reklama

Książka kucharska maluszków :)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w styczniu 2010' rozpoczęty przez ivi, 21 Kwiecień 2010.

  1. ivi

    ivi uzależniona;) // I.2010

    Rozszerzanie diety, soczki, napoje, zupki itd przepisy, pytania itd
     
  2. nadineczka

    nadineczka Fanka BB :)

    jak Czechow tu wklei co nie co to już miejsca nie budjet:-)
     
  3. reklama
  4. czechow

    czechow Moderator


    Nie wklei nie wklei bo za duże tatałajstwo jest na bb :-)
     
  5. ivi

    ivi uzależniona;) // I.2010

    to może sukcesywnie, przepisy na każdy miesiąc oddzielnie? ;)
     
  6. macy

    macy Fanka BB :)

    Czechow, a to sie nie da copy paste?
     
  7. czechow

    czechow Moderator

    Tego jest zbyt dużo - 229 stron... może miesiącami nie wiem czy to dobry pomysł
     
  8. macy

    macy Fanka BB :)

    Moze miesiacami by sie dalo. Rzeczywiscie tego sporo, ale to jak skarb narodowy!
     
  9. czechow

    czechow Moderator

    okej przemyślę jak to zrobić i jutro pokombinuje
     
  10. reklama
  11. BlackWizard

    BlackWizard Fanka BB :)

    Ja mam też trochę przepisów, jak córy mi pozwolą i będę miała chwilę to z chęcią się nimi podzielę.

    Póki co nam pediatra pozwolił na kleik ryżowy (Ania jest wcześniakiem i mamy wprowadzać wszystko bardzo ostrożnie). No i skończyło się na płaczu i kolce przy pierwszym podejściu. Więc póki co odpuszczam na tydzień, może ciut dłużej i znów spróbuję dodać odrobinę do mleka.
     
  12. czechow

    czechow Moderator

    6 MIESIĄC

    I. OBIADY

    1. Niesłodka zupa z dyni

    Marchewka​
    Pietruszka​
    Biały kawałek pora​
    Spory ziemniak​
    Ćwierć małego selera​
    100 g dyni​
    Jarzyny wyszoruj, obierz lub oskrob. Pokrój je na kawałki, zalej szklanką wrzątku i gotuj aż zmiękną. Wszystkie jarzyny poza dynią i ziemniakiem wyłów z wywaru. Zmiksuj zupę.
    2. Krem z kalafiora

    1 łyżeczka masła​
    Pół łyżeczki oliwy​
    ¼ niedużej cebuli​
    Pół niewielkiego kalafiora​
    Pół małego selera​
    Szklanka wody​
    Seler wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafior umyj, obejrzyj dokładnie, czy nie ma w nim „nieproszonych gości” i podziel na małe różyczki. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na mały, ogniu. Wrzuć do niego masło, gdy się roztopi, dodaj oliwę. Wrzuć jarzyny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 5-10 minut, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 minut. Zmiksuj i podawaj.
    3. Biurowa kartoflanka

    Pół szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę​
    Pół szklanki białej części pora pokrojonej w talarki​
    1 ½ szklanki zimnej wody​
    Czubata łyżka mleka modyfikowanego​
    Odlej ½ szklanki wody na rozrobienie mleka. Na patelnię wlej tyle wody, by pokryła całe dno cienką warstwą. Następnie wrzuć jarzyny i duś je na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Przełóż do garnka, dolej resztę wody. Zagotuj. Gdyby jarzyny nie były jeszcze miękkie, pogotuj jeszcze chwilę. Zmiksuj zupę. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej do zupy i wymieszaj.
    4. Zupa wielowarzywna

    1 marchewka​
    1 ziemniak​
    150 ml wody​
    2-3 łyżki puree ryżowego (groszek i marchewka)​
    Obierz marchewkę i ziemniaki, pokrój na drobne kawałki i następnie gotuj na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji miękkiej papki. Następnie przetrzyj przez sito i dokładnie wymieszaj z puree ryżowym.
    5. Zupa jarzynowa z buraczkiem

    1/2 marchwi (30g) ​
    1/2 ziemniaka (20g)​
    1/4 pietruszki(20g)​
    1/4 buraka(20g)​
    1 łyżeczka świeżego masła (5g)​
    2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego(5g)​
    120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania​
    1 porcja 150 mg​
    Warzywa myjemy obieramy płuczemy oraz kroimy następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania na okres 20 minut. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko dodajemy kleik mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło oraz studzimy.
    6. Zupa mleczno -marchwiowa

    Duży ziemniak​
    Marchew​
    ½ szklanki mleka modyfikowanego​
    Obierz i pokrój w drobną kostkę marchew i ziemniaka. Ugotuj je razem w niewielkiej ilości wody. Ostudź, po czym dodaj porcję mleka modyfikowanego.
    7. Krem kabaczkowy

    Kabaczek – 100 g​
    1,5 łyżki stołowej Misiowego Ogródka puree ryżowego z ziemniakami i dynią​
    120 ml wody​
    1 łyżka oliwy z oliwek​
    Koperek​
    Kabaczek obierz ze skórki, wydrą miąższ, zetrzyj na tarce, dodaj koperek, ugoruj w wodzie na małym ogniu, do konsystencji papki dodaj puree oliwę do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.
    8. Kluseczki warzywne

    3 łyżki ugotowanej, rozgniecionej marchewki​
    5-6 łyżek Misiowego Ogródka puree ryżowego z groszkiem i marchewką​
    5 łyżek wody​
    Puree rozmieszaj z wodą, dodaj marchewkę i starannie wymieszaj. W małym garnuszku zagotuj wodę, osoloną do smaku. Wlewaj kluski na wrzącą wodę i cienkim strumieniem, ci jakiś czas mieszając, gotuj 1-2 minuty, wylej na sitko.
    9. Krem z kalafiora (dla dzieci „piersiowych” zupa od 8 m-ca)

    1 łyżeczka masła​
    ½ łyżeczki oliwy​
    ¼ niedużej cebuli​
    ½ małego selera​
    ½ niewielkiego kalafiora​
    Szczypta curry​
    Szklanka wody​
    Selera wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafiora umyj, wymocz przez 10-20 minut w wodzie zakwaszonej octem (2-3 łyżki na litr; pozwoli to pozbyć się ewentualnych „lokatorów”). Wyjmij, opłucz, podziel na małe różyczki, większe części pokrój. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na małym ogniu. Wrzuć masło. Gdy się roztopi. Dodaj oliwę. Wrzuć jarzyny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 10-15 minut, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Wsyp przyprawy. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 minut. Zmiksuj i podaj.
    10. Pulpety z ryżem (dla dzieci „piersiowych” od 8 m-ca)

    100 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka​
    2 łyżki surowego ryżu​
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki​
    1 żółtko​
    Mięso starannie umyj, oczyść z błon, usuń najdrobniejsze kawałeczki tłuszczu. Następnie pokrój w kostkę, wrzuć do maszynki i zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj ryż, pietruszkę oraz żółtko. Umoczonymi w wodzie rękoma uformuj cztery kulki. Zamiast pietruszki możesz użyć koperku lub suszonych ziół (czubata łyżeczka) np. bazylii. Ułóż pulpety na sicie do gotowania na parze. Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 40-60 minut, aż ryż będzie miękki.
    11. Jabłko z kurczakiem

    1 średnie jabłko​
    1 łyżeczka kleiku ryżowego​
    1 łyżeczka masła​
    120 g surowego mięsa z kurczaka​
    50 ml wody​
    Mięso ugotuj w osobnym garnuszku. Jabłko umyj, obierz, pokrój na cząstki. Zagotuj wodę, włóż cząstki jabłka i na małym ogniu, pod przykryciem, ugotuj do miękkości. Potem przetrzyj je przez sitko lub zmiksuj. Dodaj drobno posiekane mięso, kleik i masło. Wymieszaj i zagotuj. Podawaj dziecku po ostudzeniu.
    12 Krem z warzyw

    1 średniej wielkości ziemniak​
    3 marchewki​
    1 łyżeczka oliwy​
    30 ml mleka modyfikowanego​
    Ziemniaka umyj, obierz, marchewki oskrob. Warzywa pokrój w kostkę, włóż do wrzącej wody, gotuj 20 minut. Zmiksuj. Wlej mleko modyfikowane i łyżeczkę oliwy. Danie podawaj dziecku lekko podgrzane.
    13. Letni krupniczek bez mięsa

    2 łyżeczki kaszy jęczmiennej​
    1 łyżeczka masła​
    1 marchewka​
    1 pietruszka​
    1 por​
    1 ziemniak​
    Posiekana natka pietruszki​
    50 ml mleka modyfikowanego​
    Kaszę umyj, zalej zimną wodą. Gotuj do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Osobno ugotuj warzywa. Gdy będą miękkie, zetrzyj na tarce, dodaj kaszy. Dolej mleko. Całość zagotuj, posyp natką pietruszki.
     

Poleć forum