reklama

Jak samopoczucie, mamusiu?

cześć laseczki!

mY wczoraj latałyśmy jak wariatki, najpierw byłam na zakupach - mój najmłodszy sąsiad miał urodziny, więc musiałam mu kupić prezent. Potem mini-sprzątanie - był ksiądz po kolędzie, a później poszliśmy na urodzinki :) Było fajnie, chociaż myślałam, że nas wyrzucą wcześniej, niż wpuścili. Kupiłam małemu Dawidowi (3 latka) piłkę do skakania!!! :D Strasznie się ucieszył, a jego mama zrobiła taką minę, że.... a ja się wcale tym nie przejęłam!!! I tak mnie lubi :)

Mam problem: bardzo łamią mi się paznokcie. Pewnie zaraz wyrwiecie sie, żeby napisać, że Wy macie piękne i extra, więc bardzo proszę NIE RÓBCIE TEGO. Prosze tylko o radę: co robić, żeby je wzmocnić. Dodam, że nie mam kasy na żadną kosmetyczkę, ani drogie odżywki !!! HELP

reklama
galaretki Kinga i odżywki inglot - mi bardzo wzmacniają paznokcie - 12 zł buteleczka odżywki - dostępna w wiekszości galerii w hipermarketach

KingaP pisze:
a taka łamliwość paznokci, to oznacza mało wapnia?
w mądrej pracy jakiegoś lekarza wyczytałam, że: "Spotykamy się z nią często przy niedoborze magnezu"  ::)

kruchość paznokci
Występuje przy braku krzemu w organizmie.

Pamiętaj o diecie
Gdy chcemy mieć piękne paznokcie, nie zapominajmy o diecie zawierającej produkty bogate w:
- białko, a przede wszystkim egzogenne aminokwasy (np. fenyloalaninę, metioninę, lizynę) - białko jajka, mleko, ser, ryż,
- wapń - mleko, sery, żółtko jaja,
- żelazo - natka pietruszki,
- krzem - świeże warzywa i owoce oraz rośliny lecznicze (skrzyp),
- magnez - kakao, czekolada gorzka i słodka oraz migdały,
- cynk - buraki, kapusta oraz kiełki pszenicy.

Kinga- chyba raczej za malo wit. B i moze krzemu. Ale preparatow krzemowych w ciazy brac nie wolno. Mi paznokcie zawsze sie lamia i w ciazy i poza nia :) Moze cie to pocieszy ;) Nie mam szans na zapuszczenie. Moze za duzo sprzatasz ;) ?

Co do donoszenia ciazy- lekarka powiedziala mi ze skonczony 37 tydzien + minimalna waga dziecka 2,5 kg + dlugosc 49 cm- wtedy uznaja za donoszone. Tak mi przynajmniej w szpitalu powiedzieli. Ja tam sie bardzo uciesze jak sie dzidizia na poczatku 38 tygodnia sie urodzi :) Bedzie donoszona, a przynajmniej ominie mnie pare tygodni nieruchliwosci:)

Aniam pisze:
Kinga- chyba raczej za malo wit. B i moze krzemu. Ale preparatow krzemowych w ciazy brac nie wolno. Mi paznokcie zawsze sie lamia i w ciazy i poza nia :) Moze cie to pocieszy ;) Nie mam szans na zapuszczenie. Moze za duzo sprzatasz ;) ?

chyba tak normalnie, nie przesadzam ze sprzątaniem ;)

Dzieki dziewczynki za info. Postaram się zajadać więcej magnezu - zwiększam dawkę do dwóch tabletek dziennie :)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry