie polozyc bo jestem w pracy, staram sie dzisiaj z tego wzgledu nic nie robic, tylko siedze...ale i tak mam caly czas to glupie uczucie ;(

ara - ja ostatnio mam to uczucie pełności cały czas!!!
czuję się jakbym składała się już tylko z samego brzucha!! mimo, że wcale nie jest on aż taki wielki :(
ja już teraz nawet mniej jem niż przed ciążą i boję się cokolwiek zjeść bo potem nie mogę się ruszyć! najgorzej jest jak siedzę, ale jak leżę to wcale nie jest dużo lepiej.
czuję się jakby mnie ktoś napompował jak w kreskówce ;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry